ستاره صبح-
پرونده مجلس دهم با ۴۳۱ جلسه بسته شد؛ جلسهای که پر از حواشی برای ثبت خاطرات بود. زنگ آغاز مجلس دهم برای آخرین بار آنهم با ریاست مسعود پزشکیان به صدا درآمد، جلسهای که حال و هوای دیگری داشت؛ نمایندگان اغلب با لباسهای محلی خود حاضرشده بودند. بازار عکس یادگاری هم حسابی داغ بود. نمایندگان استانی دورهم جمع میشدند، تا تصویر آخرین روزشان در ساختمان بهارستان را برای همیشه ثبت کنند.
نطق کرونایی رئیس
سرانجام آخرین دستور کارهای مجلس هم به پایان رسید تا مجلس وارد آخرین نطق رئیس جلسه شود. لاریجانی قبل از آخرین نطق خود در مجلس دهم با تذکر به عکاسها، گفت: عکس نگیرید تا بتوانیم دقایق آخر مجلس دهم را برگزار کنیم. او به مزاح نیز گفت من در این دقایق ماسک خود را هم برمیدارم تا بتوانم بهتر صحبت کنم بهشرط آنکه نزدیک نیایید وگرنه کرونا میگیرید. ساعت به یازده که نزدیک شد لاریجانی از عکاسان خواست تا به عکاسیشان پایان بدهند و نمایندگان هم بر روی صندلی خود بنشینند تا آخرین نطقش را ایراد کند. نطقی که حمایت تمامقد از مجلس دهم بود. لاریجانی گفت: طی این ۴۰ سال گذشته هیچیک از این مجالس به این اندازه مورد توهین و هجوم قرار نگرفته بود نهتنها از سوی دشمنان که البته دشمنان باید دشمنی کنند بلکه از سوی کسانی که انتظار میرفت حرمت قوه مقننه و نهاد مهمی را از نظام پاس بدارند. مدتی است که به انحای مختلف برای تخریب وجه مجلس شورای اسلامی تلاش شده است در حدی که اینهمه مصاحبه و تکرار فساد فساد نسبت به نمایندگان چیزی جز ورژن همان بگم بگم سابق به ذهن متبادر نمیکند. وقتی صحبت او به اینجا رسید فریاد احسنت احسنت نمایندگان بلند شد. او تا انتهای نطق بر دفاع از عملکرد مجلسی دهمیها تأکید کرد و در آخر خطاب به مخالفینش گفت آنها را حلال خواهد کرد. بعد از پایان نطق علی لاریجانی ۲۵۰ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بیانیهای از زحمات اعضای هیئترئیسه و بهخصوص از تدبیر علی لاریجانی تشکر و قدردانی کرده و برای منتخبین مجلس یازدهم آرزوی موفقیت در خدمترسانی به مردم داشتند.
دستور رهبری؟
رئیس مجلس دهم در آخرین نطق خود گفت: به یاد ندارم که رهبر انقلاب تدبیری به مجلس ارائه کند و مجلس به آن توجه نکند. البته به خاطر ندارم که مقام معظم رهبری به مجلس دستور داده باشند. به گزارش خبرآنلاین، دیروز علی لاریجانی در آخرین نشست علنی مجلس دهم نطق قابلتوجهی داشت که در این نطق از عملکرد مجلس دهم دفاع کرد. او در این نطق مجلس را از دستوری بودن مبرا دانست و با اشاره به وجود تنوعها و تفاوتهای سیاسی در مجلس دهم گفت: همه گرایشهای سیاسی حضوری چشمگیر در مجلس دهم داشتند. مجلس دهم ازنظر سیاسی یکدست نبود. نمایندگان با آزادی کامل اظهارنظر میکردند و دو تعهد داشتند. رعایت حقوق ملت و رعایت تدابیر رهبری که بهخوبی در مقابل این تعهدات عمل کردند. لاریجانی با اشاره به احترام مجلس به تدابیر رهبری گفت: به یاد ندارم که رهبری تدبیری به مجلس ارائه کند و مجلس به آن توجه نکند. البته به خاطر ندارم که مقام معظم رهبری به مجلس دستور داده باشند. نهتنها این مجلس بلکه در مجالس گذشته هم روال مجالس گذشته نیز همین بوده است. وی گفت: البته یکجا به شخص من دستور دادند که در یک مورد استیضاح بود اما به مجلس دستور ندادند. بنده اعتقاد دارم که باید حرمت همه قوا را نگهداشت. این مجموعه که برآمده از مسیر انتخابات توسط مردم هستند و یا منصوبین از طرف رهبر معظم انقلاب، نظام ولایی را شکل میدهند. اگر عدهای این قوه را تخریب کنند و عده دیگر قوه دیگر را چه از نظام و کشور میماند؟
گزارش اجلاسیه چهارم
غلامرضا اسداللهی در آخرین جلسه علنی مجلس ضمن ارائهی گزارش نظارتی پارلمان در سال چهارم اظهار کرد: در سال چهارم مجلس دهم ۴۰ فقره قانون به رئیسجمهور ابلاغشده که ۳۹ فقره آن از سوی رئیسجمهور و یک فقره از سوی رئیس مجلس برای انتشار ابلاغشده است. همچنین تعداد روزهای تأخیر رئیسجمهور در ابلاغ قوانین از ۵۳ روز در اجلاسیه سوم به صفر به اجلاسیه چهارم کاهشیافته است. وی با اشاره به نظارت بر تهیه و تصویب آییننامههای اجرایی اظهار کرد: از میان قوانینی که در آنها به لزوم تصویب آییننامه حکم شده مهلت تهیه و تصویب ۲۵ مقرره هنوز باقی است، مهلت ۱۱ فقره دیگر به پایان رسیده که ۶ فقره آییننامه به تصویب رسیده است. اسداللهی ادامه داد: نمایندگان در اجلاسیه چهارم دوره دهم ۲۵۹۷ مرتبه به اعضای هیئتوزیران تذکر کتبی دادند که وزیر میراث فرهنگی مخاطب کمترین و رئیسجمهور مخاطب بیشترین تذکر کتبی بوده است که از این میان ۹ درصد مربوط به عملکرد ایشان و مابقی مربوط به دستگاههای زیرمجموعه ازجمله سازمان برنامه است. همچنین میزان تذکرات کتبی این اجلاسیه نسبت به سال قبل شش درصد کاهشیافته و جادههای شهری و روستایی، تأمین و انتقال آب، شوراها و شهرداریها و تنظیم واردات و صادرات محصولات کشاورزی از موضوعات این تذکرات بوده است. معاون نظارت مجلس با اشاره به ثبت ۱۱۰۱ مورد تذکر شفاهی به هیئتوزیران و دستگاههای اجرایی در سال چهارم مجلس دهم گفت: از این میان وزیر دفاع با یک مورد کمترین و رئیسجمهور با ۲۳۶ مورد بیشترین تذکر شفاهی را به خود اختصاص دادند که ۱۴ درصد به عملکرد شخص رئیسجمهور مربوط بوده است. همچنین تعداد تذکرات شفاهی ۲۰ درصد از اجلاسیه سوم کمتر شده و تأمین و انتقال آب، جادههای شهری و روستایی و خرید تضمینی محصولات کشاورزی از موضوعات این تذکرات بوده است. وی با اشاره به ارائهی ۶۸۹ مورد تقاضای سؤال از وزرا به هیئترئیسه مجلس شورای اسلامی در سال پایانی یادآور شد: از این میان ۳۳ سؤال با عدم اغنا در کمیسیونها به جلسه علنی ارجاع شده و تعداد سؤالات نسبت به اجلاسیه سوم ۲۰ درصد کاهش داشته است. وزیر راه و شهرسازی با ۸۹ سؤال مخاطب بیشترین و وزرای دفاع و اطلاعات با هفت سؤال مخاطب کمتری سؤالات بوده است. همچنین کمیسیون عمران با ۱۱۰ سؤال بیشترین و کمیسیون برنامهوبودجه با ۱۱ سؤال کمترین تعداد سؤالات را داشتهاند. معاون نظارت مجلس شورای اسلامی در پایان از نمایندگان و هیئترئیسه مجلس برای حمایت از اقدامات نظارتی در پارلمان قدردانی کرد.
عارف همچنان ساکت
مجلس دهم شورای اسلامی در حالی به پایان رسید که محمدرضا عارف رئیس فراکسیون امید طی چهار سال گذشته تنها دو نطق در صحن علنی مجلس داشته و طی چهار سال حتی یک تذکر به مسئولان اجرایی کشور گوشزد نکرده است. به گزارش اعتمادآنلاین، آخرین نطق محمدرضا عارف در مجلس دهم به روز سهشنبه، ۴ تیرماه ۹۸ بازمیگردد که در بخشی از آن گفته بود: با ۴۰ سال سابقه حضور در دولت و مجلس، در دانشگاه و در میان جوانان و مردم، هیچگاه لزوم بازآفرینی سرمایه اجتماعی را همچون امروز، مهم و حیاتی ندیدهام. وی در چهار سال گذشته در پاسخ به سؤالات مکرر رسانهها درباره سکوتش گفته بود: وقتی میتوانم با یک تلفن به وزیر و یا دولتمردان موضوعی را پیگیری و یا حلوفصل نمایم چرا باید در مجلس آن را بازگو کنم؟ مجلس دهم دیروز رسماً تمام شد و بااینوجود انتظار اهالی رسانه از فراکسیون امید بهخصوص شخص رئیس فراکسیون این است که در اولین فرصت در یک نشست خبری پاسخگوی سؤالات خبرنگاران و عملکرد چهارساله خود باشند.
عکس یادگاری
لاریجانی زنگ پایان آخرین جلسه مجلس دهم را با این شعر نواخت که «مجلس تمام شد اما باید گفت: در تو پایان نیست، آغاز دگر باید تو را» بعد از پایان این جمله تمام نمایندگان در جایگاه هیئترئیسه جمع شدند و آخرین عکس را به ثبت رساندند. درنهایت هم بین نمایندگانی که به دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی راهیافتهاند کارتهای جدید نمایندگی و بین مابقی نمایندگان کارت ادوار توزیع شد.