ستاره صبح-
محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه در برنامه نگاه یک سیما گفت: در ۴۲ سال گذشته اتفاقات زیادی بر کشور گذشت که روی اقتصاد ما اثر گذاشت. با همه مشکلاتی که داریم و رنج و فشار اقتصادی روی مردم، باید بپذیریم که بر اساس معیارهای قدرت اقتصاد، ما جزو ۱۸ کشور بزرگ جهان هستیم. نوبخت گفت: ما اشکالاتی داریم و ۴۲ سال درگیر جنگ و ترور بودیم و مشکلات داشتیم. اگر با معیارهای جهانی شاخص توسعه انسانی را بررسی کنیم درمییابیم در همه سالها نسبت به سالی که این محاسبه را شروع کردند وضع ما بهتر شده است. شاخص توسعه انسانی با سه مؤلفه رشد اقتصادی، آموزش و بهداشت ارزیابی میشود. وی یادآور شد: ما بر اساس شاخصهای اشارهشده، در تمام سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی نسبت به گذشته وضع بهتری داریم. ما جز گروههای بالای توسعهیافتگی هستیم و در منطقه از توسعه انسانی در جایگاه خوبی قرار داریم. از منظر علمی نیز در میان ۱۵ کشور دنیا قرار داریم.
رشد منفی سرمایهگذاری رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: اگر از منظر فردی به اقتصاد کشور نگاه کنیم نخستین موردی که مطرح میشود درآمد و هزینه است. این نابرابری با توجه به نوع نیازها وجود دارد. واقعیت این است که دولت به دلیل آنکه درآمدش به عوامل بیرونی بستگی دارد قدرت درآمدیاش کاهشیافته است و بخش خصوصی نیز برای سرمایهگذاری ملاحظات و مناسباتی دارد، ازاینرو از سوی دولت و بخش خصوصی سرمایهگذاری کافی صورت نمیگیرد و با رشد منفی سرمایهگذاری روبرو هستیم.
۶۶۴۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری در بخش عمران نوبخت توضیح داد: تلاش کردیم طرحهای عمرانی خود را رها نکنیم و بالغ بر ۶۶۴۰۰ میلیارد تومان در بخش عمرانی سرمایهگذاری کردیم و اگر این سرمایهگذاری انجام نمیشد دچار مشکل میشدیم. سال گذشته نتوانستیم ۵۰ هزار میلیارد تومان برای طرحهای عمرانی سرمایهگذاری کنیم اما این چند ماه تلاش کردیم این موضوع جبران شود. کاهش درآمد ارزی دولت معاون رئیسجمهوری تأکید کرد: تلاش کردیم نیازهای مردمی را با قیمت دلار جدا کنیم ازاینرو دلار ۴۲۰۰ تومانی را ایجاد کردیم و این در شرایطی بود که قدرت ارزی بالایی داشتیم. امروز درآمد بیش از ۱۰۰ میلیارد دلاری ما به چند میلیارد دلار تقلیل یافته است و آیا میتوان توقع داشت با این چند میلیارد دلار باقدرت ۱۰۰ میلیارد دلار بازار را تنظیم کنیم؟ تلاش میکنیم در بخش زیر پوشش دولت، دهکهای پایین جامعه را پوشش دهیم و گاه رقم دریافتی این دهک به ۵ تا ۶ برابر برسد و کالاهای اساسی را تامین میکنیم.
احیا دریاچه ارومیه وی گفت: ما ۱۲ هزار میلیارد تومان برای احیای دریاچه ارومیه سرمایهگذاری کردیم و سدی را احداث کردیم و باید ۳۶ کیلومتر تونل زیرزمین بزنیم و ۲ کیلومتر به آبرفت خوردیم و پیشرفت ما کند است. در این تونل حضور یافتم و بازبینی کردم. معاون رئیسجمهوری تصریح کرد: قول دادیم راهآهن سنندج را قبل از پایان کار دولت به پایان برسانیم. ۲۶ طرح و پروژه در استان کردستان وجود دارد که ۲۳۰۰ میلیارد تومان هزینه میخواهد و ۱۱۰۰ میلیارد تومان پرداخت کردیم.
کاهش درآمد نفتی وی تأکید کرد: درآمد ما در سال ۵۶ از نفت را با درآمدهای امروز مقایسه کنید و خیلی مسائل در آن دوره قابل سرمایهگذاری بود اما امروز ما با درآمد کمتر، این امور را انجام میدهیم. این در حالی است که درآمد ما چند دهم درآمد سال ۵۶ از نفت است. ما از همین منابع محدود در جهت جبران کاهش قدرت خرید و طرحهای زیربنایی استفاده کردیم.
تحویل ۱۷۰۰ کلید مسکن نوبخت گفت: ما تلاش کردیم مسکن مهر را تمام کنیم و بخش بزرگی از این مسکن را همکاران ما به پایان رساندند. در کنار این مهم، بنیاد مسکن طرحی را برای احداث واحدهای روستایی در دست کار قرارداد و هر سال با قیمت مناسب مسکن ساخته و در اختیار روستاییان قرارداده میشود. در کنار این مهم، برای افراد محروم اقدام کردیم و با همکاری کمیته امداد و بهزیستی، تعدادی مسکن ساخته و تقدیم شد. ۱۷۰۰ کلید را اخیراً به این گروه از جامعه تقدیم کردیم.
خرید واکسن کرونا نوبخت عنوان کرد: مشکل مالی برای خرید واکسن کرونا نداریم و به حد نیاز از خارج کشور واکسن وارد میشود و کشور را بدون واکسن نمیگذاریم و با همه کمبودها، برای واکسن کرونا کسری نداریم. وی توضیح داد: قبل از اتمام کار دولت، بخش دوم آزادراه تهران - شمال افتتاح میشود. تنها قطعه سوم میماند که دولت بعدی آن را افتتاح میکند. نوبخت در پایان وعده داد: معتقدیم باید کارهایی که برای بازنشستگان لشگری انجام دادیم برای بازنشستگان تامین اجتماعی نیز انجام دهیم و دراینباره جلساتی برگزار کردیم و امیدواریم عدالت اتفاق بیافتد. درباره رتبهبندی نیز اعتبار در نظر گرفتیم و لایحه دائمی شدن رتبهبندی را نیز آماده کردیم که به مجلس شورای اسلامی برسد. اعتبار این بخش در بودجه دیدهشده است. برگرفته از ایرنا