کد خبر : 103791 تاریخ : ۱۳۹۹/۱۲/۲۳ - 00:01
یک سال پس از اعلام رسمی همه‌گیری کرونا در جهان مشخص شد ویـروس خستگی‌ناپـذیر همچنان در کمین مردم است اشاره: سازمان جهانی بهداشت در ۱۱ مارس سال ۲۰۲۰ میلادی (21 اسفند 1398) گسترش شدید ویروس کرونا را به‌عنوان وقوع یک پاندمی (همه‌گیری) در جهان اعلام کرد. در آن زمان بروز برخی از رویدادها قابل پیش‌بینی بود، اما بسیاری نیز در ابهام قرار داشتند. اکنون سازمان جهانی بهداشت باگذشت یک سال از شروع پاندمی کرونا هنوز نسبت به گسترش این ویروس در جهان و به‌ویژه در کشورهای اروپایی ابراز نگرانی می‌کند. باید مشخص شود که پاندمی کرونا چه آسیب‌های اقتصادی و اجتماعی را در کشورهای گوناگون ایجاد کرده است. آنچه تاکنون مشخص‌شده افزایش نگرانی از مشکلات اقتصادی در جوامع مختلف است و درعین‌حال اعتراض‌های فزاینده در بسیاری از کشورها در حال شکل‌گیری است؛ اما یکی از پیامدهای پنهان شیوع این بیماری، مشکلات روحی و روانی زندگی در شرایط کرونایی است. فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلان‌شهر تهران، با اشاره به طولانی شدن زمان پاندمی کرونا، از سندروم خستگی به‌عنوان یکی از پیامدهای این بیماری نام برد. همچنین دراین‌ارتباط آمار رسمی دولت آمریکا نشان می‌دهد که امید به زندگی در این کشور طی نیمه اول سال ۲۰۲۰ با شروع بحران کرونا یک سال کاهش‌یافته است. همچنین مرکز آمار ایتالیا اعلام کرده است که برآورد‌های سال ۲۰۲۰ میلادی نشان می‌دهد که نشانه‌های مثبت مربوط به امید به زندگی در این کشور به طرز قابل‌توجهی کاهش‌یافته است. بر اساس این گزارش پیش از همه‌گیری کرونا در سال ۲۰۱۹، امید به زندگی در ایتالیا ۸۳.۲ سال بود که این رقم در سال گذشته میلادی به ۸۲.۳ سال کاهش‌یافته است.

ستاره صبح-

تدروس آدهانوم، دبیر کل این سازمان می‌گوید که بسیاری از دولت‌ها اقدامات کافی برای مقابله با شیوع کووید 19 را انجام نمی‌دهند و این موضوع نگران‌کننده است. شمار بیماران کووید ۱۹ و درگذشتگان به دلیل ابتلا به ویروس کرونا در جهان همچنان رو به افزایش است. به گزارش ایسنا، آنچه به‌عنوان اتهام عدم تحرک کافی دولت‌ها از سوی تدروس آدهانوم اعلام‌شده، گریبان سازمان خود او را نیز گرفته است. باوجوداینکه اعلام وقوع پاندمی در جهان در ۱۱ مارس ۲۰۲۰ تنها به‌عنوان یک اقدام رسمی قلمداد می‌شود، اما به سازمان جهانی بهداشت نیز به دلیل اعلام دیرهنگام پاندمی در جهان انتقادهای زیادی واردشده است؛ موضوعی که اکنون پس از گذشت یک سال همه درباره آن توافق نظر دارند. همچنین این نهاد در ماه‌های اولیه همه‌گیری ویروس کرونا در توصیه‌نامه‌های خود اعلام می‌کرد که استفاده عمومی از ماسک الزامی نیست؛ اما در آن زمان که کووید ۱۹ به‌عنوان پاندمی در جهان معرفی شد در چین، کشوری که مبدأ گسترش ویروس کرونا تلقی می‌شود، دوره گسترش شدید این ویروس به پایان رسیده بود. مقامات چینی در آن زمان تنها ۲۴ مورد جدید بیمار کرونایی را گزارش کردند که ۱۳ مورد آن در ایالت هوبئی بود که مرکز گسترش ویروس، شهر ووهان در آن واقع‌شده است. البته پس‌ازآن تردیدهایی درباره آمار رسمی اعلام‌شده در چین منتشر شد اما باوجوداین، آشکار است که سخت‌گیری‌های شدید اجتماعی که توسط نیروهای دولتی در ووهان اجرا شدند به نتیجه رسیدند و از آن تاریخ به بعد، موج جدیدی از گسترش ویروس کرونا در چین مشاهده نشده است؛ اما هم‌زمان کرونا با سرعت زیاد در جهان شروع به گسترش دامنه خود کرده بود. اولین اخبار از گسترش بیماری کووید ۱۹ در ایتالیا بسیار نگران‌کننده بود. چندی نگذشت که اتریش نیز مجبور شد هم‌زمان با اعلام تعطیلی عمومی کسب‌وکار و اماکن عمومی مرزهای خود را با این کشور مسدود کند. هفته‌ها بعد نه‌تنها سازمان جهانی بهداشت بلکه بسیاری از دولت‌ها نیز تأکید می‌کردند که بستن مرزهای ملی وسیله مناسبی برای مقابله با ویروس کرونا نیست. در اواسط ماه مارس ۲۰۲۰ بود که با گسترش شدید ویروس، آمار بسیاری از کشورها در این زمینه به‌سرعت تغییر کرد. تاکنون در جهان نزدیک به ۱۲۰ میلیون نفر به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند و بیش از 2.6 میلیون نفر نیز جان خود را ازدست‌داده‌اند. همچنین آمریکا در فهرست کشورهایی که بیشترین قربانی را براثر ابتلا به بیماری کووید ۱۹ داشته‌اند در جایگاه نخست قرارگرفته و تاکنون نزدیک به ۵۵۰ هزار نفر در ایالات‌متحده براثر ابتلا به این بیماری جان خود را ازدست‌داده‌اند. پس از آمریکا نیز کشورهای برزیل، مکزیک، هند، انگلیس، ایتالیا، روسیه، فرانسه، آلمان و اسپانیا قرار دارند. درحالی‌که اکنون پس از گذشت یک سال همه به معجزه واکسیناسیون عمومی چشم دوخته‌اند، اما به گفته سازمان جهانی بهداشت احتمال فراهم کردن میزان واکسن کافی برای عرضه عمومی و رسیدن به چنین هدفی پیش از اواسط سال ۲۰۲۱ ممکن نیست.

کرونای برزیلی به مثابه 
یک بمب اتمی
پس از گذشت یک سال از اعلام شیوع بیماری همه‌گیر کرونا از سوی سازمان جهانی بهداشت، برزیل همچنان با آمار بالای مرگ ومیر که از ۲۰۰۰ نفر در روز نیز فراتر رفته، جامعه جهانی را نگران کرده است. براساس اعلام وزیر بهداشت برزیل، این کشور در ۲۴ ساعت ۲ هزار و ۲۸۶ جانباخته و ۷۹ هزار و ۸۷۶ مورد ابتلا بر اثر کووید ۱۹ ثبت کرده که این آمار، دومین رکورد وخیم را از ابتدای شیوع همه‌گیری در فوریه ۲۰۲۰ (بهمن ۱۳۹۸) نشان می‌دهد. در حالی که ایالات متحده آمریکا از هفته‌ها قبل سیری نزولی در آمار ابتلا و مرگ و میر ناشی از بیماری همه‌گیر را ثبت می‌کند، این ارقام نگران کننده در برزیل، غول آمریکای لاتین را به کانون پاندمی تبدیل کرده است. محققان هشدار می دهند که شیوع گونه کنترل‌نشده کرونا در برزیل به مثابه یک بمب اتمی می‌تواند موجب گسترش این همه‌گیری در سراسر جهان شود.

آمار کرونا در ایران؛ ۵۳ فوتی 
و ۸۰۸۸ ابتلای جدید
دکتر سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت روز گذشته درباره آخرین آمارهای کرونا در کشور گفت: بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، از روز پنجشنبه تا جمعه (۲۲ اسفندماه) ۸۰۸۸ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شده است که ۵۹۳ نفر از آن‌ها بستری شدند. با توجه به این مجموع بیماران کووید ۱۹ در کشور به یک میلیون و ۷۳۱ هزار و ۵۵۸ نفر رسید. به گفته وی متاسفانه در طول این مدت، ۵۳ بیمار کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۶۱ هزار و ۶۹ نفر رسید. همچنین خوشبختانه تاکنون یک میلیون و ۴۷۷ هزار و ۵۸۸ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند. سخنگوی وزارت بهداشت در پایان گفت: تاکنون ۱۱ میلیون و ۵۸۸ هزار و ۴۴۱ آزمایش تشخیص کووید ۱۹ در کشور انجام شده است.