کد خبر : 103356 تاریخ : ۱۳۹۹/۱۰/۲۰ - 00:08
ستاره صبح در گفت‌وگو با دو تحلیلگر روابط بین‌الملل بررسی کرد چرایی و پیامد حمله به کنگره آمریکا اشاره: چهارشنبه‌شب ناگهان پایتخت ایالات‌متحده پس از اظهارات ترامپ به هم ریخت. درحالی‌که نمایندگان کنگره قصد داشتند در جلسه‌ای آرای الکترال بایدن را تأیید کنند، هواداران ترامپ از دیوارهای کنگره بالا رفتند و ساختمان آن را به تصرف خود درآوردند تا ترامپ را در کاخ سفید ماندگار کنند. اتفاقات روز چهارشنبه در رسانه‌های آمریکایی به نام «کودتا» و «تروریسم داخلی» نامیده شده است. بااین‌حال کنگره ساعاتی بعد از هجوم هواداران ترامپ، آرای بایدن را تأیید کرد تا او رسماً کسی باشد که در روز بیستم ژانویه به کاخ سفید می‌رود. هم‌زمان ترامپ هم اعلام کرد که به انتقال مسالمت‌آمیز قدرت تن می‌دهد. به عقیده صاحب‌نظران، اتفاقات اخیر آمریکا نشان می‌دهد که ابزار قانون چگونه با پشتوانه رأی مردم، می‌تواند بحران‌های اجتماعی مانند اعتراض اخیر را از بن‌بست خارج کند. از سوی دیگر، جامعه مدنی آمریکا توانست با برگه‌های رأی، ترامپ را از اریکه قدرت پایین بکشد و اختیار قدرت در دو قوه مجریه و مقننه یعنی کاخ سفید و کنگره را به دست دموکرات‌ها بسپارد. دراین‌ارتباط ستاره صبح در گفت‌وگو با دو تحلیلگر روابط بین‌الملل، چرایی و پیامدهای حمله به کنگره آمریکا را بررسی کرد.

ستاره صبح-

یکی از موضوعاتی که در اتفاقات اخیر آمریکا خودنمایی می‌کرد، این بود که مایک پنس (معاون رئیس‌جمهور ترامپ) هم‌زمان با ریاست او بر جلسه سنا اطلاعیه‌ای داد که او چون به قانون اساسی سوگند خورده نمی‌تواند خواسته ترامپ در وارونه کردن آرای الکترال به نفع او را عملی کند! بدین ترتیب مفاهیمی همچون التزام به قانون، استقلال قوا، رعایت حقوق شهروندان، تقدم قانون بر احزاب و افراد و... از مهم‌ترین نکات این حوادث در آمریکا بود.

مقایسه هیتلر با ترامپ
دکتر اسفندیار خدایی، دانش‌آموخته دکترای مطالعات جهان از دانشگاه تهران با اشاره به‌قرار گرفتن اکثریت سنای آمریکا در دست دموکرات‌ها در گفت‌وگو با خبرنگار ستاره صبح، بابیان این‌که «ساختار دموکراتیک آمریکا اجازه نداد ترامپ هیتلر شود» به مقایسه ترامپ و هیتلر پرداخت و خاطرنشان کرد: «ترامپ تمام مشخصه‌های هیتلر شدن ازجمله کیش شخصیت، میلیشیا و شبه‌نظامیان مسلح، وجهه‌ی کاریزماتیک، تسلط بر یک حزب فراگیر، تکیه‌بر پوپولیسم، تسلط بر حکومت از طریق رأی، تسلط بر رسانه‌ها با توانمندی‌های فردی و... را داشت. از طرفی آنچه هیتلر کرد، ترامپ هم کرد؛ ازجمله این‌که هیتلر در حزب راست‌گرای کارگران آلمان عضو شد و به‌تدریج رهبری آن را به دست گرفت، ترامپ هم در حزب راست‌گرای جمهوری‌خواه چنین کرد؛ هیتلر با تکیه‌بر جناح افراطی حزب کارگران، حزب شوونیستی و توتالیتر نازی را به وجود آورد، ترامپ هم با تکیه‌بر جناح افراطی حزب جمهوری‌خواه، این حزب را تا آستانه‌ی انشعاب پیش برد؛ هیتلر با تکیه‌بر موج تحقیرشدگی ناشی از جنگ جهانی اول و وعده‌ی بازگشت عظمت به آلمان در انتخابات پیروز شد، ترامپ هم با بهره‌گیری از تحقیرشدگی در برابر اقتصاد فزاینده‌ی چین و تنزل جایگاه جهانی آمریکا به پیروزی رسید؛ هیتلر با وعده‌ی اقتصادی برتر و ایجاد اشتغال برای کارگران و بیچارگان آن‌ها را مفتون خود کرد، ترامپ نیز با چنین وعده‌هایی دل بسیاری از کارگران معادن زغال‌سنگ و کشاورزان و طبقات محروم آمریکا را ربود؛ هیتلر از بسیاری کنوانسیون‌های بین‌المللی خارج شد و سعی کرد با قلدری قدرت آلمان را برجهان دیکته کند، ترامپ نیز چنین کرد؛ هیتلر با ایجاد تنش در خارج مرزها سعی کرد آلمان را در حال جنگ و بحران نشان دهد تا اختیارات ویژه و فراقانونی بگیرد، ترامپ هم در آمریکا همین کارها را کرد؛ هیتلر با فریب افکار عمومی سعی در ملکوک کردن رسانه‌های مخالف نزد افکار عمومی داشت و ترامپ نیز چنین کرد؛ هیتلر با عزل و نصب‌های پی‌درپی تمام منصب‌های قضایی و اجرایی و تقنینی و نظامی و امنیتی را در اختیار وابستگان گوش‌به‌فرمان خود گذاشت،  ترامپ نیز در آمریکا چنین می‌کرد؛ و بالاخره این‌که هیتلر با ترفندهای فوق توانست در تمدید حکومت خود بر آلمان و تبدیل آن به حکومت مستبدانه موفق شود و ترامپ نیز در این مسیر گام برمی‌داشت.»

ویژگی دموکراسی در آمریکا
این تحلیلگر مسائل آمریکا در ادامه تأکید کرد: «با تمام این شباهت‌ها ولی هیتلر موفق شد و ترامپ نشد. اکنون پرسش این است که چرا ترامپ نتوانست مانند هیتلر موفق شود؟ جواب یک‌چیز است: دموکراسی نهادینه در جامعه‌ی آمریکا. این دموکراسی ویژگی‌هایی دارد که ازجمله‌ی آن‌ها است: 1. تفکیک قوا، بدین معنا که قوه قضائیه‌ی مستقل به‌طوری‌که علیرغم اعمال‌نفوذ در نصب اعضای دیوان عالی، به علت این‌که بدنه‌ی این قوه از فارغ‌التحصیلان نخبه‌ی دانشگاه‌های معتبر آمریکا هستند، هرگز حاضر نیستند شرافت خود را به‌پای قدرت قربانی کنند. 2. رسانه‌های مستقل و قوی که حتی از هجوم به کنگره و تصرف آن توسط معترضین به‌صورت زنده گزارش تهیه می‌کردند بدون این‌که اینترنتی قطع شود. 3. توزیع قدرت حتی تا سطوح ایالتی و شهری و روستایی که دارای قدرت واقعی هستند و می‌توانند در برابر حکومت مرکزی بایستند؛ و موارد بسیاری که در این مختصر نمی‌گنجند.» خدایی در پایان افزود: «دموکراسی زیباترین و هوشمندانه‌ترین نهاده‌های بشری است. دموکراسی شر کوچکی است که برای اجتناب از شر بزرگ‌تر هیولای استبداد ضروری است. دموکراسی ظاهر پردردسر و حوصله سر بری دارد ولی در باطن تمامی فضایل بشریت را می‌پروراند. دیکتاتوری ظاهری مقتدر و کار راه‌انداز دارد ولی در باطن کشتزار تمامی رذایل و مفاسد شیطانی است. دیکتاتوری تمام فضائل انسان‌ها را به بند می‌کشد و آن‌ها را طوق رقیت و بندگی در برابر دیکتاتور بزرگ به گردن می‌نهد. بدون شک اتفاقات اخیر در آمریکا نقطه‌ی عطفی در تاریخ بود. پیچ تاریخی پیروزی فضائل بشریت بر رذایل بود. تردید نباید کرد که ازاین‌پس موج آزادیخواهی در جهان علیه نتانیاهو و بن سلمان و پوتین و بولسونارو و مشابهان آن‌ها در دنیا قدرت خواهند گرفت و انسانیت جانی دوباره خواهد یافت».

دعوای سیاسی یا ایدئولوژی
دکتر اميرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل سیاست خارجی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ستاره‌صبح گفـت: «دریکــی از حساس‌تــرین، نفــس‌گیرتریـن و پرخرج‌ترین انتخابات سناتوری ایالات‌متحده امریکا، دو نامزد دموکرات توانستند دو سناتور جمهرریخواه در ایالت جورجیا را شکست دهند، ایالتی که تا پیش از سوم نوامبر 2020 یکی از دژهای غیرقابل نفوذ جمهوری‌خواهان به شمار می‌آمد.  اکنون حاکمیت یکپارچه حزب دموکرات به رهبری جو بایدن بر هر دو قوه مجریه و مقننه امریکا تکمیل‌شده است؛ اما حوادث اخیر آمریکا توسط حاميان رئیس‌جمهور نشان داد كه دونالد ترامپ، هنوز تا چه اندازه از قدرت بسيج كنندگی برخوردار است. او همچنان می‌تواند مخالفان و رقبای خودش درون حزب را به‌راحتی تخريب كند. علاوه بر آن گروهی از نمايندگان اين حزب سكوت كرده‌اند و همچنان از اعلام موضع قاطع خودداری می‌کنند. دليل اين سكوت، نگرانی از نفوذ او در رسانه‌ها و جايگاهش در ميان رأی‌دهندگان حزب است.  بحث امروز آمريكا، فقط ترامپ نيست. امروز بحث سياست در آمريكا به سرنوشت دين و دنيای رأی‌دهندگان بدل شده است. گروه بزرگی از رأی‌دهندگان به او معتقدند كه اگر انتخابات را ببازند، برای هميشه آمريكا را ازدست‌داده‌اند، كشور به تاراج گذاشته ‌می‌شود و چینی‌ها آمريكا را غارت می‌کنند. دعوای سياسی امروز انتخابات آمريكا، شخص نيست، بلكه ايدئولوژی حاكم بر آينده آمريكا است. ریاست جمهوری ترامپ باعث شد فاشيسم به حاكم مطلق در آمريكا تبديل شود و شكاف نژادی تعميق ‌شود».