ستاره صبح-
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: وزارت خارجه از دیپلماتهای شایستهای برخوردار است که تجربه ارزشمند در چهل سال گذشته داشتهاند. آنها پروندههای پیچیدهای مانند برجام را به یک معاهده چندجانبه بینالمللی بزرگ تبدیل کردند، این کار بزرگ و بیمانندی است البته در داخل کشور این کار بزرگ را عدهای نمیبینند یا نمیخواهند ببیند.
تغییر نام وزارت خارجه درست نیست
«جلیل رحیمی جهانآبادی»، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در گفتوگو با خبرنگار برنا در رابطه با اظهارات رئیس مجلس مبنی بر تغییر نام وزارت خارجه گفت: وزارت صمت، تجارت بینالمللی و اقتصاد بینالملل را ساماندهی میکند. محول کردن این بخش از وظایف به وزارت صنعت اشتباه بود. دولت در مجلس دهم لایحه وزارت بازرگانی را ارائه داد که نتوانست رأی لازم را بیاورد، البته در مجلس یازدهم اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است. اما اینکه وزارت خارجه که کار دیپلماسی را بر عهده دارد با کار اقتصادی ادغام شود در هیچ کجای جهان مرسوم نیست، زیرا وزارت خارجه را با اموری درگیر میکند که در راستای تخصص دیپلماتها نیست. بر اساس «کنوانسیون وین» دیپلماتها اجازه کار و فعالیت اقتصادی ندارند و صرفاً کار سیاسی بر عهدهدارند. در جهان وزارت خارجه بخشی از توجه خود را به حوزه تجارت و مسائل اقتصادی اختصاص میدهد اما اینکه کل وزارتخانه را به سمت اقتصاد بینالملل سوق دهیم، مفید فایده نیست. خلأ فعالیت اقتصادی در عرصه بینالملل را با تشکیل وزارت بازرگانی و تجارت بینالملل باید تجربه کرد. این فرآیند با کار وزارت خارجه تفاوت دارد. وزارت خارجه یک معاونت اقتصادی راهاندازی کرده است که باید آن را تقویت کرد. اگر وزارت امور خارجه به سمت تجارت و اقتصاد برود کشور دچار خسارت در کار دیپلماتیک میشود.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در رابطه با اخراج بازرسان از کشور و خروج از NPT گفت: بازرسیها از مراکز اتمی ایران در چند دستهبندی قرار دارد، برخی از آنها را به عنوان عضوی از NPT پذیرفتهایم که به صورت از قبل تعیینشده در مکانهایی که ایران مشخص میکند در تاریخ مشخص انجام میشود. برخی دیگر از بازرسیها در قالب پروتکل الحاقی به صورت سرزده و با دسترسی وسیع رخ میدهد که این را به عنوان داوطلبانه پذیرفتهایم و دیگری در قالب برجام است که بهنوعی اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی است. آنچه مجلس در قانون خود با عنوان «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» مصوب کرده است لغو بازرسیهای سرزده و بازرسیهای مبتنی بر پروتکل الحاقی است.
البته لغو بازرسیهای NPT به معنای خروج از NPT است. بعید میدانم با توجه به اجماعی که در نظام وجود دارد، این موضوع منجر به خروج از NPT شود. اگر عدهای از نمایندگان نظرشان خروج از NPT باشد بحث دیگری است. خروج از NPT در سیاست اجماعی جمهوری اسلامی جایگاهی ندارد زیرا به دست اسرائیل و آمریکا حربه میدهد و ایران را به ساخت سلاح اتمی متهم و تحریمها را تشدید میکند و بحث حمله نظامی مطرح میشود. خروج از NPT ایران را آچمز میکند. نمایندگانی که این نکات را بیان میکنند بیان آنها خلاف سیاست کلی و رسمی جمهوری اسلامی است. خروج از NPT سیاست نظام و حاکمیت نیست.