ستاره صبح-
برخی از پیشبینیها بیانگر ثبات قیمت دلار در سال آینده است و برخی دیگر افزایش قیمت دلار. به گزارش تجارتنیوز، اسکناس آمریکایی سال جاری را با نرخ ۱۴ هزار و ۸۹۶ تومان در صرافی ملی آغاز کرد. بعد از بارها تجربه فرازوفرود و حتی فتح بلندترین قله قیمتی تاریخی خود ( ۳۲ هزار تومان) در مهرماه امسال، دلار اکنون در کانال ۲۴ هزار تومان در نوسان است. به عقیده صاحبنظران چهار عامل بر آینده نرخ دلار مؤثر است. نخست پیشبینی رشد اقتصادی مثبت، دوم پیشبینی رشد ۴ برابری درآمدهای نفتی ایران در لایحه بودجه سال آینده، سوم احتمال کاهش نااطمینانیهای ناشی از کرونا و چهارم برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران. بانک جهانی و کارشناسان داخلی و مقامات مسئول برای سال آینده اقتصاد ایران رشد اقتصادی مثبت را پیشبینی کردهاند. در آخرین گزارش بانک مرکزی، نرخ رشد اقتصادی ششماهه نخست سال جاری مثبت ۵ درصد است. علاوه بر اینها واکسیناسیون کرونا در ایران آغازشده و احتمالاً توسعه پیدا کند. طبیعتاً با کاهش ریسکهای ناشی از نااطمینانی کرونا، بازارها ازجمله بازار ارز امیدوارند آینده بهتری داشته باشند. در کنار این فاکتورها، از تأثیر احتمال لغو تحریمها نیز نمیتوان گذشت.
بازارها در هفته گذشته
همچنین در هفتهای که گذشت همه بازارها رشد کردند اما سکه با افزایش قیمت 1.3 میلیون تومانی بیشترین افزایش قیمت را از آن خود کرد. سکه در آستانه ورود دوباره به کانال ۱۲ میلیون تومان قرار دارد. در هفته سوم بهمن قیمت سکه ۱۰ میلیون و ۵۹۸ هزار تومان بود اما در این هفته با رشد قیمت یکمیلیون و ۳۰۰ هزارتومانی بیشترین رشد را نسبت به دیگر بازارها به ثبت رساند. طبق دادههای شبکه اطلاعرسانی طلا سکه و ارز، قیمت سکه با رشد 12.2 درصدی در این هفته به نرخ ۱۱ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان رسیده و در آستانه برگشت دوباره به کانال ۱۲ میلیون تومان قرار دارد. پس از سکه، طلا بیشترین بازدهی را دارد. قیمت طلا در این هفته ۹۰ هزار تومان معادل ۸٫۴ درصد افزایش یافت و به نرخ یکمیلیون و ۱۶۴ هزار تومان رسیده است. در هفته گذشته این فلز ارزشمند روی نرخ یکمیلیون و ۷۴ هزار تومان بسته شد. دلار صرافی ملی در هفتهای که گذشت ۹۵۰ تومان افزایش یافت و بازدهی چهاردرصدی را به ثبت رساند. قیمت دلار در هفته گذشته ۲۳ هزار و ۷۵۰ هزار تومان بود در این هفته روی نرخ ۲۴ هزار و ۷۰۰ تومان بسته شد. شاخص کل بازار سرمایه این هفته را با رشد 3.5 درصدی به پایان رساند. این شاخص در هفته گذشته روی سطح یکمیلیون و ۱۷۳ هزار واحدی قرار داشت اما در این هفته با رشد ۴۱ هزار واحدی روی سطح یکمیلیون و ۲۱۴ هزار واحدی بسته شد.
نرخ ارز و انتظارات تورمی
دکتر حسین محمودی، اقتصاددان در گفتوگو با ستاره صبح با اشاره به افزایش روند قیمت دلار در هفتههای گذشته عنوان کرد: «روند قیمتی نرخ ارز مربوط به انتظارات تورمی است و بر اساس این انتظارات است که قیمت نرخ ارز شکل میگیرد. بعدازاین فاکتورهای ذخایر و موجودی ارزی کشور دخیل هستند که مجموعه این عوامل در تعیین نرخ ارز تأثیرگذار هستند.» وی همچنین به موضوع انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و آغاز به کار بایدن در کاخ سفید هم اشاره کرد و گفت: «البته نمیتوان تأثیر انتخابات آمریکا را هم انکار کرد چراکه اگر ترامپ مجدد قدرت را در دست میگرفت با ادامه کارشکنیها و چالشها نرخ ارز بسیار افزایش پیدا میکرد اما در حال حاضر شاهد هستیم که انتخاب بایدن موجب شد تا نرخ ارز نوسان زیادی نداشته باشد هرچند شرایطی که ایران تعیین و آمریکا تعیین کردهاند اندکی کار تفاهم را مشکلتر کرده و برای همین است که این آیتم نیز تأثیرگذار میشود.»
احیای برجام و بازار ارز
این اقتصاددان برجسته در ادامه به تأثیر لغو تحریمها و احیای برجام بر بازار ارز اشاره و تصریح کرد: «اگر ذخایر ارزی مناسب باشد و تحریمی هم در کار نباشد میزان عرضه و دخالت دولت در بازار میتواند به کاهش نرخ ارز کمک کند. البته گاهی دولتها برای ایام نزدیک انتخابات سعی میکنند با تزریق مناسب منابع رضایت عمومی در جهت جذب آرای مردمی برای تیم خود را در دستور کار قرار دهند. اما در این دوره به این دلیل که نیازهای اساسی ازجمله کالاهای اساسی هم تحت تأثیر کمبود منابع ارزی است به همین جهت شرایط کشور از مسائل بینالمللی حول برجام و لغو تحریمها شکل خواهد گرفت.» او بابیان اینکه تحولات ناشی از نزدیکی به انتخابات ایران چندان تأثیرگذار نخواهد بود، خاطرنشان کرد: «آیتم مربوط به لغو تحریمها و برجام بسیار اساسیتر و تأثیرگذارتر است. از سوی دیگر سوم اسفندماه بهعنوان زمان الزام دولت به کاهش بازرسیهای ذیل پروتکل الحاقی هم میتواند بر روند تصمیمات و روند بازار ارز تأثیرگذار باشد و با توجه به اخبار مختلف مثبت و منفی در خصوص برجام نرخ ارز شکل خواهد گرفت. البته در صورت کاهش اثرات ناشی از کرونا و افزایش صادرات غیرنفتی با تزریق منابع ارزی دست دولت برای تأمین منابع اندکی بازخواهد شد.»