ستاره صبح-
دکتر پیمان مولوی، اقتصاددان و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتوگو با ستاره صبح بابیان اینکه دلایل ریزش بازار سهام تغییری نکرده و همان دلایل رشد شاخص بورس در روزهای قبل است، خاطرنشان کرد: «عوامل بنیادی در اقتصاد ایران تغییر نکرده و این عوامل کماکان سر جای خود هست و علاوه بر آن، یک سری مفروضات جدید به آن اضافهشده است. نخست بودجه ۱۴۰۰ و دستانداز آن؛ دوم سناریوی جدید احتمال تمامکننده و شروعکننده نبودن دولت حاضر در مذاکرات با آمریکا در بین بسیاری از افراد و سرمایهگذاران؛ و سوم اتفاقاتی جدید که باعث شد اجلاس ایران و اروپا کنسل شود. این اتفاق میتواند یک تأثیر منفی مقطعی در بازار داشته باشد.»
چند نکته درباره بورس
این تحلیلگر اقتصادی در ادامه به بیان چند نکته پرداخت و تصریح کرد: «نکته اول این است که تصور اشتباهی در باور بسیاری از افراد وجود دارد که فکر میکنند قرار است همیشه بازار صعودی باشد و یا همیشه نزولی. بازار چرخهای است از خوشبینی و بدبینی که در این چرخه خوشبینی و بدبینی، خوشبینها سهم میگیرند و بدبینها میفروشند. البته جای این دو گروه با توجه به روند بازار تغییر میکند و امروز هم روزی بود که چنین اتفاقی افتاد. نکته دوم این است که به افراد حقیقی توصیه میکنم که روند ورود نقدینگی حقوقیها و روند ورود حقیقیها را رصد کنند و استراتژی خود را براساس چنین رویکردی بچینند؛ زیرا بازار تا ۳۰ روز آینده که رئیسجمهور جدید آمریکا مستقر شود، نوسانی خواهد بود. البته چیدن استراتژی جدید به معنی نداشتن رویکرد بلندمدت نیست، بلکه به این معنی است که من بتوانم در این فرجه زمانی، اگر تأکیددارم در بازار سرمایه باشم بهگونهای معاملات را انجام بدهم که رویکرد آیندهام را هم تأمین کند. این به معنای این است که میتوانم سهامی مثلاً در پتروشیمی داشته باشم ولی وقتی با کاهش ارزش مواجه شد و من میدانم آینده آن روشن است، در اوج میتوانم بفروشم و در پایین میتوانم سهم خریداری کرده و دامنه سهمم را بیشتر کنم».
اشتباه مهلک در بازار
مولوی همچنین افزود: «یک اشتباه بسیار مهلک دیگر در بازار سرمایه این سؤال است که بازار قرار است تا کجا پایین یا بالا برود؟ درحالیکه سؤال حرفهای این است که من با این شرایط بازارچه استراتژیای را باید در پیش بگیرم؟ نوسان گیر باشم یا کوتاهمدت از بازاری به بازار دیگر حرکت کنم؟ آنگاه عوامل کلان سیاسی و اقتصادی را روی بازارهای موازی شبیهسازی کنم. اینجاست که من میتوانم نتیجه خوب بگیرم. نوسانی بودن بازار سرمایه در ماه پیش رو و حرکت آن در میان کانال ۱۳۰۰ تا ۱۵۰۰ طبیعی است. این نوسانها در سهامهای مختلف فرصتهای خوبی را میتواند برای حرفهایهای بورس ایجاد کند. رویکرد درست، رویکردی است که بازار سرمایه مبتنی بر حرکت بازارهای موازی است. حرکت بازارهای موازی هم یعنی دقت کنیم که چه عواملی روی بازارهای موازی و چه عواملی روی بازار سرمایه تأثیر دارد و حرکت نقدینگی در این بازارها (بهعبارتدیگر سرمایه) به چه ترتیبی است. با این روش میتوانیم از اقداماتی که باعث ایجاد ریسک زیادی روی سرمایهمان میشود، جلوگیری کنیم. نکته مهم که ما باید حواسمان به آن باشد عوامل و گزینههای روی میز خودمان است. درواقع نحوه پوشش دادن ریسک است که بدون توجه به بازارهای موازی امکانپذیر نیست.»
روند نزولی بورس
همچنین حمید فرهادی، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار ما در رابطه با روند نزولی بورس گفت: «تقریباً هرسال پس از گذر از یک سال تورمی، بازارها و ازجمله بازار سرمایه مدتی دچار رکود میشود. بر این اساس میتوان گفت روند کنونی بازار نگرانکننده نیست. چراکه رشد منطقی بازار سهام از دیماه آغاز میشود. اما با توجه به اینکه هنوز سیاست خارجه کشور ما در مقابل آمریکا و سیاست این کشور نسبت به ایران پس از پیروزی جو بایدن مبهم است و بازارها در حالت بلاتکلیفی به سر میبرند نمیتوان اظهارنظر قطعی کرد، بااینحال احتمالاً از دیماه هم بازارها از رکود خارج میشود و هم سیاست خارجی ایران مشخصشده است. ضمن آنکه چون طی دو سه روز گذشته، عرضه در بازار زیاد بوده، احتمالاً در ادامه روند معاملات تقاضا بیشتر میشود و نوعی تعادل شکل میگیرد. همچنین احتمالاً در محدوده 1350 تا 1400 از بازار حمایت میشود و شاخص کل بازار از محدوده 1200 پایینتر نخواهد رفت.»