ستاره صبح-
دومین روز نشست ویژه اتحادیه اروپا در بروکسل ، مذاکرات کاملاً گرهخورده است بهطوریکه «شارل میشل» رئیس شورای اروپا، مذاکرات را اندکی پیش از نیمهشب بدون هیچ نتیجهای قطع و اعلام کرد که رایزنیها از یکشنبه ادامه مییابد. به گزارش ایرنا، کشورهای عضو در حال مذاکره درباره یک برنامه ۷۵۰ میلیارد یورویی برای بازسازی اقتصادی اتحادیه اروپا پس از بحران کرونا و بودجه مشترک برای هفت سال آینده هستند که پیشبینی میشود چیزی افزون بر یک تریلیون یورو باشد. قرار بود طبق پیشنهاد کمیسیون اروپا که موردحمایت آلمان و فرانسه نیز هست، از ۷۵۰ میلیارد یورو بسته کمکی حمایت از کشورهای بحرانزده، ۵۰۰ میلیارد یورو برای کمکهای بلاعوض و ۲۵۰ میلیارد یورو برای اعطای وام در نظر گرفته شود، اما به دلیل مخالفت ۴ کشور اتریش، هلند، دانمارک و سوئد، تصویب این بسته به بنبست خورده است.
هشدار مرکل
صدراعظم آلمان در مورد شکست رایزنیهای سران اتحادیه اروپا بر سر بسته حمایتی کرونا در سومین روز این مذاکرات در بروکسل هشدار داد. به گزارش نشریه بیلد آلمان، «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان روز یکشنبه طی گفتوگوی کوتاهی با رسانهها به اختلافات گسترده در بین اعضای اتحادیه اروپا برای نحوه تخصیص بسته کمکی کرونا اذعان کرد و گفت: در این زمینه موضعگیریهای مخالفی وجود دارد و نمیتوان با اطمینان گفت که دستیابی به توافق نزدیک است و حتی شاید هیچ توافقی نیز حاصل نشود. مرکل بااینحال از ادامه تلاشها برای نزدیک کردن مواضع تمامی کشورها در این خصوص خبر داد. به گفته وی هنوز نمیتوان گفت آیا راهحلی وجود دارد یا خیر. اما کار بیشتر ارزشمند است زیرا تمایل گستردهای میان کشورهای عضو برای یافتن راهحل وجود دارد.
دلیل اختلافات
منابع آگاه میگویند به دلیل طولانی شدن مذاکرات و احتمال شکست آن در ساعات آینده، مرکل و مکرون قصد دارند از خواسته اولیه خود کوتاه آمده و میزان کمکهای بلاعوض به کشورهای بحرانزده را تا ۴۰۰ میلیارد یورو کاهش دهند. بر این اساس سران آلمان و فرانسه تأکیددارند که این کمکها دیگر نمیتواند کمتر از این مقدار باشد. سباستین کورتس، صدراعظم اتریش این گام را بسیار مهم ارزیابی کرده و گفته است که بااینحال چنین اقدامی کافی نیست. کشورهای مخالف طرح کمیسیون اروپا موسوم به «چهار کشور صرفهجو» معتقدند تمام کمکهای نقدی باید بهصورت وام باشد تا کشورهای دریافتکننده خود را ملزم به انجام اصلاحات موردنظر اروپا بدانند. گزارشها حاکی است که برخی کشورهای مقتصد پیشنهاد کاهش سقف کمکهای مالی و افزایش میزان وام را مطرح کردهاند. اما جوزپه کونته، نخستوزیر ایتالیا به خبرنگاران گفت: بسته پیشنهادی باید با سطح بحران و اثربخشی آن تناسب داشته باشد.
بحران دشوار
یک دیپلمات آلمانی که کشورش ریاست دورهای اتحادیه اروپا را برعهده دارد گفت سران فرانسه، آلمان، هلند و ایتالیا دیشب جلسات دوجانبهای را برای بررسی راهکارهای خروج از بنبست مذاکرات برگزار کردند. دیپلماتها میگویند شارل میشل باید طرح تازهای را برای جلب نظر مخالفان ارائه و یا شکست مذاکرات را اعلام کند. بدیهی است نتیجه مذاکرات میتواند بیانگر توانایی اتحادیه اروپا برای پاسخگویی به یکی از دشوارترین بحرانهای این منطقه پس از پایان جنگجهانی دوم باشد. در چنین شرایطی مرکل که کشورش از ابتدای ماه جاری میلادی ریاست دورهای اتحادیه اروپا را برعهدهگرفته، از همتایان خودخواسته که به مواضع یکدیگر نزدیکتر شوند. وی گفته است: ما احتیاج داریم که همه کشورها مایل به سازش باشند تا بتوانیم کاری را انجام دهیم که برای اروپا خوب باشد.