ستاره صبح-
بیژن زنگنه روز دوشنبه در آیین بهرهبرداری رسمی از طرحهای ملی وزارت نفت ضمن گرامیداشت هفته دولت و ایام شهادت امام حسین (ع) اظهار کرد: صنعت نفت باوجود شدیدترین فشارها و تحریمها با اتکا به خداوند و با استواری نهتنها در بهرهبرداری از تأسیسات تولیدی خود موفق بوده، بلکه توانسته در چنین شرایط دشواری طرحهای توسعهای خود را پیش ببرد که نمونه آنها همین طرحهایی است که افتتاح میشود. وزیر نفت مجموع سرمایهگذاری در سه طرح خط لوله ششم و نهم و ایستگاههای آن، فاز نخست پتروشیمی بوشهر و نیروگاه غرب کارون را ۴.۷ میلیارد یورو عنوان کرد و گفت: صنعت نفت باوجود شدیدترین تحریمها نهتنها در بهرهبرداری از تأسیسات تولیدی موفق بوده، بلکه طرحهای توسعهای را هم در چنین شرایط دشواری پیش برد. این طرحها شامل حدود ۳ میلیارد یورو تأمین مالی خط انتقال ششم، نهم و ایستگاههایش، یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورو سرمایهگذاری پتروشیمی بوشهر و ۳۲۰ میلیون یورو سرمایهگذاری نیروگاه غرب کارون است که این رقم در مقیاس جهانی هم رقم بالایی است.
افزایش صادرات گاز ایران
زنگنه بابیان اینکه طرحهایی که در صنعت گاز افتتاح شد، مربوط به انتقال و پایداری شبکه این سوخت پاک است، خطاب به رئیسجمهوری افزود: همانطور که مستحضرید، فاصله زیادی بین مراکز اصلی تولید گاز در جنوب کشور با مراکز اصلی مصرف گاز در مرکز، شمال، شمال شرق و غرب کشور وجود دارد، ازاینرو ناچاریم گاز را با خطوط لوله انتقال دهیم. برای انتقال روزانه ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز نیازمند ساخت یک خط لوله ۵۶ اینچ یعنی یک و نیم متر و چند ایستگاه تقویت فشار در مسیر هستیم، هزینه احداث هر کیلومتر خط لوله ۵۶ اینچ برحسب تغییر شرایط یک تا ۲ میلیون دلار و هزینه ساخت هر ایستگاه تقویت فشار حدود ۷۵ میلیون یوروست، بنابراین هر زمان که میخواهیم روزانه ۶۰۰ میلیون مترمکعب گاز را از منطقه عسلویه به دیگر نقاط منتقل کنیم بیش از ۶ خط لوله و دهها ایستگاه تقویت فشار نیاز داریم.
صادرات گاز به عراق
وزیر نفت هزینه سرمایهگذاری طرحهای انتقال گاز خط لوله سراسری ششم و ایستگاههای تقویت فشار مربوط به آن را ۳ میلیارد و ۱۰۰ میلیون یورو اعلام کرد و افزود: نکته قابلتوجه این است که یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون یورو از این مبلغ برای نخستین بار از سوی بخش خصوصی بهصورت ساخت، بهرهبرداری و واگذاری (BOT) تأمینشده است که این شرایط ما را قادر کرد بتوانیم صادرات گاز به عراق را عملی کنیم. مجموع رقم صادرات گاز ایران به کشورهای ترکیه و عراق تا پایان امسال به روزانه ۸۰ میلیون مترمکعب میرسد.
۹۵ درصد جمعیت ایران زیرپوشش شبکه گاز
زنگنه به پروژه دیسپچینگ ملی گاز که امروز افتتاح شد اشاره کرد و یادآور شد: طراحی دیسپچینگ شرکت ملی گاز از سال ۱۳۷۶ که من وارد وزارت نفت شدم آغاز و اجرا شد، اما با توجه به گسترش عظیم شبکه گاز کشور دوباره روزآمد و بازسازی شد. وزیر نفت با اشاره به اینکه بیش از ۳۷ هزار کیلومتر خطوط انتقال گازداریم، ادامه داد: هماکنون ۹۵ درصد جمعیت ایران و عمده صنایع کوچک و بزرگ و نیروگاهها زیرپوشش شبکه گاز هستند.
تکمیل زنجیره ارزش در پتروشیمی
زنگنه در ادامه درباره افتتاح فاز نخست مجتمع پتروشیمی بوشهر گفت: از همان ابتدا قرار بود گاز پالایشگاههای فازهای ۶ تا ۸ پارس جنوبی به میدان آغاجری در استان خوزستان تزریق شود به پیشنهاد سرمایهگذار طرحی ارائه شد که براساس آن بخشی از گازی را که دارای اتان و الپیجی بود به سرمایهگذار بدهیم تا با سرمایه خود این گاز را شیرینسازی و تفکیک و برای مصرف خود از آن استفاده کند که این سرمایهگذاری انجامشده است. وزیر نفت بابیان اینکه بخش بعدی سرمایهگذاری در این مجتمع، ساخت واحد متانول است که امروز بخش نخست آن با سرمایهگذاری یک میلیارد و ۳۳۲ میلیون یورو افتتاح شد، تصریح کرد: قرار است در بخش دوم مجتمع پتروشیمی بوشهر واحد الفین ساخته شود و این بخش هماکنون پیشرفت ۳۵ درصدی دارد.
جهش ۶ برابری تولید نفت
در غرب کارون
وزیر نفت از نیروگاه غرب کارون بهعنوان سومین طرح ملی وزارت نفت که افتتاح شد نام برد و بابیان اینکه نیروگاه غرب کارون نیروگاه اختصاصی شرکت نفت برای میدانهای مشترک غرب کارون است، افزود: ما در میدانهای غرب کارون با جهشی ۶ برابری تولید از ۷۰ هزار بشکه در روز عبور کردیم و به ظرفیت تولید ۴۰۰ هزار بشکه در روز رسیدهایم که انشاءالله با تکمیل طرحهای بعدی شامل آزادگان، یادآوران و یاران توان ظرفیت به یکمیلیون بشکه در روز میرسد.
همه توانمان را برای میدانهای مشترک گذاشتیم
وزیر نفت گفت: دولت هر چه در توان داشت برای افزایش توان تولید میدانهای مشترک به کاربرد، بهنحویکه امروز توان تولید ما در میدانهای غرب کارون ۶ برابر و میدان گازی پارس جنوبی ۲.۵ برابر شده است. زنگنه بابیان اینکه آثار این افزایش توان تولید را میتوان در زندگی مردم، در توسعه کشور و بهتر شدن شرایط محیطزیست دید، تصریح کرد: از سال ۱۳۹۲ تاکنون در میدانهای مشترک غرب کارون ۲۱۶ حلقه چاه بالغبر ۶.۲ میلیارد یورو سرمایهگذاری شده است.
خدمت نیاز به آرامش دارد
بیژن زنگنه، وزیر نفت در حاشیه افتتاح پروژههای نفتی در جمع خبرنگاران گفت: «منتقدان، بنده را به خیلی چیزها متهم میکنند اما تحمل میکنیم و میشنویم و چارهای نداریم، زیرا آدمی که بار سنگینی روی دوش دارد نمیتواند به هر انتقادی پاسخ دهد. بنابراین اگر حرف نمیزنم این نیست که زبان ندارم.» وزیر نفت در پاسخ به منتقدان خود گفت: اگر سکوت میکنم به خاطر مصلحت کشور است، زیرا در دعوا نان ما درنمیآید و خدمت نیاز به آرامش دارد.
پالایشگاه سازی
وی در پاسخ به سؤال دیگر ایرنا در مورد وضعیت پالایشگاهها در کشور، افزود: مخالفت با پالایشگاه سازی اتهام بیدلیلی است؛ زیرا بنیان پالایشگاه سازی در زمان من گذاشتهشده است و امروز افزایش ظرفیت پالایشگاههای داخلی را شاهدیم و ظرفیت پالایشی به ۲.۲ میلیون بشکه در روز رسیده است. زنگنه با تأکید بر اینکه اگر این دولت نبود حتی یک واحد پالایشگاه ستاره خلیجفارس به مدار نمیآمد، گفت: «خوندل خوردیم تا این پالایشگاه را ساختیم. خدا میداند که شروع ساخت پالایشگاه ستاره خلیجفارس در دولت اصلاحات بود و در این دولت به اتمام رسید. سیراف را هم ما طراحی کردیم و حتی برای تحویل خوراک میعانت گازی با کمبود روبهرو هستیم. ۴۸۰ هزار بشکه به سیراف تخصیص دادیم پس چگونه به دشمن پالایشگاه سازی متهم میشویم. اگر اعتقادی به زنجیره خوراک نداشتیم چطور در تولید بنزین به خودکفایی رسیدیم. وی با اشاره به اینکه در پتروپالایشگاهها میگویند مخالف بودم، افزود: این در حالی است که فرایندها تمامشده و ۱.۵ میلیون بشکه تقاضا آمده که توسط دولتیها و نیمه دولتیها است، به دلیل اینکه مصالح ملی را تأمین کنند. برخی میگویند فرصت بورس در تأمین مالی در پتروپالایشگاهها را از دست دادیم اما اینها نه بورس را نه تأمین مالی و نه پتروپالایشگاه را نمیشناسند.
عدهای دنبال تخریب هستند
زنگنه ادامه داد: «یک عده دنبال تخریب هستند و اینگونه القا میکنند که همه بدیها مال ما است، البته هرکجا که لازم باشد جواب میدهیم و زبانمان قطع نشده است، اما اگر سکوت میکنم به خاطر مصلحت کشور است زیرا در دعوا نان ما درنمیآید و خدمت نیاز به آرامش دارد.»
جلوگیری از خام فروشی
وی با اشاره به اینکه اگر چهار برابر شدن صادرات فراورده، جلوگیری از خام فروشی نیست پس چیست؟ گفت: توسعه پالایشگاهها و جایگزینی مصرف داخل با گاز با این مهم را فراهم کرده است. وزیر نفت بابیان اینکه به پتروشیمیها خوراک میدهیم و این جلوگیری از خام فروشی است، افزود: درآمد پتروشیمی از ۱۱ میلیارد دلار در سال ۹۲ به ۲۵ میلیارد دلار تا سال ۱۴۰۰ میرسد که مصداق بارز جلوگیری از خام فروشی است. در صنایع پاییندستی وزارت صنایع مسئول است و وظیفه وزارتخانه دیگری است.
مصرف بنزین به 72 میلیون لیتر
در روز رسید
وی در پاسخ به ایرنا در خصوص قاچاق سوخت نیز گفت: برخی معتقدند روزانه ۴۰ میلیون لیتر بنزین قاچاق میشود که این عدد غیرممکن است، زیرا تنها روزانه ۶۰ میلیون لیتر بنزین در کارتهای سوخت تخصیص پیدا میکند. زنگنه از منتقدان خواست برای ادعاهای خود سند بیاورند. وی مصرف بنزین کشور را ۷۲ میلیون لیتر در روز اعلام کرد و گفت: کارت سوخت هیچگاه لغو نشده و همیشه بوده است. وزیر نفت با اشاره به اینکه بیشترین قاچاق در گازوییل بوده، افزود: مسئول قاچاق سوخت، شخص دیگری است.
سال استثنایی
برای صنعت پتروشیمی
وی با اشاره به اینکه امسال سال استثنایی برای صنعت پتروشیمی است، ادامه داد: امروز سومین واحد در عسلویه افتتاح شد و دو واحد نیز در میاندوآب و لرستان به بهرهبرداری رسید. «بید بلند ۲» بزرگترین واحد فراورش همراه نفت و مشعل در هفتههای آینده افتتاح میشود که سرمایهگذاری ۳ میلیارد دلاری در آن انجام و راهاندازی آغازشده است.
کاهش 33 درصدی مصرف
سوخت مایع در نیروگاهها
وزیر نفت با اشاره به اینکه در سال ۹۲ حدود ۴۳ درصد سوخت نیروگاهها باارزش ۱۸ میلیارد دلاری مایع بود، افزود: امسال تنها حدود ۱۰ درصد از سوخت نیروگاهها مایع است. این در حالی است که سالانه ۴.۵ تا ۵ درصد مصرف سوخت نیروگاهها اضافهشده و درمجموع بیش از ۴۰ درصد در ۷ سال مصرف سوخت نیروگاهها بیشتر شده است
به گفته وزیر نفت تمام نیروگاه جز کناروک و چابهار به گاز وصل هستند و نیروگاهها ذخیره خوبی ازنظر سوخت مایع دارند. وی تأکید کرد: ترکیه ۱۳۰ میلیون کمبود گاز دارد و این را از ایران و روسیه و آذربایجان وارد میکند.
صادرات گاز به 15 میلیارد
مترمکعب میرسد
به گفته وزیر نفت صادرات گاز ایران امسال به ۱۵ میلیارد مترمکعب میرسد. این در حالی است که به عراق روزانه ۵۰ میلیون گاز صادر میشود البته این عدد در زمستان ممکن است کمتر باشد.