کد خبر : 402362 تاریخ : ۱۴۰۱/۸/۲ - 02:36
نعمت الله ایزدی سفیر پیشین ایران در شوروی درگفتگو با ستاره صبح آنلاین: کشوری در جهان وجود ندارد که با کمک روسیه به توسعه دست یافته باشد ستاره صبح/پیام فیض: کنستانتین سیمونف، مدیرکل صندوق امنیت ملی انرژی روسیه به دریافت پهپاد از ایران از سوی مسکو اذعان کرده و گفته تحریم‌های هسته‌ای ایران از سوی غرب، فرصت خیلی خوبی به روسیه خواهد داد تا در بخش نفت و گاز ایران سرمایه‌گذاری کند.سیمونف که در یک برنامه خبری-تحلیلی داخل روسیه شرکت کرده بود می‌گوید «روابط‌مان با ایران بسیار پیچیده بوده؛ چه در زمان شوروی و چه پساشوروی. ولی حالا می‌بینیم که ایران دست به یک انتخاب سیاسی جدی زده و در نتیجه تحریم می‌شود. اتحادیه اروپا در حال اعمال این تحریم‌هاست. پنجم دسامبر قرار است بسته‌های ششم و هشتم تحریم‌ها وضع شود.که ما هم چشم‌انتظارش هستیم. اما اینکه ایران تحت تحریم‌ها می‌ماند و تحریم‌ها تشدید می‌شود، باید صادقانه بگویم که برای ما خبر خوشی است.ما برنامه‌های بلندپروازانه و جدی برای سرمایه‌گذاری داریم که اعلام هم شده، از جمله در بخش نفت و گاز ایران. صحبت از ۴۰ میلیارد دلار است.»در ارتباط با این موضوع ستاره صبح گفتگویی با نعمت الله ایزدی آخرین سفیر ایران در اتحاد جماهیر شوروی انجام داده که در ادامه می خوانید:

ستاره صبح آنلاین-  به نظر شما روسیه از تحریم های ایران سود می برد؟
ایران و روسیه در زمینه انرژی و نفت رقیب یکدیگر هستند.بخشی از بازارهای انرژی در اختیار ایران و بخشی دیگر در اختیار روسیه است.طبیعی است وقتی ایران در حوزه انرژی و انتقالات مالی تحریم باشد باید برای آن جایگزین تعریف شود.بنابراین از این منظر روسیه می تواند از تحریم نفتی ایران سود ببرد.

  به نظر شما نقش روسیه در ادعای ارسال پهپاد ایران به این کشور چیست؟
اطلاع روشنی درباره ابعاد این موضوع در دسترس نیست.برخی نهادهای غربی و اروپایی مدعی هستند بنا به برخی شواهد ایران تجهیزاتی را برای روسیه ارسال کرده است.تحریم هایی هم به همین دلیل از سوی اتحادیه اروپا علیه تهران وضع شده است.از سوی دیگر مقامات وزارت خارجه در مواضعی جداگانه ارسال هرگونه تجیهزات نظامی به روسیه را قویا تکذیب کرده اند.بنابراین فعلا نمی توان اظهار نظر دقیقی در این رابطه کرد.
برخی معتقدند بر اساس قطعنامه 2231 ایران برای صادرات سلاح محدودیت دارد و برخی دیگر اعتقاد دارند محدودیتی برای ایران وجود ندارد.با توجه به اینکه ایران در جنگ اوکراین اعلام بی طرفی کرده هرگونه کمک تسلیحاتی به یکی از طرف های درگیر، ناقض موضع بی طرفی کشور است.
به نظر می رسد روسیه به طور غیر رسمی در این موضوع نقش دارد.زیرا مسکو به لحاظ انزوای بین المللی در شرایط بدی قرار دارد.مسکو تلاش می کند شریکی برای خود پیدا کند تا فشار را از روی خودش کم کند.

  به نظر شما شراکت های تجاری و اقتصادی تهران-مسکو می تواند به روند توسعه ایران کمک کند؟

وقتی تحریم ها برای کشوری همه جانبه می شود.ایران و روسیه با توجه به تحریم هایی گسترده که علیه این دو کشور وضع شده تلاش می کنند در قالب ارتباط از نوع تهاتر بخشی از نیاز های یکدیگر را جبران کنند.البته شرط این تبادلات تهاتری عدم بهره گیری از قوانین بین المللی است.
تجارت در قالب تهاتر نمی تواند دراز مدت و پایدار باشد. این یعنی مفید هم نخواهد بود.زیرا این نوع تجارت محدودیت های دیگری در سایر حوزه های ایجاد خواهد کرد.

  آیا کشوری در جهان وجود دارد که با شراکت و تعامل اقتصادی با روسیه توانسته باشد به توسعه برسد؟
روسیه تجربه و علاقه ای در این زمینه از خود بروز نداده است.در زمان شوروی که دنیا به بلوک شرق و غرب تقسیم می شد چنین تعاملاتی در قالب بلوک بندی های سیاسی انجام می شد.
اگر در تاریخ دوران جنگ سرد بررسی شود مشخص خواهد شد که علی رغم اینکه روسیه در همه کشورهای تحت کنترلش نفوذ اقتصادی و سیاسی داشته ولی کمک های دولت مرکزی به کشورهای تحت نفوذ نتوانسته آنها را بی نیاز کند.
بعد از فروپاشی شوروی،روسیه برای تامین برخی نیاز های خود به سمت غرب رفته است و بنده کشوری در دنیا سراغ ندارم که با کمک روسیه توانسته باشد به توسعه دست پیدا کند.
بنابراین روسیه در شرایط حاضر قادر نیست که در جهت توسعه همه جانبه کشوری کمک کند اما ممکن است در بعضی زمینه های مانند مباحث هسته ای و هوافضا بتواند کمک هایی بکند.

  به نظر شما توفق روند احیای برجام به نفع روسیه است یا خیر؟
اگر برجام احیا نشود و شکست بخورد ممکن است به دلیل رقابت هایی که بین تهران و مسکو در زمینه انرژی وجود دارد به نفع روسیه باشد.اما وقتی کشوری مانند ایران تحت تحریم باشد روسیه هم متضرر می شود.زیرا برخی همکاری های ایران با روسیه تحت تحریم های نمی تواند انجام شود.ممکن است روسیه در کوتاه مدت از تحریم های ایران سود ببرد اما در دراز مدت به ضرر روسیه تمام خواهد شد.