کد خبر : 103863 تاریخ : 1400/1/16 - 00:35
تفسیرروز مزایای توافق ایران و چین

ستاره صبح-

هیات تحریریه -یک خبره امور منطقه‌ای روز شنبه در یک وبینار بین‌المللی، چارچوب همکاری 25 ساله چین و ایران را نقطه عطفی برای تقویت بیشتر نفوذ چین در منطقه و خاورمیانه دانست.این قرارداد نه‌تنها سبب رونق بازار و گسترش رشد اقتصادی خواهد شد، بلکه موازنه قدرت در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را به هم خواهد زد. این همکاری مالی به ایران کمک خواهد کرد تا انزوای خود را کمرنگ کرده، روابط تجاری با چین و کشورهای خاورمیانه را افزایش دهد. درزمانی که ایران با محدودیت‌های ناشی از  تحریم‌های ایالات‌متحده و تأثیر مخرب کوید-19 مواجه است. این تحول یک رهایی خوشایند به‌حساب می‌آید.
شرکت‌کنندگان در جلسه همچنین سؤال کردند که آیا این معامله منجر به یک وضعیت برد-برد برای همه می‌شود؟ پکن با این قرارداد نه‌تنها دسترسی جایگزینی به هیدروکربن‌ها را تضمین بلکه نفوذ خود در اقیانوس هند را تثبیت و تقویت خواهد کرد. با توجه به سرمایه‌گذاری‌های هند در ایران ، این معامله ممکن است برای بسیاری تعجب‌آور باشد. چین طی دو دهه روابط دوجانبه دوستانه خود را با ایران گسترش داده و قول داده است تا حجم روابط تجاری دو کشور در 10 سال آینده را  افزایش دهد. این قرارداد می‌تواند منافع ایالات‌متحده در منطقه را با خطر مواجه سازد. شبکه ارتباطات توسعه پاکستان وبینار را با موضوع “چارچوب همکاری جدید چین و ایران - چشم‌اندازهای امنیت منطقه‌ای و رشد اقتصادی” برگزار کرد. اسد درانی سرلشكر سابق سازمان اطلاعات نظامی پاکستان ISI و تحلیلگر استراتژیك گفت: جهان صفحه‌ی شطرنج است که در آن حرکت‌های استراتژیک برای اتحاد و همکاری‌های جدید بر اساس استراتژی‌های برد-برد ادامه می‌یابد. وی گفت: “توافق‌نامه همکاری چین و ایران یکی از اقدامات راهبردی است که کاهش نفوذ ایالات‌متحده و افزایش همکاری‌های تجاری و استراتژیک چین در منطقه را به دنبال خواهد داشت.”

وی گفت: چین تاکنون از ایران نفت خریداری و با همکاری عمده‌ای که به مدت یک دهه ادامه داشته، می‌رود که تحول قابل‌توجهی را در منطقه ایجاد کند. وی افزود: “قرارداد 25 ساله به منافع مشترک ایالات‌متحده و هند در منطقه آسیب جدی می‌رساند و می‌تواند به‌عنوان عامل تعیین‌کننده در بازگرداندن ایالات‌متحده به توافق هسته‌ای باشد که قبلاً به‌طور یک‌جانبه از آن خارج‌شده بود.”
چین در برابر فشارهای بین‌المللی تسلیم نمی‌شود بلکه اهداف خود را به‌طور مداوم دنبال می‌کند. “ایران یک دوست قدیمی است که تحت‌فشار قرارگرفته است. چین از ایران حمایت کرده و آن را ادامه خواهد داد. این سیاست برای اقتصاد منطقه و مشارکت‌های مستقل ضروری است.
حسن داود بات کارشناس کریدور اقتصادی چین - پاکستان (CPEC) و مدیرعامل شرکت تجارت و سرمایه‌گذاری خیبر پاکستان گفت: ما در دوره جالبی زندگی می‌کنیم، دوره‌ای که ژئوپلیتیک ، همبستگی اقتصادی و فناوری در حال شکل دادن آینده هستند. “این‌زمانی است که هر دو کشور ایران و پاکستان در نقطه تلاقی تاریخ خود قرار دارند، جمعیت آن‌ها در حال رشد است و جوانان انتظارات زیادی برای آینده دارند. در این زمان‌حساس ، ابتکار عمل کمربند و جاده (BRI) پرتوی از امید را ارائه می‌دهد هر دو کشور شرکای قدرتمندی هستند و می‌توانند از مدل‌های کاهش فقر چین که 800 میلیون نفر را از فقر خارج نمود، بیاموزند. من فکر می‌کنم اگر ایران و پاکستان بتوانند از طریق راه‌آهن و ارتباطات دریایی از طریق بندر چابهار و گوادر بهره‌مند شوند ، هر دو کشور می‌توانند از موقعیت استراتژیک خود استفاده کرده، اهمیت خود در چارچوب کمربند و جاده  BRI و اقتصاد جهانی را به نمایش بگذارند. “دکتر احسان صادقی ، همکار پژوهشی در انستیتوی مطالعات و تحقیقات بین‌المللی تهران (TISRI) گفت که امضای توافق‌نامه ایران چین  نقطه عطف و فصل جدیدی در روابط دو کشور پس از 50 سال می‌باشد. وی گفت: “این معامله یک توافق‌نامه نیست بلکه نقشه راه برای طراحی آینده‌ای بهتر برای روابط و ارتباطات بین ایران و چین است. ما اکنون شاهد همپوشانی منافع کلیدی ایران و چین در برابر تحولات بین‌المللی و منطقه‌ای ، به‌ویژه اهمیت چندجانبه گرایی بین قدرت‌های در حال ظهور و غیر غربی برای حل مسائل و مشکلات بین‌المللی هستیم. “

4 آوریل 2021
تارنمای پاکستانی دی نیوز
برگردان علی‌اصغر شهدی
[email protected]