ستاره صبح-
وزیر خارجه انگلیس
وزیر امورخارجه انگلیس در ادعایی واهی توقیف نفتکش کشورش توسط ایران را غیرقانونی و توقیف یک نفتکش حامل نفت ایران به دست نیروهای انگلیسی را قانونی خواند و گفت که ایران مسیری خطرناک را انتخاب کرده است. جرمی هانت با انتشار پیامی در حساب کاربری خود در توییتر گفت که ایران با توقیف نفتکش انگلیسی مسیری خطرناک را در پیش گرفته است. وی نوشت: «اقدام ایران در خلیج (فارس) شامل نشانههایی نگران کننده مبنی بر این است که پس از توقیف قانونی نفتکش (گریس 1) حامل نفت ایران به مقصد سوریه، احتمالاً تهران مسیری خطرناک و غیر قانونی و رفتاری بیثبات کننده در پیش گرفته است». هانت ادامه داد: «همانطور که گفتم واکنش ما به دقت بررسی خواهد شد، اما محکم خواهد بود. ما در تلاشیم تا راهی برای حل مسئله توقیف نفتکش گریس 1 بیابیم، اما ایمنی کشتیرانی خود را تضمین خواهیم کرد».
محمدجواد ظریف
وزیر امورخارجه کشورمان توقیف نفتکش انگلیسی را مطابق با قوانین بینالمللی کشتیرانی برشمرد و خطاب به لندن تأکید کرد که این کشور باید دست از شریک (جرم) بودن در تروریسم اقتصادی آمریکا بردارد. محمدجواد ظریف در پیامی توییتری با اشاره به توقیف یک نفتکش حامل نفت ایران توسط انگلیس نوشت: «برخلاف دزدی دریایی در تنگه جبلالطارق، اقدام ما در خلیجفارس اجرای قوانین بینالمللی کشتیرانی دریایی است». وی ادامه داد: «همانطور که در نیویورک گفتم، این ایران است که امنیت تنگه هرمز و خلیجفارس را تأمین میکند». ظریف همچنین خاطرنشان کرد: انگلیس باید شریک (جرم) بودن در تروریسم اقتصادی آمریکا را متوقف کند.
دونالد ترامپ
ریس جمهوری آمریکا در واکنش به توقیف نفتکش انگلیس گفت: با دولت بریتانیا، حادثه توقیف نفتکش این کشور در تنگه هرمز از سوی سپاه پاسداران را بررسی خواهید کرد. به نقل از بخش عربی خبرگزاری رویترز، دونالد ترامپ اعلام کرد که در جریان این مسئله قرار گرفته و واشنگتن در رابطه با آن با لندن گفتوگو خواهد کرد. ترامپ در گفتوگو با خبرنگاران در کاخ سفید دراینباره اظهار داشت: همانگونه که میدانید ما همواره اتحاد نزدیکی با بریتانیا داشته و داریم؛ ما خبر را شنیدیم. آمریکا نفتکشهای بسیار اندکی در آن منطقه دارد؛ چراکه ما هماکنون از منابع انرژی خود استفاده میکنیم؛ ما طی دو سال و نیم گذشته پیشرفتهای زیادی داشتیم؛ بنابراین نفتکشهای آمریکایی زیادی در آن منطقه رفتوآمد ندارند، با این حال در آنجا کشتیهای زیادی داریم که ناوهای جنگی هستند. رئیسجمهوری آمریکا همچنین تصریح کرد: با بریتانیا در تماس هستیم؛ ما با هم توافق مکتوب نداریم با این حال دارای توافق هستیم و آنها متحد بزرگی برای ما هستند؛ خبردار شدیم که یک و پس از آن دو (نفتکش توقیف شدهاند) و با بریتانیا کار میکنیم؛ آنها به زودی نخستوزیر جدیدی خواهند داشت که خوب است و با آنها کار میکنیم.
واکنش آلمان و فرانسه
وزارت امورخارجه آلمان توقیف نفتکش انگلیسی را محکوم کرد و از ایران خواست تا این کشتی و خدمهاش را هرچه فوری آزاد کند. به نقل از خبرگزاری رویترز، سخنگوی وزارت امورخارجه آلمان در یک بیانیه توقیف نفتکش انگلیسی توسط ایران را غیر موجه توصیف کرد و آزادی فوری آن را خواستار شد. وی گفت که این اقدام ایران وضعیت پر تنش کنونی در منطقه را به شکل خطرناکی تشدید میکند. سخنگوی وزارت امورخارجه آلمان افزود: ما از ایران میخواهیم تا این کشتی و خدمهاش را فوراً آزاد کند. تشدید تنشهای منطقهای بسیار خطرناک خواهد بود و تمام تلاشهای کنونی در جهت یافتن راهی برای برونرفت از بحران فعلی را تضعیف میکند. وزارت امور خارجه فرانسه نیز توقیف نفتکش انگلیسی توسط ایران را محکوم و آن را اقدامی در راستای آسیب به تنشزدایی منطقه توصیف کرد. به نقل از رویترز، وزارت امور خارجه فرانسه ضمن ابراز نگرانی درباره توقیف نفتکش انگلیسی در تنگه هرمز [توسط ایران] گفت که چنین اقدامی به تلاشها در راستای تنشزدایی در منطقه آسیب وارد میکند. وزارت امور خارجه فرانسه در بیانیهای دراینباره گفت: ما با نگرانی زیادی از توقیف نفتکش انگلیسی توسط نیروهای ایرانی باخبر شدهایم. ما این [اقدام] را به شدت محکوم کرده و همبستگی کاملمان را با انگلیس اعلام میکنیم.
سخنگوی سنتکام
ارتش آمریکا اعلام کرد با پرندههای بدون سرنشین وضعیت منطقه خلیجفارس به خصوص در تنگه هرمز را رصد میکند. به نقل از رویترز ارل براون، سخنگوی فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا سنتکام اعلام کرد هواپیماهای بدون سرنشین به دقت وضعیت امنیتی در تنگه هرمز را رصد میکنند. وی تأکید کرد این اقدامات در فضای بینالمللی صورت میگیرد. این مقام ارتش آمریکا با اشاره به توقیف یک کشتی انگلیسی به دست ایران نیز گفت که هماهنگی لازم میان این پرندههای غیرمسلح و کشتیهای جنگی آمریکا در منطقه وجود دارد. براون گفته این اقدامات برای اطمینان از ایمنی کشتیهای جنگی آمریکا در منطقه انجام میشود.
فلاحت پیشه
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه انگلیسیها در دام آمریکا افتادهاند، گفت: اقدام ایران در توقیف نفتکش انگلیسی از ادله حقوقی لازم برخوردار است. حشمتالله فلاحت پیشه با اشاره به اقدام سپاه در توقیف نفتکش انگلیسی گفت: انگلیسیها تنها کشوری بودند که در دام آمریکا افتادند که این هم بعید بود، چون انگلیسیها به لحاظ تاریخی خود را استاد سیاست قلمداد میکنند، اما امروز گرفتار دامی شدند که آمریکا برای آنها طراحی کرده بود. وی افزود: اکنون انگلیسیها تنها در شرایطی میتوانند از این دام بیرون آیند که نفتکش ایرانی را با حفظ عزت و منافع جمهوری اسلامی آزاد کرده و دیگر بر اساس سیاست آمریکا اقدامی را علیه ایران پیش نبرند. این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با این توضیح که آمریکا سه مرحله اقدام را علیه ایران انجام داد، گفت: آمریکا در گام اول تثبیت تحریمها را دنبال کرد که این آخرین ابزار آنها بود. گام دوم تهدید نظامی بود که با سقوط پهپاد آمریکا عملاً نوعی ناکارآمدی آمریکا را اثبات کرد و نشان داد که آنها از جنگ پیروزی به دست نخواهند آورد. گام سوم هم تحریک کشورها علیه ایران با ناامن سازی آبراههای بینالمللی بود که انگلیس همراه و گرفتار این دام شد. فلاحت پیشه با بیان اینکه جمهوری اسلامی با اغماض امنیت خلیجفارس را حفظ میکرد، خاطرنشان ساخت: انگلیسیها نقش اصلی را در قاچاق نفت دارند. آنها خیلی از موازین بینالمللی را در خلیجفارس رعایت نمیکنند، لذا ایران میتواند در قالب مقررات بینالمللی نفتکش انگلیسیها را در سواحل خود زمینگیر کند. وی تأکید کرد: ایران از ادله حقوقی لازم برخوردار بوده و میتواند دلیل اقدامش را در محاکم حقوقی و بینالمللی نسبت به انگلیس اثبات کند. با توجه به این شرایط تنها راهی که انگلیس میتواند از وضعیت فعلی خارج شود آن است که از دام آمریکا خارج شده و در بازی آمریکا بازی نکند. وی یادآور شد: جالب آن است که بعد از سقوط پهپاد آمریکایی و به خصوص در مقاطع اخیر بازیگران منطقه مثل عربستان و امارات بیش از گذشته به ایران چراغ سبز میدهند و خواستار تنشزدایی با ایران هستند. مجموع شرایط نشان میدهد که آمریکا برای نجات از سردرگمی خود نسبت به ایران دست به هر اقدامی میزند که در برهه اخیر انگلیسیها در دام آمریکا افتادند.