ستاره صبح-
علی ربیعی، سخنگوی دولت در نشست خبری خود گفت: اگر ترامپ اقدامات لازم را انجام دهد و اعتماد را به ما بازگرداند؛ چهارچوبهای قبلی ۱+۵ به قوت خود باقی است و مذاکرات میتواند در آن چهارچوب ادامه پیدا کند. سفر رئیسجمهور به نیویورک برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد فرصت خوبی برای رایزنیهای دو یا چندجانبه با مقامات کشورهای مختلف در مورد مسائل بینالمللی است. هیچ نشانهای مبنی بر صداقت آمریکا و هیچکدام از شرایط را برای دیدار دوجانبه مهیا نمیبینیم. در صورت ادامه وضع موجود اساساً امکان دیدار دو رئیسجمهوری وجود ندارد. از نگاه ایران توقف همه تحریمهایی که آمریکا پس از خروج از برجام ایجاد کرده شرط ضروری برای آغاز دیپلماسی سازنده است. ما یکبار تحت تحریم مذاکره کردیم و دیگر تحت تحریم مذاکره نخواهیم کرد. اینکه فقط گفته شود ما آماده مذاکره هستیم و در عرض ۲۴ ساعت مشکلات را حل میکنیم به چه معناست؟ مردم ایران این سؤال را از ما میپرسند که وقتی چنین حرفی زده میشود چه اتفاقی خواهد افتاد. باید بهجایی بازگردید که فشار را بر مردم ایران آغاز کردید و زحمت مردم ایران را افزایش دادید.
واکنش سخنگوی وزارت خارجه به گمانهها
عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به برخی گمانهزنیهای رسانهای درباره دیدار ترامپ با رئیسجمهوری در جریان سفر به نیویورک گفت: نه این دیدار در دستور کار ما هست و نه فکر میکنم چنین اتفاقی در نیویورک رخ دهد. ما به دیدار برای عکس گرفتن حساب نمیکنیم بلکه دیدار باید دستور کار و نتایج ملموس داشته باشد. همانطور که قبلاً هم اعلام کردیم، اگر آمریکاییها به برجام بازگردند، میتوانند به نشست کمیسیون مشترک بازگشته و حرفهایشان را بزنند. وزیر امور خارجه به همراه رئیسجمهوری در هفتاد و چهارمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل شرکت خواهند کرد. ایشان در این اجلاس شرکت میکنند. در نیویورک هم دیدارها و ملاقاتهایی با مقامات کشورهای دوست برقرار است.
موضعگیری متناقض ترامپ درباره ملاقات با ایران
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در توییتی موضع خود را درباره ملاقات با مقامات ایران اعلام کرد و نوشت: «اخبار جعلی اعلام میکند که من مایلم با ایران «بدون هیچ شرطی» ملاقات کنم. این یک گزاره غلط است (مثل همیشه!)» چندی پیش و باوجود تأکید مسئولان کشورمان بر ممکن نبودن مذاکره با آمریکا در شرایط کنونی، رئیسجمهور آمریکا بار دیگر مدعی شده بود که مقامات ایرانی خواهان دیدار و مذاکره با آمریکاییها هستند. مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا نیز هفته گذشته در یک کنفرانس مدعی شده بود که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا میتواند بدون هیچگونه پیششرطی با حسن روحانی، رئیسجمهور کشورمان در نشست آتی مجمع عمومی سازمان ملل دیدار کند. این در حالی است که روحانی در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی برای معرفی دو وزیر کابینه اظهار کرد: «ما هیچ تصمیمی برای مذاکره دوجانبه با آمریکا نداشته و نداریم. باوجود پیشنهادها در این سالها پاسخ ما منفی بوده است.» البته روحانی روز 20 شهریور در تماس تلفنی امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، اظهار کرده بود: «درصورتیکه توافقات با اروپا نهایی شود، آمادهایم به تعهدات برجامی برگردیم و جلسه ایران و 1+5 نیز تنها زمانی امکانپذیر است که تحریمها برداشته شود.»
فرجی راد: احتمال بازگشت آمریکا ناممکن است
عبدالرضا فرجی راد، مدیرکل شورای راهبردی روابط خارجی در گفتگوی اختصاصی با ستاره صبح گفت: «موضع ایران برای مذاکره با آمریکا از سوی مقامات ارشد کشور ما بهروشنی بیانشده، اما شروطی که توسط مقامات ایرانی گذاشتهشده و توسط سخنگوی دولت و وزارت امور خارجه نیز در نشست خبری اخیر تکرار شده، بهطور واضح میگوید که شرط مذاکره این است که تمامی تحریمهای یکجانبه برداشته شود و شرایط ایران به زمان پیش از خروج آمریکا از برجام بازگردد. طبیعتاً این امر نشان میدهد که اگر به فرض آمریکا به چنین شرایطی بازگردد، که به گمان من امری ناممکن است؛ چراکه اتخاذ چنین تصمیمی، خودکشی دیپلماتیک دولت ترامپ خواهد بود، این احتمال هرچند کم- وجود دارد که ملاقاتی در نیویورک صورت گیرد. از طرفی کشورهای اروپایی بهجز درمورد مسئله برجام تمایلی ندارند که ملاقاتی بین رهبران سیاسی ایران و آمریکا صورت گیرد؛ زیرا اغلب کشورهای اروپایی آرزو دارند که ترامپ در انتخابات آتی آمریکا پیروز نباشد. درواقع دیدار روحانی و ترامپ، یک امتیاز بزرگ برای ترامپ خواهد بود؛ به این دلیل که وی میتواند ادعا کند که یک مشکل بزرگ سیاست خارجی ایالاتمتحده را حل کرده، بدون آنکه مانند همتای سابقش اوباما، امتیاز چندانی به ایران داده باشد؛ اما اروپاییها به دنبال آن هستند تا با یک دیدار کوتاه، روند برجام به روال سابق خود برگردد و از سویی ترامپ نتواند استفاده حداکثری از این موضوع ببرد.»