کد خبر : 103318 تاریخ : ۱۳۹۹/۱۰/۱۳ - 00:09
ستاره صبح به مناسبت سالگرد شهادت سردار سلیمانی در گفت‌وگو با صاحب‌نظران بررسی کرد پیدا و پنهان شخصیت سردار سلیمانی اشاره: سردار سپهبد قاسم سلیمانی، در دوران دفاع مقدس فرمانده لشکر ۴۱ ثارالله کرمان بود و چند عملیات مهم ازجمله والفجر هشت، کربلای چهار و کربلای پنج را فرماندهی کرد. وی در سال ۱۳۷۹ از سوی فرمانده کل قوا به فرماندهی نیروی قدس سپاه پاسداران منصوب شد. پس از ظهور داعش در عراق و سوریه، سردار سلیمانی نقش تأثیرگذاری درروند جنگ داخلی عراق داشت؛ به‌طوری‌که ‌وزیر سابق امنیت ملی عراق در مصاحبه‌ای، سلیمانی را «قدرتمندترین مرد در عراق» خواند. سردار سلیمانی نقش پررنگی در دفاع از حکومت بشار اسد در سوریه در مقابل گروه تروریستی داعش داشت. اما در روز 13 دی 98، ایالات‌متحده آمریکا بافرمان دونالد ترامپ، به کاروان حامل سردار سپهبد قاسم سلیمانی در فرودگاه بغداد حمله کرد و وی و همراهانش ازجمله ابومهدی المهندس را هدف ترور قرار داد. رهبر انقلاب در واکنش به شهادت سردار سلیمانی نوشتند: «او همه‌ی عمر خود را به جهاد در راه خدا گذرانید. شهادت پاداش تلاش بی‌وقفه‌ی او در همه‌ این سالیان بود». آیت‌الله سیستانی، مرجع عالی شیعیان عراق هم، سردار سلیمانی و یاران شهیدش را «قهرمانان نبردهای پیروزی بر تروریست‌های داعشی» عنوان کردند. همان زمان بسیاری از خبرگزاری‌ها و پایگاه‌های خبری دنیا همچون سی‌ان‌ان، سی‌ان‌بی‌سی، پولیتیکو و... هر یک در مقالاتی ضمن برشمردن اشتباه ترامپ، به اهمیت نقش سردار سلیمانی درنبرد علیه داعش پرداختند. در نخستین سالگرد شهادت سردار سپهبد قاسم سلیمانی، ستاره صبح در گفت‌وگو با یک دیپلمات پیشین و یک حقوقدان، به بررسی پیدا و پنهان شخصیت او پرداخت که در ادامه می‌خوانید.

ستاره صبح-

مراسم نخستین سالگرد سردار شهید سپهبد حاج‌قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس و همراهان روز گذشته با حضور جمعی از مقامات کشوری و لشکری در دانشگاه تهران برگزار شد. به علت رعایت پروتکل‌های بهداشتی این مراسم بدون اجتماع مردمی برگزار شد و تنها جمعی از مقامات داخلی و خارجی و همچنین تعدادی از خانواده شهدا در این مراسم حضور داشتند.

تروریسم، آفت منطقه
قاسم محبعلی، مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه در گفت‌وگو با ستاره صبح، به تبیین نقش سردار سلیمانی در منطقه پرداخت و خاطرنشان کرد: «هر سیاستی شامل نسبیت می‌شود و سیاست‌های حضور منطقه‌ای ایران نیز از همین قاعده مستثنا نیست. به‌هرحال بخش مهمی از سیاست‌های خاورمیانه‌ای ایران که می‌توان از آن دفاع کرد، مبارزه با گروه‌های افراطی در منطقه مانند داعش، طالبان، القاعده و... بوده و هست. در این بخش می‌توان از سیاست‌های ایران دفاع کرد، زیرا تروریسم و افراطی‌گری، آفت بزرگی است که دامن‌گیر منطقه خاورمیانه بوده و هست و تا وقتی‌که این بلا از سر منطقه دور نشود، نمی‌توان گفت رنگ آرامش را به خود خواهد دید. به همین دلیل می‌توان از حضور منطقه‌ای ایران در منطقه دفاع کرد. در این میان نقش سردار سلیمانی در مبارزه با تروریسم در منطقه غیرقابل‌انکار است و تأثیر مهمی در اجرای سیاست‌های ایران در حوزه خاورمیانه داشته است».

معنای تنش‌های اخیر
این تحلیلگر برجسته روابط بین‌الملل در ادامه بابیان این‌که «خاورمیانه آبستن حوادث و بحران‌ها بوده و امروز عراق به‌نوعی می‌تواند با توجه به شرایطی که دارد زمینه ایجاد بحران را فراهم کند» گفت: «فراموش نکنیم که این روزها در آستانه سالگرد شهادت سردار سلیمانی هستیم و تقارن زمانی این اتفاق با تهدیدها و تنش‌های اخیر منطقه می‌تواند بی‌معنا نباشد. در چنین شرایطی، همان‌گونه که آقای ظریف هم در توییت خود به آن اشاره کرد، ایران باید به‌خوبی مدیریت بحران کند و علاوه بر این نیز، باید آسیب‌پذیری خودش را شناسایی و کنترل کند. ایران باید مراقب تحرک احتمالی برخی نیروهای داخلی و  برخی نیروهای خارجی خود در منطقه باشد تا مبادا در زمین دشمن بازی کنند. همچنین ایران از طریق دیپلماسی باید این اطمینان را به جامعه جهانی بدهد که هیچ‌گاه دنبال جنگ‌افروزی نبوده و نیز باید به کشورهای همسایه این پیام را رسانده و جو مصنوعی و خودساخته ایران هراسانه اسراییل و آمریکا در خاورمیانه بشکند.»

ضربه به کیان ایرانی
دکتر نعمت احمدی، حقوقدان و وکیل دادگستری در گفت‌وگو با خبرنگار ستاره صبح گفت:  «شهادت حاج قاسم سلیمانی ازآن‌جهت که به کیان و هویت ملی ایران از طریق اجنبی ضربه وارد کرد، باعث شد تا مردم همبستگی خود را نشان دهند و میلیونی به مراسم بدرقه پیکر او آمدند. از یک‌سو شخصیت خود سردار سلیمانی شخصیتی مثال‌زدنی بود. در میان شخصیت‌های کشور، کمتر فردی را می‌توان یافت که مردم آن‌چنان احساس صمیمیت و محبتی با او داشته باشند که او را با اسمش صدا بزنند، نه با شهرتش. مردم سردار سلیمانی را «حاج قاسم» صدا می‌زدند. از سوی دیگر وقتی به یکی از مدافعان تمدن کهن ایرانی به‌عنوان یکی از حوزه‌های تمدن ساز تاریخ تعدی شود، مردم آن را برنمی‌تابند و علیه آن برمی‌خیزند. بنابراین می‌توان گفت شلیک پهپاد به سمت حاج قاسم، مثل شلیک به قلب 80 میلیون ایرانی بود؛ درنتیجه شخصیت حاج قاسم به خاطر همراهی‌اش با مردم، ریشه‌های این تمدن را در دل‌های مردم احیا کرد و میلیونی به تشییع پیکر او آمدند.»

شخصیت مردمی سردار
احمدی که اصالتاً کرمانی و همشهری سردار سلیمانی نیز هست، همچنین به بیان خاطره‌ای از سردار پرداخت و گفت: «من به‌عنوان یک کرمانی، گواهی می‌دهم که حداقل مردم همین شهر و دیار هر زمان به‌نوعی نیاز به دیدن او داشتند، خیلی ساده می‌توانستند به او دسترسی داشته باشند و با رصد کردن زمان رفت‌وآمد او به زادگاهش، با او دیدار کنند. وی در سفرهای هوایی خود هرگز در قسمت ویژه نمی‌نشست و از سالن تشریفات عبور نمی‌کرد؛ بلکه ساده و بدون تشریفات رفت‌وآمد می‌کرد. آیا می‌توان شخصیتی مانند او، آن‌هم در چنین جایگاهی در خاورمیانه یافت که این‌چنین مردمی باشد؟ طبیعی است که برای چنین شخصیتی، آن جمعیت پرشور از چهار نسل مختلف بیایند و باشکوه پیکر او را تشییع کنند.»