کد خبر : 103349 تاریخ : ۱۳۹۹/۱۰/۱۷ - 00:04
گزارش غایبان جشنواره فیلم فجر اشاره: همه می‌دانیم که از ماه‌های پایانی سال گذشته سینما در وضعیت مناسبی نبوده و حال‌وروز مساعدی نداشته است؛ تا جایی که بسیاری نگران سرنوشت نامعلوم جشنواره سی و نهم فیلم فجر شده بودند، اما درنهایت تصمیم به برپایی این جشنواره با شرایط خاص گرفته شد. با توجه به اینکه این دوره جشنواره بدون هیئت انتخاب برگزار می‌شود و قرار است کلیه آثار رسیده به دبیرخانه جشنواره بعد از تطبیق با مقررات اعلامی در فراخوان مورد داوری قرار گیرند و در راستای سیاست شفاف‌سازی سازمان سینمایی، فهرست ۱۱۰ فیلم که تا پایان مهلت اعلام‌شده در فراخوان جشنواره سی و نهم در دبیرخانه ثبت‌نام‌شده‌اند، دوشنبه‌شب منتشر شد. فهرستی بلندبالا در غیاب گروهی از بزرگان که فراتر از انتظار مدیران سینمایی است و برخلاف اعلام قبلی می‌تواند هیئت انتخاب را به ساختار جشنواره بازگرداند. نکته قابل‌توجه در فهرست منتشرشده، عدم حضور چند فیلم مهم است که از مدت‌ها قبل گمانه‌هایی مبنی بر غیبت آن‌ها در این دوره شکل‌گرفته بود. در این فهرست ۱۱۰ نفره، ۳۲ فیلم متعلق به فیلم اولی‌هاست.

ستاره صبح-

سینما نه‌تنها در ایران، بلکه در سراسر جهان و حتی در هالیوود با همه عقبه مالی‌اش زمین‌گیر شده است. در این شرایط اتفاق قابل‌تأمل اینکه گروهی از سینماگران صاحب‌نام سینمای ایران که فیلم‌هایشان یا به اتمام رسیده بود و یا پیش‌بینی می‌شد تا زمان جشنواره آماده نمایش شود، فرم ثبت‌نام را پر نکردند و در این دوره از جشنواره فجر حضور نیافتند که از آن جمله می‌توان به اصغر فرهادی با فیلم «قهرمان» و داریوش مهرجویی با فیلم «لامینور» اشاره کرد. در مقابل طیف وسیعی از فیلم‌ها از کارگردان‌های فیلم اولی هستند که پیش‌بینی می‌شود، اغلب این جنس آثار از کیفیت بالایی برخوردار نداشته نباشند. فرهادی بعد از «جدایی نادر از سیمین» فیلم‌هایش را در جشنواره کن رونمایی می‌کند و احتمال قریب‌به‌یقین برای «قهرمان» هم چنین برنامه‌ای دارد. مهرجویی اما هیچ‌گاه رابطه بدی با جشنواره فجر نداشت و نمی‌توان برخوردهای بنیاد فارابی با فیلم «لامینور» را در غیبت دوساله کارگردان «هامون» در جشنواره فجر بی‌تأثیر دانست. وحید جلیلوند دیگر غایب بزرگ جشنواره امسال است. به گزارش اعتمادآنلاین، «شب، داخلی، دیوار» به دلیل توقف‌ها و طولانی شدن فیلم‌برداری به جشنواره فجر نرسید و احتمالاً پیش از جشنواره سال آینده در یک جشنواره جهانی رونمایی می‌شود و همین مسئله ممکن است حضورش در جشنواره فجر سال بعد را هم منتفی کند؛ اما غافلگیری فهرست غیبت شهرام مکری بود. مانع قانونی «جنایت بی‌دقت» بعد از موفقیت در جشنواره ونیز و شیکاگو برای حضور در جشنواره فجر برداشته‌شده بود، اما مکری ترجیح داد فیلمش را به جشنواره فجر ندهد. شهرام مکری روز دوشنبه گفته بود فیلم‌هایش با سلیقه حاکم با جشنواره فجر در این سال‌ها هم‌خوانی نداشته است. «مجبوریم» و «دشت خاموش» دو فیلمی هستند که به شکل عجیبی سال گذشته توسط هیئت انتخاب رد شدند، اما بلافاصله در جشنواره‌های معتبر جهانی پذیرفته شدند؛ اما جشنواره فجر حاضر نشد مانع قانونی حضور این فیلم‌ها را بردارد تا رضا درمیشیان و احمد بهرامی هم فرم پر نکنند. «بندربند» منیژه حکمت، «اورکا» سحر مصیبی و «جوجه تیغی» مستانه مهاجر دیگر فیلم‌های مطرحی هستند که فرم جشنواره را پر نکرده‌اند و هنوز علت غیبتشان مشخص نیست.

آغاز داوری فیلم فجر از 20 دی‌ماه
دبیر سی‌ونهمین دوره جشنواره فیلم فجر روز گذشته درباره زمان شروع داوری آثار جشنواره و اسامی داوران گفت: امسال 7 نفر فیلم‌های جشنواره فجر را داوری می‌کنند که هنوز اسامی آن‌ها قطعی نشده است، ولی به‌زودی این کار انجام می‌شود. چون از روز 20 دی‌ماه داوری فیلم‌ها شروع می‌شود و فیلم‌ها با حضور این هفت داور در ساختمان جشنواره یا موزه سینما دیده خواهند شد.
محمدمهدی طباطبایی‌نژاد در گفت‌وگو با ایسنا درباره کم شدن تعداد فیلم‌های متقاضی و اینکه گفته‌شده بعد از بررسی آثار واجد داوری و حذف فیلم‌هایی که شرایط حضور در جشنواره را ندارند (مثل آثار ویدیویی) شاید تعدادشان به حدود 50 اثر کاهش پیدا کند، در پاسخ به اینکه آیا به روال بسیاری از دوره‌ها، مهلت بیشتر یا استثنا برای برخی فیلم‌ها که ممکن است تا بیستم دی‌ماه نسخه نهایی‌شان آماده نشود قائل می‌شوند یا خیر؟ گفت: تعداد فیلم‌هایی که درنهایت به داوری می‌رسند، شاید از آن تعداد 50 فیلم هم کمتر شود چون به‌جز آن‌هایی که با قوانین جشنواره مطابقت داده و حذف می‌شوند، باقی باید طبق تاریخ اعلام‌شده قبلی، نسخه DCP را برسانند، چراکه داوری روز 20 دی آغاز می‌شود. بنای ما بر این است که حتی اگر تعداد کمتری فیلم هم تا این زمان به جشنواره برسند، همان‌ها را فقط داوری کنیم. وی در پاسخ به اینکه آیا فیلمی بوده که پیش‌بینی حضورش می‌شده و الان در میان متقاضیان نیست؟ گفت: تمام کسانی که انتظار داشتیم اثر خود را به جشنواره برسانند، حضور دارند به‌جز فیلم‌های آقایان جلیلوند و فرهادی که با توجه به پروسه تولید از همان ابتدا تقریباً مطمئن بودیم که فیلمشان به جشنواره نمی‌رسد. او درباره وضعیت فیلم‌های متقاضی مثل «تی‌تی» و «خط فرضی» که پیش‌تر در جشنواره‌های خارجی شرکت داشتند، نیز توضیح داد: این موضوع در شورای سیاست‌گذاری بررسی‌شده و هنوز جلسه نهایی برگزار نشده است، اما تقریباً موافقت اعضا را برای مجاز بودن حضور این فیلم‌ها در جشنواره گرفته‌ایم و با یک شرط کوچک موضوع در حال حل شدن است.

نمایش آثار در «برج میلاد» 
فعلاً قطعی است
دبیر جشنواره فیلم فجر در پاسخ به اینکه با توجه به برنامه‌ریزی برای تنظیم جدول نمایش آیا تصمیم قطعی برای نمایش فیلم‌ها گرفته‌شده است؟ گفت: ما نمایش فیلم‌ها را برای صاحبان آثار، اصحاب رسانه و منتقدان تقریباً قطعی کرده‌ایم، سالن‌ها هماهنگ و کارهای مربوط به آن انجام‌شده است، مگر اینکه ستاد مقابله با کرونا اجازه این کار را ندهد؛ اما به‌هرحال جشنواره برای سطح دو کاملاً این موضوع را انجام‌شده می‌داند. در حال حاضر نمایش فیلم در برج میلاد قطعی است و احتمالاً پردیس ملت را هم اضافه می‌کنیم. امیدوار هستیم که سینماهای مردمی هم بازگشایی شوند و بتوانیم فیلم‌ها را برای عموم نمایش دهیم. حدود ۵۰ درصد احتمال می‌دهیم که این اتفاق بیفتد و این ‌زمانی است که ستاد مقابله با کرونا بپذیرد که سینماها به مشاغل سطح دو منتقل شوند.

دلیل حذف هیئت انتخاب 
در جشنواره امسال
طباطبایی‌نژاد در پایان در پاسخ به اینکه آیا سنگ بنایی که برای حذف هیئت انتخاب در این دوره گذاشته شد، ممکن است در سال‌های آینده هم ادامه پیدا کند؟ بیان کرد: هیئت انتخاب جشنواره فجر جزء ارکان جشنواره است و همواره آن را باید حفظ کرد. اینکه هیئت انتخاب یا دبیرخانه فیلم‌ها را انتخاب کند، قطعی است اما امسال به دو دلیل این بخش را استثنائاً حذف کردیم؛ نخست اینکه فکر می‌کردیم تعداد آثار واجد شرایط مثل سال‌های قبل نباشد و دلیل دوم و مهم‌تر اینکه می‌خواستیم به فعالانی که در شرایط سخت کرونا کارکردند یک نوع ادای احترام داشته باشیم تا اینکه فیلمشان را حذف کنیم. درواقع بُعد اخلاقی این ماجرا را بیشتر در نظر گرفتیم تا این داوری برای قدردانی از زحمت کسانی باشد که در دشواری‌های سال کرونا، کارکردند.