ستاره صبح-
روابط عمومی سازمان منطقه آزاد قشم، به نقل از حمیدرضا مؤمنی رئیس هیئتمدیره و مدیرعاملسازمان منطقه آزاد قشم گزارش کرد که:
تلاشهای بیوقفه معاونت گردشگری «وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی» و همچنین اقدامات هوشمندانه مدیریت و کارشناسان گردشگری منطقه آزاد قشم، سرانجام در بیست و سومین نشست مجمع عمومی سازمان جهانی گردشگری ملل متحد (UNWTO) که در شهر «سنپترزبورگ» روسیه برگزار شد، منطقه آزاد قشم به عضویت این سازمان بینالمللی درآمد. اتفاقی که میتواند برای کشور و منطقه آزاد قشم مهم ارزیابی شود.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم دراینباره گفت: موضوع عضویت منطقه آزاد قشم و چهارعضو وابسته جدید کشورمان در سازمان جهانی گردشگری ملل متحد در نشست شورای اجرایی این سازمان در خردادماه سال جاری در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان مطرح شد و در خصوص آن رایزنی مستمر هم صورت گرفت. گفتنی است، «منطقه آزاد اقتصادی ارس»، شرکت اراضی عباسآباد، مجموعه تفریحیورزشی تله اتاقک توچال و دفتر خدمات مسافرتی و گردشگری «مانا سیر پردیس ایرانیان» همراه با منطقه آزاد قشم به عضویت سازمان جهانی گردشگری ملل متحد درآمدهاند.
بنا بر این گزارش، منطقه آزاد قشم در طول چند سال گذشته در مسیر توسعه گردشگری و افزایش ظرفیت های اقامتی در قالب خانه های بوم گردی با نگاه به توسعه گردشگری با استفاده از ظرفیت های جوامع محلی قدم های بسیار خوبی را برداشته است و با توجه به عضویت قشم در ژئوپارک جهانی، ظرفیت های گردشگری طبیعی و تاریخی این جزیره زیبا در دل خلیج فارس بیش از پیش برای گردشگران داخلی و خارجی اهمیت پیدا کرده است.
تاریخچه و اهداف سازمان جهانی گردشگری
جزیره قشم بهشت گردشگران داخلی و خارجی
تلفیق سنت و مدرنیته چهره جزیره را جذاب و دیدنی کرده است
استراتژی منطقه آزاد قشم تلاش برای لذتبخش بودن و ایجاد تنوع مکانهای دیدنی و ایجاد جاذبههاست.
موقعیت بیرقیب بزرگترین جزیره خلیجفارس
جزیره قشم بزرگترین جزیره خلیجفارس است که در مدخل خلیجفارس و دریای عمان قرار دارد. مساحت این جزیره۱۴۳۰ کیلومترمربع است که در فاصله ۳۷ کیلومتری جنوب بندرعباس و در دهانه تنگه هرمز قرارگرفته است. این ویژگی منحصربهفرد موقعیت «ژئوپلیتیکی» و «سوقالجیشی» جزیره قشم را دوچندان کرده است. این جزیره موازی ساحل ایران قرارگرفته و بهوسیله تنگه «کلارنس» از خاک اصلی ایران جدا میشود. بندر قشم در منتهیالیه شرق جزیره قرار دارد که ارتباط دریایی را با خارج فراهم میکند. موقعیت ممتاز شمار جزیره قشم باعث شده تا روند افزایش گردشگران داخلی و خارجی در این جزیره رو به افزایش باشد. قرار گرفتن جزیره قشم بین خلیجفارس و اقیانوس هند موضوعی است که موقعیت استثنایی این جزیره را نشان میدهد. مساحت جزیره قشم از 22 کشور دنیا بزرگتر است و با اختلافی فاحش از سایر جزایر، بزرگترین جزیره خلیجفارس و تقریباً دو و نیم برابر کشور بحرین یا همان استان چهاردهم قدیم ایران است.
جزیره قشم از دیرباز بهعنوان یک مرکز تجاری بین آسیای غربی، شبهجزیره عربستان و سواحل شرقی آفریقا موردتوجه بوده و هست. تاریخ قشم به ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح برمیگردد. پس از کشف قاره آمریکا و توسعه راههای ارتباطی با آسیا که از طریق دماغه امید نیک انجام میشد، اهمیت استراتژیک خلیجفارس، تنگه هرمز و جزیره قشم بیشازپیش آشکار کرد.
مأموریت جزیره قشم چیست؟
مأموریت تاریخی و فعلی جزیره قشم خاص است، زیرا اقدامات مهم زیر را انجام میدهد:
1-تمرکز سوخترسانی به شناورها و کشتیهای در حال عبور از خلیجفارس
2-ایجاد صنایع تولیدی صادراتی، ارائه خدمات فنی-مهندسی، انتقال دانش فنی به منطقه و کشور
3-وجود پارک ملی زیبا
جاذبهها و جلوههای خیرهکننده
جاذبههای گردشگری قشم مخصوصاً جاذبههای طبیعی آن جزء عجایب هفتگانه دنیا به شمار میروند. علاوه بر این، ویژگی مهم دیگر جزیره موقعیت خاص ژئوپلیتیک و سوقالجیشی است.
قشم؛ بهشت برای گردشگران
قشم برای طرفداران محیطزیست و گردشگران خارجی بخشی از بهشت به حساب میآید، زیرا مناظر و دیدنیهایی در این جزیره وجود دارد که در کمتر جای ایران و دنیا وجود دارد؛ البته این جزیره در طی قرون موردتوجه اقوام سراسر جهان بوده است. امروزه قشم بهغیراز صنعت گردشگری، جزیرهای برای تجارت، سیاست و موقعیت مناسب برای سرمایهگذاری بهویژه در شرایط تحریمها به حساب میآید. این جاذبهها و موقعیت منحصربهفرد جزیره قشم بود که سازمان جهانی گردشگری جزیره قشم را به عضویت خود پذیرفت. دستاندرکاران سازمان منطقه آزاد قشم تلاش میکنند تا تلفیق مناسب بین سنت و مدرنیته را با نگاه به فرهنگ ایرانی در جزیره ایجاد کنند تا برای گردشگران جذاب باشد.
سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) شناختهترین سازمان بینالمللی مرتبط با سفر و گردشگری است.
وظیفه اصلی این سازمان سیاستگذاری در حوزه گردشگری بینالمللی است که در مباحث متنوع فنون گردشگری و ایجاد تسهیلات برای توریستها فعالیت میکند.
سازمان جهانی گردشگری یکی از آژانسهای رسمی سازمان ملل متحد است که هدف اصلی آن پیشبرد و توسعه گردشگری در سراسر جهان می باشد.
سنگ بنای شکلگیری اولیه این سازمان در سال 1925 میلادی با تأسیس اتحادیه بینالمللی سازمانهای رسمی تبلیغات گردشگری در لاهه، پیریزی شد.
این اتحادیه پس از جنگ جهانی دوم بهعنوان اتحادیه بینالمللی سازمانهای رسمی گردشگری (IUOTO) تغییر نام داد و بعد باز هم در نام و عنوانش تغییرات ایجاد شده و به سازمان جهانی گردشگری (WTO) تبدیل شد که نخستین مجمع عمومی آن در ماه می 1975 میلادی در شهر مادرید اسپانیا تشکیل شد و از سال 1976 سازمان جهانی گردشگری به سازمان ملل وابسته شد و به آژانس اجرایی برنامههای توسعه سازمان ملل تبدیل گشت.
جالب اینکه ایران در سال 1392 بهعنوان نایبرئیس مجمع عمومی سازمان جهانی گردشگری برگزیده شد و کشورمان تا سال 2017 (از سال 2014) در عضویت شورای اجرایی و کمیته بررسی عضویت اعضای وابسته این سازمان است.
در حال حاضر 157 کشور و 500 نمایندگی از بخشهای خصوصی، مؤسسات آموزشی، انجمنهای جهانگردی در عضویت این سازمان قرار دارند.
مقر اصلی این سازمان در شهر مادرید پایتخت اسپانیا است.
یکی از اهداف مهم این نهاد بینالمللی ریشهکنی فقر از طریق جذب توریست در کشورهای عضو است.
اهداف
یکی از برنامههای مهم که سازمان جهانی گردشگری در حال انجام آن است، «توسعه هزاره» است که شامل 8 راهبرد بود که در سال 2000 میلادی به تائید سازمان ملل متحد رسید.
* ریشهکنی فقر
* تأمین آموزش ابتدائی در سطح جهانی
* برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان
* کاهش مرگومیر اطفال
* بهبود وضعیت مادران
* مبارزه با ایدز، مالاریا و سایر بیماریها
* تضمین پایداری محیطزیست
* مشارکت جهانی برای توسعه
علاوه بر موارد ذکرشده در بالا این سازمان فعالیتهای بارزی در خصوص آمار و ارقام و تحقیقات بازار گردشگری انجام میدهد. این تحقیقات در دنیای گردشگری بسیار پراهمیت و اثرگذار بوده. بهموجب این تحقیقات و پژوهشهای این سازمان، استانداردهای بینالمللی برای اندازهگیری تأثیرات گردشگری در اقتصاد ملی و پیشبینی روند آتی توسعه آن در دسترس عموم مردم جهان قرار میگیرد.
این سازمان در تلاش است از طریق کمک به حذف ویزا و الزام برای دولتها و ایجاد یک استاندارد کلی صدور گذرنامه و روادید را در دستور کار دارد.