ستاره صبح-
در پی انتشار برخی گزارشها مبنی بر تهدید مقامات دولت آمریکا به ایجاد مزاحمت برای تانکرهای حامل سوخت ایران به مقصد ونزوئلا، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان با ارسال نامهای به آنتونی گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد نسبت به تحرکات آمریکا در اعزام نیروی دریایی به منطقه کارائیب با نیت مداخله و ایجاد اختلال و مزاحمت در امر انتقال سوخت ایران به ونزوئلا هشدار داد. ظریف در این نامه، تهدیدات غیرقانونی، خطرناک و تحریکآمیز آمریکا را نوعی دزدی دریایی و خطری بزرگ برای صلح و امنیت بینالمللی دانسته و تأکید کرده است که آمریکا باید از زورگویی در عرصه جهانی دست برداشته و به حاکمیت قوانین بینالمللی بهویژه آزادی کشتیرانی در دریاهای آزاد احترام بگذارد. وزیر امور خارجه کشورمان ضمن یادآوری مسئولیت دولت آمریکا در برابر پیامدهای هرگونه اقدام غیرقانونی، بر حق ایران برای اتخاذ تدابیر مناسب و ضروری در مقابله با این تهدیدات تأکید کرده است.
احضار سفیر سوئیس
متعاقب ارسال این نامه، سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه نیز با احضار سفیر سوئیس بهعنوان حافظ منافع دولت آمریکا، از وی خواست مراتب هشدار جدی جمهوری اسلامی ایران نسبت به هرگونه تهدید احتمالی از سوی آمریکا علیه نفتکشهای ایرانی را به مقامات آن کشور منتقل نماید. عراقچی روابط تجاری ایران و ونزوئلا را روابطی کاملاً مشروع و قانونی دانست و اظهار کرد: توسل به اقدامات قهری و یا دیگر رفتارهای قلدرمآبانه از سوی آمریکا تهدیدی برای آزادی کشتیرانی و تجارت بینالمللی و جریان آزاد انرژی بوده و تجلی آشکار دزدی دریایی و نقض فاحش حقوق بینالملل و مغایر با اهداف و اصول مندرج در منشور ملل متحد به شمار میآید. معاون سیایی وزیر امور خارجه هشدار داد هرگونه تهدید علیه نفتکشهای ایرانی با واکنش فوری و قاطع ایران مواجه خواهد شد و دولت آمریکا مسئول عواقب آن خواهد بود. سفیر سویس نیز اعلام کرد مراتب را بلافاصله به مقامات دولت آمریکا منتقل خواهد کرد.
جزئیات مبادلات
حمید حسینی، سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی در رابطه با جزییات این موضوع به ایسنا گفت: در اخبار رویترز گفتهشده یک کشتی اما وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده است که پنج کشتی با بار بنزین و گازوئیل به ونزوئلا رفته است. وی با تأکید بر اینکه ریسک انجام این کار و درواقع عبور از جبلالطارق با پرچم ایران و تحویل محموله بنزین در نزدیکی ایالاتمتحده نشان از نقطه قوت و شجاعت ایران است، تصریح کرد: حدود یک سال و نیم است که آمریکا به دنبال سرنگونی ونزوئلا بوده و در این شرایط حرکت وزارت نفت و شرکت ملی نفتکش بسیار شجاعانه بوده است. سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی با اشاره به موضوع دریافت طلا از ونزوئلا در مقابل فرآورده نفتی، اظهار کرد: تاکنون این موضوع تکذیب نشده است. حسینی بابیان اینکه کشور ونزوئلا اکنون به دلیل تحریمها و مشکلات دیگر گرفتارشده و نیازمند دریافت فرآوردههای نفتی است، اظهار کرد: تداوم این همکاری بیشک برای هر دو کشور میتواند اثرات مثبتی را به دنبال داشته باشد.
سخنگوها چه گفتند؟
عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه در نشست هفتگی گفتوگوی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی که در محل وزارت خارجه و با رعایت فاصله اجتماعی برگزارشده بود در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه نفتکشهای ایرانی که به سمت ونزوئلا در حال حرکت هستند چه چیزی حمل میکند و از سوی دیگر با توجه به تهدیدهای آمریکا اگر اتفاقی برای این نفتکشها رخ دهد ایران چه واکنشی انجام خواهد داد تصریح کرد: «این نفتکشها حامل محمولههای سوختی به سمت ونزوئلا هستند همانطور که پیشازاین عرض کردم فعالیت این کشتیها کاملاً رسمی و قانونی است درواقع این موضوع در چارچوب تجارت آزاد در حال انجام است و هیچ مانع قانونی درراه انجام این تجارت مشروع وجود ندارد.» وی ادامه داد: «امیدوارم آمریکاییها دستبهکار احمقانهای در این زمینه نزند چراکه در این صورت این موضوع با واکنش جدی ایران مواجه خواهد شد.» همچنین علی ربیعی، سخنگوی دولت در نشست خبری خود در پاسخ به این پرسش که واکنش ایران نسبت به تهدید آمریکا درباره جلوگیری از صادرات نفت ایران به ونزوئلا چیست؟ اظهار کرد: «هیچ کشوری ملزم به رعایت تحریمهای یکجانبه آمریکا نیست و ما هم مایل به داشتن رابطه تجاری و مبادله نفت با ونزوئلا هستیم. ما میخواهیم از عدم راهزنی دولت آمریکا که مسبوق به سابقه است مطمئن شویم و امیدواریم که جامعه جهانی هم در این زمینه کارهای لازم را انجام دهد.» وی افزود: «امیدواریم آمریکا دچار چنین خطایی نشود و البته که ما در صورت هرگونه اقدامی در این زمینه تمام گزینهها را برای خود محفوظ میدانیم و به فراخور آن واکنش نشان خواهیم داد.»
واکنش واشنگتن
چندی پیش روزنامه نشنال گزارش داد که یک مقام آمریکایی در دولت این کشور مدعی شد که آمریکا «تا حد زیادی اطمینان دارد» که دولت نیکولاس مادورو رئیسجمهور ونزوئلا در ازای دریافت سوخت چندین تن طلا به ایران میدهد. او در ادامه اظهار کرد: این [اقدام] نهتنها برای آمریکا غیرقابلپذیرش است بلکه در منطقه نیز پذیرفتنی نیست و ما به دنبال اقداماتی هستیم که انجام دهیم. این مقام آمریکایی همچنین گفت که گزینههای متعدد برای واکنش به این اقدام به دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا ارائه خواهد شد. در همین ارتباط حجتالله سلطانی سفیر کشورمان در کاراکاس مدتی پیش در گفتوگویی درباره اینکه آیا ایران به ونزوئلا بنزین فرستاده است، توضیح داد: «تا به امروز، از ایران بنزین به ونزوئلا انتقال داده نشده است. دولت دو کشور مذاکراتی در زمینه همکاریهای تجاری دارند اما تا به امروز سوخت ایران به ونزوئلا نرسیده است.» اما خبرگزاری رویترز چند روز قبل به نقل از مقامات آمریکایی اعلام کرد: «واشینگتن در حال بررسی اقدامات مناسب برای واکنش نشان دادن به انتقال بنزین توسط ایران به ونزوئلا است.» به دنبال انتشار خبر رویترز، خبرنگار نور نیوز روز شنبه با کسب اطلاع از منابع مطلع از اقدام نیروی دریایی امریکا به اعزام ۴ ناو جنگی به همراه هواپیمای «پی ۸ پوسایدون» (Boeing P-8 Poseidon) از اسکادران VP-26 به منطقه کارائیب خبر داد.