ستاره صبح-
آغاز تخلفات
ماجرا از آنجایی آغاز شد که شرکت نفت جی دچار کلاهبرداری بزرگی از سوی یک باند بزرگ شد. شانزدهم اسفندماه سال ۹۱ بود که وکیل شرکت پالایش نفت جی در دادسرای ناحیه ۱۸ تهران اعلام شکایت کرد و مدعی شد که از اوایل سال ۱۳۹۰ شرکتهای ششگانه تحت عنوان انیس قائم کوثر، معتمد بازرگان قائم، طلوع اقتصاد مازند، اعتماد گستر سهیل، حافظان انرژی شایان، پرشین نام گستر و دو شرکت شکوه آبیدر و آریا برج با توسل به عملیات متقلبانه اقدام به اخذ ۱۷۸ هزار تن قیر از شرکت نفت جی و تحصیل نامشروع اموال شرکت مذکور کردهاند. گزارش مرکز عملیات ویژه پلیس ناجا حاکی از این بود که حمید باقری درمنی سرشاخه شبکهای است که با شرکتهای ششگانه اقدام به کلاهبرداری و تسهیل مال نامشروع کردهاند که درنهایت در سال ۹۳ بازداشت شد. متهم دارای چندین سابقه کیفری درزمینه کلاهبرداری، قاچاق، پولشویی و پرداخت رشوه است. پرونده درمنی ۱۵۶ جلد با بیش از ۲۵ هزار برگ دارای ۳۳ متهم از آن زمان به جریان افتاد.
چگونگی تخلف
درواقع باقری درمنی سرکرده یک باند بود که شرکتهای ششگانه عنوانشده در پاراگراف بالا را مدیریت میکرد. او اما برای این کارها نیاز به تأییدیه و ضمانتنامههای بانکی داشت. بر همین اساس از این جای پرونده نام ۲ متهم بزرگ بانکی در بانک ملی ایران به میان میآید. نخست جوانمیر محمدی، رئیس سابق شعبه بهار بانک ملی و دوم خاوری رئیس سابق بانک ملی ایران که ارتباطی حمایتی از او داشت. یکی از مهرههای اصلی درمنی در تهیه و جعل فرمهای ضمانتنامههای بانکی جوانمیر محمدی، رئیس سابق بانک ملی شعبه بهار است که در بخشی از اظهاراتش آورده است: بعدازاینکه متوجه شدم ضمانتنامهها جعلی است به درمنی پناه بردم؛ رفتم دفترش گفتم چه بلایی سر من آمده؟ گفت: نمیگذارم مشکل درست شود...
فراری دادن همدستان
یکی از دلایلی که باعث طولانیتر شدن بررسی پرونده درمنی شد، فراری دادن اعضای باند او بود. وی با این کار توانست برای اطاله دادرسی خود زمان بیشتری بگیرد. باقری درمنی پس از انجام عملیات مجرمانه افراد مؤثر و کلیدی شبکه را به خروج از کشور تشویق کرد که ازجمله آنها میتوان به محمد خزائلی پارسا، مجید باقری درمنی، محمد جزایری، محمدرضا نصیری و جوانمیر محمدی اشاره کرد. جوانمیر محمدی، رئیس سابق شعبه بهار بانک ملی درحالیکه مدتی به دستور درمنی در مرز ایران و ترکیه بود، بازداشت شد. محمد جزایری که در انجام معاملات با شرکت نفت جی نماینده تامالاختیار درمنی بود، همراه محمدرضا نصیری به ترکیه گریختند. محمد خزائلی پارسا با جعل در اسناد رسمی به شبکه درمنی خدمت میکرد که وی نیز از کشور گریخت. درنهایت مجید باقری درمنی، برادر حمید باقری درمنی، مدیرعامل وقت شرکت فجر گستر نوین که در کلاهبرداری از شرکت پالایش نفت جی و بیمه ایران با ایجاد شبکه چندنفری به برادرش خدمترسانی میکرد نیز از کشور به فرار کرد.
کلکسیون اتهامات
حمید باقری درمنی که در بازداشت به سر میبرد با صدور کیفرخواست ۳۲۵ صفحهای و با اتهام افساد فیالارض محاکمه شد. برخی از عناوین اتهامی وی عبارتاند از: ۱. مشارکت در کلاهبرداری با ایجاد شبکه چندنفری از شرکت پالایش نفت جی با وصف سردستگی و سرگروهی به میزان ۳۲۲ میلیون و ۲۴۳ هزار و ۳۳۶ کیلوگرم قیر ۲. مشارکت در شروع به کلاهبرداری با ایجاد شبکه چندنفری از شرکت سهامی بیمه ایران با وصف سردستگی و سرگروهی ۳. مشارکت در کلاهبرداری با ایجاد شبکه چندنفری از بانک ملی ایران با وصف سردستگی و سرگروهی به مبلغ ۴۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان ۴. مشارکت در کلاهبرداری با ایجاد شبکه چندنفری از بانک گردشگری با وصف سردستگی و سرگروهی به مبلغ ۹ میلیارد تومان ۵. مشارکت در شروع به کلاهبرداری با ایجاد شبکه چندنفری از بانک گردشگری با وصف سردستگی و سرگروهی ۶. مشارکت در کلاهبرداری با ایجاد شبکه چندنفری از شرکت سامان مجد به مبلغ ۵۷ میلیارد و ۲۷۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان از شرکت صرافی اقتصادنوین به مبلغ ۷۰ میلیارد و ۴۰۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان با وصف سردستگی و سرگروهی ۷. پرداخت رشوه با واحد پولی دلار و در موردی دیگر پرداخت رشوه ۱۰ میلیون تومانی
تلاش ناکام برای فرار از زندان
یکی دیگر از زوایای این پرونده که بهطور رسمی مورد تأیید قرار نگرفت، تلاشی ناکام از سوی باقری درمنی برای فرار از زندان بود.
بر اساس گزارش خبرگزاری مهر، ماجرا ازاینقرار بوده است که در جریان رسیدگی به پرونده باقری درمنی قاضی صلواتی به مأموران زندان و تیم بدرقه برای اهمیت اعزامهای صورت گرفته تأکید کرده بود و به حفاظت ندامتگاه اوین تأکید شده بود که تمامی اعزامهای متهم باید با هماهنگی قاضی صلواتی و مقامات مسئول در قوه قضاییه صورت بپذیرد. بلافاصله پس از تماس جعلی و مشکوک و برقراری برخی تماسها از سوی جریان وابسته به درمنی حفاظتواطلاعات قوه قضاییه به پرونده ورود میکند و سرانجام تیم فرار شناسایی و دستگیر میشوند. با دستگیری تیم فرار مشخص میشود این افراد بدون وابستگی به نهادی، ولی با عنوان جعلی قصد داشتهاند با ارسال نامه و تماسها بهمنظور اعزام برای رسیدگی به پرونده وی را از ندامتگاه اوین خارج کنند و در اعزام صورت گرفته مقدمات فرار وی را فراهم آورند. تا جایی که عنوان شد مبلغ مشخصشده برای انجام این عملیات ده میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود که باید بهصورت نقد در اختیار گروه قرار میگرفت.
تأیید حکم اعدام
۹ مهرماه امسال بود که حجتالاسلاموالمسلمین محسنی اژهای معاون اول قوه قضاییه اعلام کرد: حمید باقری درمنی فرزند محمد که دارای سابقه کیفری بوده، در دادگاه بدوی بهعنوان مفسد فیالارض محکوم به اعدام شده است. این حکم قابل تجدیدنظرخواهی است و میتواند در دیوان عالی کشور در صورت اعتراض رسیدگی شود. درنهایت حکم اعدام باقری درمنی در دیوان عالی کشور تأیید شد.