کد خبر : 103535 تاریخ : ۱۳۹۹/۱۱/۱۵ - 00:03
گزارش جزئیات سفر در دومین نوروز کرونایی اشاره: بیش از یک سال از شیوع ویروس منحوس کرونا در ایران و جهان می‌گذرد. صنعت گردشگری یکی از حوزه‌هایی است که در این مدت خسارات زیادی را متحمل شده است. فعالان گردشگری نوروز سال ۹۹ را به خاطر کرونا و نوروز سال ۹۸ را به خاطر سیل ازدست‌داده‌اند. در این شرایط اگر فرصت عید 1400 هم از دست برود خسارت حوزه گردشگری جبران‌ناپذیر می‌شود. با توجه به تداوم شرایط شیوع ویروس کرونا در کشور، وضعیت سفر در نوروز ۱۴۰۰ تبدیل به یک پرسش در بین مردم شده است. مسئولان کشور باید توجه داشته باشند که شرایط سخت قرنطینه و شیوع ویروس کرونا در کشور در کنار معضلات جسمانی و اقتصادی که به همراه داشته است، شرایط بدی به لحاظ روحی در اجتماع ایجاد کرده که لازم است فکری هم به حال ترمیم روحیه از دست رفته مردم بشود. یکی از ابزارهای تجدید روحیه بعد از تجربه این شرایط سخت، انجام سفر در عید نوروز است؛ اما پرسش این است که شرایط سفر در نوروز 1400 به چه صورت خواهد بود؟! گزارش پیش رو به این موضوع می پردازد.

ستاره صبح-

سخنگوی ستاد ملی مبارزه با کرونا روز گذشته به مصوبه‌های مربوط به سفرهای نوروزی اشاره‌ کرد و رفع محدودیت‌ها و برقراری سفر در تعطیلات نوروزی را مشروط به این دانست که «در یک و نیم ماه باقی‌مانده تا پایان سال، شرایط را مناسب نگه داریم». ولی تیموری، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی با در نظر گرفتن این ملاحظات درباره آخرین تصمیم‌های گرفته‌شده برای سفر در تعطیلات نوروز به ایسنا گفت: بیش از یک ماه است که طرح سفر ایمن و هوشمند در مراجع مختلف، از وزارت بهداشت تا قرارگاه عملیاتی مبارزه با کرونا و کمیته امنیتی و اجتماعی وزارت کشور مطرح‌شده و با نیروی انتظامی و وزارت راه و شهرسازی نیز رایزنی‌هایی صورت گرفته، به‌هرحال موضوع حمل‌ونقل در سفرهای نورزی بسیار اثرگذار است. جلسات مختلفی نیز برای رفع ابهام و پرسش و پاسخ برگزار شد تا درنهایت، طرح را تأیید کردند و قرار شد مدیریت سفر ایمن در تعطیلات نوروز ۱۴۰۰ با وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی باشد، هرچند که دغدغه‌هایی از بابت حاد شدن شرایط ویروس کرونا در کشور وجود دارد. بنا بر مذاکرات و توافق‌هایی که تا این مرحله صورت گرفته است، فعالیت‌ها و خدمات مرتبط با سفر و گردشگری در تعطیلات نوروز به‌صورت محدود و کنترل‌شده خواهد بود و برقراری سفرهای نوروزی نیز مشروط بر این است که در روزهای پیش ‌رو وضعیت ویروس کرونا در کشور فوق‌العاده و یا بحرانی نشود. قرار است سفرها طبقه‌بندی شوند که این فرایند در اختیار و مدیریت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی است. بخشی از این سفرها به‌صورت برنامه‌ریزی‌شده و با تور خواهد بود که از طریق دفاتر خدمات مسافرتی دارای مجوز اجرا می‌شود؛ این بخش را از طریق سامانه ثبت تور می‌توان مدیریت و کنترل کرد. این سامانه مدت‌ها است که راه‌اندازی شده و فقط نیروی انتظامی باید به آن اضافه شود تا از طریق کد رهگیری که برای هر تور صادر می‌شود، سفرهای گروهی رصد شود. در این کد که روی وسیله نقلیه نصب می‌شود، نام راهنما، آژانس و اتومبیل نیز مشخص است. اگر توری این کد را نداشته باشد، پلیس اجازه حرکت نمی‌دهد. این اقدام نه‌تنها از فعالیت تورهای بدون مجوز جلوگیری خواهد کرد، بلکه نظارت بر تورهای دارای مجوز را نیز آسان می‌کند.

سفر نوروزی به «رزرو محل اقامت» مشروط شد
او در ادامه بیان کرد: دغدغه سفرهای نوروزی بیشتر مربوط به سفرهایی است که مستقل و بدون برنامه‌ریزی انجام می‌شود که برقراری این نوع سفرها به ارائه رزرو محل اقامت مشروط شده است که در این صورت می‌توان این سفرها را مدیریت کرد. اطلاعات تمام مراکز اقامتی مجاز نیز در سامانه «جانا» موجود است و مردم می‌توانند از این طریق محل اقامت مناسب خود را پیش از سفر، انتخاب و سپس رزرو کنند. درواقع ما از این طریق روی وضعیت ایمنی و بهداشت اقامتگاه‌ها نظارت می‌کنیم. تیموری درباره چگونگی کنترل این دسته از مسافران که درصد بیشتری را حتماً به خود اختصاص خواهند داد، توضیح داد: طرح سفر ایمن از طریق ستاد خدمات سفر پیش خواهد رفت که در هماهنگی کامل با ستاد ملی مبارزه با کرونا برای شناسایی و معرفی مقاصد ایمن و کم‌خطر خواهد بود. از طریق همین ستاد با نیروی انتظامی هماهنگی می‌شود تا ضمن جلوگیری از سفر به مناطق پرخطر قرمز و نارنجی، در مبادی ورودی مجوز اقامت مسافران کنترل شود که در صورت نداشتن تأییدیه رزرو، اجازه ورود به شهر یا استان داده نمی‌شود. در کنار این گروه‌ها، افرادی هم هستند که شخصی، اما با وسایل نقلیه عمومی سفر می‌کنند که پیش‌شرط فروش بلیت به آن‌ها مثل حالا، استعلام از ابتلا به کرونا و داشتن رزرو محل اقامت است، به همین منظور هم رایزنی‌هایی با وزارت راه و شهرسازی صورت گرفته است. انگیزه ما از تأکید برای داشتن رزرو محل اقامت این است که مردم از مکان‌های قابل نظارت و کنترل‌شده استفاده کنند. همه تأسیسات گردشگری ملزم هستند از طریق سامانه ماسک اطلاعات بیماران را رصد و از پذیرش مبتلایان که دوران نقاهت ۱۴ روزه آن‌ها تمام نشده است، خودداری کنند.

ممنوعیت اسکان نوروزی در مدارس و کمپ‌ها
معاون گردشگری همچنین گفت: براساس مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا، فعالیت مدارس و کمپ‌های ورودی شهرها در تعطیلات نوروز ۱۴۰۰ ممنوع خواهد بود و امکان پذیرش مسافر در این مراکز وجود ندارد. قرار شده از هرگونه تجمع‌ و استقرار چادرهای مسافرتی در محل‌های عمومی نیز جلوگیری شود.

آیا گواهی تست کرونا 
برای سفر الزامی است؟
وی در پاسخ به اینکه آیا همراه داشتن گواهی منفی تست کرونا از شروط سفر است، گفت: گواهی منفی تست PCR در سفرهای داخلی شرط نیست، اما برای سفرهای خارجی بنا بر پروتکل‌های توافق شده بین کشورها ضروری و الزامی است.

چرا حمایت از طرح سفر 
ایمن مهم است؟
معاون گردشگری با اعتقاد به این‌که ازسرگیری فعالیت‌های مرتبط با گردشگری در تعطیلات نوروز پس از یک سال تعطیلی و رکود، بیشتر جنبه حمایتی دارد، اظهار کرد: فعالان گردشگری نوروز سال ۹۹ را به خاطر کرونا و نوروز ۹۸ را به خاطر سیل ازدست‌داده‌اند، اگر فرصت عید امسال هم از دست برود خسارت آن‌ها جبران‌ناپذیر می‌شود، برای همین دولت همراهی کرد، اما طبیعی است که دغدغه‌هایی از بابت خارج شدن کنترل سفرها و بحرانی شدن وضعیت ویروس کرونا در کشور داشته باشد. نگاه دولت بر این است که اگر گشایشی ایجاد می‌شود باهدف حمایت از کسب‌وکارها باشد. از طرف دیگر، یک سال است که بیشتر مردم سفر نرفته‌اند یا تفریحی نداشته‌اند، حفظ نشاط اجتماعی دغدغه دیگر دولت بود که در تایید طرح سفر ایمن در تعطیلات نوروز تاثیر داشت.