ستاره صبح-
حضرت آیتاللهالعظمی سیستانی در ابتدای شیوع ویروس کرونا، در پاسخ به پرسشهایی درباره اجتناب از این بیماری و ضرورت اتخاذ اقدامات احتیاطی و پیشگیرانه، فتوای مهمی را صادر کردهاند که رعایت آن از سوی مؤمنین نقش بسزایی در پیشگیری و کنترل این بیماری خواهد داشت.
به گزارش شفقنا متن پرسش و پاسخها به این شرح است:
«۱ ـ آیا لازم است از هرگونه تماس بدنی با افراد مشکوک به کرونا، اعم از دست دادن و روبوسی کردن و مانند اینها، اجتناب کرد؟ آیا اختلاط با این افراد بدون رعایت کردن اقدامات پیشگیرانه مانند استفاده از ماسک و دستکش، جایز است؟
۲ ـ اگر شخصی به این بیماری مبتلا شود یا برخی از علائم مشکوک به کرونا را داشته باشد، آیا جایز است باکسانی که از وضعیت او اطلاع ندارند اختلاط کند؟ و اگر این کار را انجام داد و مسبّب انتقال ویروس شد در قبال آنان چه مسؤولیتی بر عهده دارد؟
۳ ـ اگر شخصی از کشوری میآید که ویروس کرونا در آن فراگیر شده است یا اینکه خودش بابی ماران مبتلا در ارتباط بوده است، آیا واجب است برای اطمینان از عدم ابتلا به ویروس، خودش را در منزل قرنطینه کند یا به مراکز پزشکی معرفی کند؟
۴ ـ آیا مصرف کردن حقوق شرعی، اعم از زکات و خمس، برای تهیه کردن وسایل ضروری برای پیشگیری و درمان مبتلایان مانند دستکش، ماسک، مواد شوینده و ضدعفونیکننده و دارو، جایز است؟
5- در این شرایط سخت که مؤمنین با خطرات این ویروس مواجه هستند، چه توصیهای برای آنان دارید؟
جوابیه آیتالله سیستانی
۱ ـ کسی که میترسد تماس بدنی با دیگران یا اختلاط با آنها موجب سرایت این بیماری به خودش شود و درنتیجه متحمل ضرر بسیار زیادی شود ـ هرچند منجر به مرگش نشود ـ لازم است از این کارها اجتناب ورزد، مگر اینکه به سبب رعایت کردن تدابیر احتیاطی لازم مانند ضدعفونی کردن و استفاده از ماسک مناسب و دستکش پزشکی، مطمئن شود که بیماری به او سرایت نخواهد کرد. و درصورتیکه موارد مذکور را رعایت نکند و به مرضی که از آن واهمه داشت مبتلا گردید، ازنظر شرعی معذور نخواهد بود.
۲ ـ اختلاط او با دیگران بهطوریکه احتمال انتقال ویروس به آنان وجود داشته باشد جایز نیست، و اگر چنین کاری انجام دهد و موجب ابتلای کسانی شود که از وضعیت او اطلاع ندارند، ضامن ضررهایی است که به آنها وارد میشود، و اگر به همین سبب کسی براثر ابتلا به این بیماری فوت کند باید دیهاش را بپردازد.
۳ ـ بله، این شخص موظف است ضمن رعایت دستورالعملهای صادرشده از نهادهای ذیربط، موارد مذکور را انجام دهد.
۴ ـ مصرف کردن سهم «سبیل الله» از زکات، و سهم امام (علیهالسلام) از خمس در این موارد، با رعایت ضوابط شرعی بلامانع است.
۵ ـ مؤمنان بزرگوار را به امور زیر توصیه میکنیم:
الف) پناه بردن به خداوند متعال و تضرّع و استغاثه به درگاه او برای دفع این بلا، و اکثر در انجام دادن کارهای نیک مانند صدقه دادن به فقرا، کمک به افراد ناتوان، خواندن قرآن مجید و دعاهای روایتشده از پیامبر اکرم (صلیالله علیه و آله) و اهلبیت مطهرشان (علیهمالسلام).
ب) بر حذر بودن بهتناسب حجم این بیماریِ همهگیر بدون ایجاد آشفتگی و اضطراب، و رعایت کامل عوامل پیشگیری و درمان طبق آنچه اهل اختصاص مقرر کردهاند، بهدوراز روشهای غیرعلمی.
ج) تلاش برای آگاه کردن دیگران از خطرات کوچک شمردن این ویروس، و ترغیب آنها به رعایت دستورالعملهای صادره از سوی نهادهای ذیربط و عدم تخلف از آن.
د) کمک به خانوادههایی که به دلیل تعطیلی مشاغل و محدودیت رفتوآمد از وضع موجود متضرر شدهاند.
ه) مراقبت از مبتلایان صرفنظر از انتسابهای دینی و مذهبی، و تلاش برای تسلّی دادن و برآورده کردن نیازهایشان.
خداوند هرگونه بدی و بلا را از همه دور گرداند.»