ستاره صبح-
پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در بیانیهای اعلام کرد: «در پی حواشی ایجادشده از سوی میهمان ویژهبرنامه زاویه حجتالاسلاموالمسلمین احمد جهانبزرگی، متأسفانه در اقدامی غیرحرفهای و بهاشتباه، نسبت به سِمَت علمی نامبرده، جعل عنوان صورت گرفته و ایشان عضو هیئتعلمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی معرفیشدهاند، درحالیکه هیچگونه رابطه استخدامی با این مجموعه ندارند. پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی که خود سالها پایگاه رسمی برگزاری جلسات نقد و نظر علمی و محل تضارب آرا، بهصورت اصولی و اخلاقمدارانه بوده است، ضمن ناشایست شمردن این اقدام خارج از دایره نقد عالمانه، با ارسال نامهای رسمی از شبکه چهار سیما و سایر رسانهها، حذف و اصلاح مطلب فوق را در تبیین عدم ارتباط فرد مذکور با این مجموعه علمی ارزشمند، مطالبه کرده است». گفتنی است قانون هر نوع توهین به مقامهای ارشد نظام چون رئیسجمهوری را در حد جرم تعریف کرده است و بر همین اساس هم بوده که در ماده ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی آمده است که «هرکس با توجه به سمت یکی از روسای سه قوه یا معاونان رئیسجمهوری یا وزرا...در حال انجاموظیفه یا به سبب آن توهین کند به سه تا شش ماه حبس و یا تا ۷۴ ضربه شلاق و یا پنجاههزار تا یکمیلیون ریال جزای نقدی محکوم میشود».
واکنش نعمت احمدی
دکتر نعمت احمدی، حقوقدان در گفتوگو با ستاره صبح درباره اتهامات جهانبزرگی به رئیسجمهور در تلویزیون گفت: «اتهام کشیدن تریاک جرم است و چنانچه نتواند اتهام را ثابت کند، به همان اتهام محکوم خواهد شد؛ آنچه او گفته بار مجرمانه دارد و اتهام کشیدن تریاک، انتساب یک فعل مجرمانه است. او همچنین گفته که روحانی در خانه نشسته و مشکلات را نمیبیند که این هم اتهام انتشار مطالب خلاف واقع است و مجازات دارد». احمدی افزود: «جهان بزرگی در سخنان خود به درک و شعور 24 میلیون ایرانی که به حسن روحانی رأی داده بودند و همچنین شورای نگهبان که دو نوبت او را تأیید صلاحیت کرده توهین کرده و باید مجازات شود». این حقوقدان برجسته که به امور مجلس و بهویژه وظایف نمایندگان تسلط کامل دارد، در ادامه این گفتوگو، رفتار غیرحرفهای نمایندگان را ناشی از سبد کم آراء آنان و درواقع نابلدیشان در امر قانونگذاری میداند. وی میگوید: «نمایندگان مجلس یازدهم همانطور که میدانیم در انتخاباتی بدون رقیب و با کمترین مشارکت مردمی بر سرکار آمدهاند و اکثر منتخبان از سابقه نمایندگی کمی برخوردارند. ازاینروست که هرازگاهی اخبار عجیبی به گوشمان میرسد و میشنویم که برخی در این مجلس خواهان تشکیل فراکسیون ماش و نخود شدهاند و یا نمایندهای دیگر درخواست حکم اعدام رئیسجمهور را از مقام رهبری میکند!». این حقوقدان یکدست بودن مجلس یازدهم را عامل دیگری در ناکارآمدی آن میداند و معتقد است در نبود یک اقلیت کارآمد، حرفهای و تأثیرگذار نمیتوان انتظار چندانی از مجلس داشت.
واکنش آیتالله رشاد
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در واکنش به «توهین اخیر به رئیسجمهوری در یک برنامه سیما» با تأکید بر ضرورت حفظ حریم مقامات کشور گفت: «انتقاد کردن حق هرکسی است اما کسی حق افترا زدن به دیگری را ندارد و انتقاد را نباید با انتقام خلط کرد.» به گزارش ایسنا به نقل از پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، آیتالله علیاکبر رشاد رئیس و مؤسس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ابتدای درس خارج پنجشنبه (دوم بهمنماه) گفت: «افترا غیر از انتقاد است، انتقاد حق هرکسی است اما هیچکس حق افترا بستن به غیر را ندارد حتی اگر طرف انتقاد منتقد کافر و منافق باشد، شرعاً افترا بستن به اهل کفر و اصحاب نفاق هم حرام است.» وی ادامه داد: «نباید انتقاد با انتقام خلط شود و نقد از نفی، ماهیتاً و غایتا متفاوت است، غرض از نقد و انتقاد اصلاح و نهی از منکر است.» آیتالله رشاد تصریح کرد: «رعایت حریم مقامات و مسئولان نظام مورد تأکید جدی رهبر معظم انقلاب است و باید به جد هم رعایت شود، البته این بدان معنا نیست که مسئولان هر کاری بکنند از مصونیت بیحدوحصر برخوردارند.» رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تأکید کرد: «ما طلبهها بیش از سایر اقشار باید پایبند منطق و اخلاق نقد و امربهمعروف و نهی از منکر باشیم، طرح مطالب ناصواب و به شیوه ناصوابتر قبیح مضاعف است.» او افزود: «صداوسیما باید با تدابیر شایسته و تدوین شیوهنامههای مناسب و توجیه افرادی که این تریبون ملی را در اختیار آنها قرار میدهد، از وقوع موارد دور از منطق و اخلاق در برنامههای خود پیشگیری کند تا هر از چندی شاهد رخدادهای دور از منطق و اخلاق و موازین شرعی در برنامه نباشیم.»
واکنش آیتالله سجادی
آیتالله سید محمد سجادی عطاءآبادی از فقهای برجسته حوزه علمیه قم در یادداشتی با اشاره به اینکه رفتار فرد در چارچوب آموزههای دینی و الهی در جمهوری اسلامی، خط قرمزهایی دارد، تلاش برخی افراد برای حرمتشکنی علیه رئیسجمهوری در قم را خلاف تعالیم دینی و عبور از این خط قرمزها عنوان کرد. استاد حوزه علمیه قم در این یادداشت که روز چهارشنبه بهصورت اختصاصی در اختیار ایرنا قرار گرفت، تأکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران بهعنوان یک نظام برگرفته از آموزههای دینی و الهی، در حوزههای مختلف اخلاقی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی خطوط قرمزی دارد که عبور از این خط قرمزها تحت هیچ شرایطی جایز نیست.» آیتالله سجادی عطاء آبادی، تهمت، دروغ، افترا به دیگران، تشویش اذهان عمومی و تخریب مسئولان نظام را از خطوط قرمز نظام جمهوری اسلامی ذکر کرد و نوشت: «همه باید به تأسی از اولیای دین و امامین انقلاب اسلامی از این خصیصههای رذیله پرهیز کنند.» وی در ادامه این یادداشت تصریح کرد: «فردی که از سوی شورای نگهبان تأیید، مردم با ۲۴ میلیون رأی او را انتخاب، بعدازآن نتیجه انتخابات توسط شورای نگهبان تأیید و حکم وی نیز بهوسیله رهبر معظم انقلاب، تنفیذ شده است و امروز رئیسجمهور است، چرا باید حرمت وی را اینگونه بشکنیم؟»
سابقه توهینهای نمایندگان
چندی پیش بود که مجتبی ذوالنور، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در اظهاراتی درخواست اعدام رئیسجمهور را مطرح کرد. اظهارنظری که علاوه بر اهانتآمیز بودن آن، جنبه تهدید داشت، اما هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان در مجلس واکنشی به آن نشان نداد. در مورد دیگری جواد کریمی قدوسی، نماینده مردم مشهد با اشاره به اظهارات روحانی پیرامون عقلانیت و صلح امام حسن (ع) گفته بود: «جناب روحانی! ترسوها را چه به صلح؛ کار آدمهای ترسو تسلیم است نه مبارزه و صلح و مذاکره... به شما پیشنهاد میکنم در چند ماه باقیمانده عمر این دولت، زبان در کام کشید و به کنجی بنشینید تا ملت از شر زبان شما آسوده شوند». علیاصغر عنابستانی، نماینده سبزوار نیز پیشتر در صفحه توییتر خود نوشته بود: «جناب رئیسجمهور! دهان دریدگی شما را در انواع فحشها که نثار منتقدان کردهاید دیدهایم و فرومایگیتان را در نسبت ناروا به ائمه اطهار برای نیل به مطامع سیاسی تجربه کردهایم! بهجای بسیج یک لشگر برای پاسخ به نماینده ملت و طرح شکایت از او قدری به فکر وضع ملت باش که طاقتشان طاق شده است». وی در توییت دیگری نوشته بود: «او آنقدر وقیح است که ملت خویش را به مسخره گرفته است! کشور به حال خود رهاشده و مردم در تأمین مایحتاج خویش درماندهاند و زیرخط فقر دستوپا میزنند. رئیسجمهور دربند حفظ ریش خویش است! اف بر تو باد که ملتی را شرمنده کردهای». اینها مشتی نمونه خروار از اظهارات تند و توهینآمیز و البته همراه با تهدید علیه رئیسجمهور و دولت مستقر در کشور بود. همچنین محمدتقی نقدعلی، نماینده خمینیشهر در آخرین اقدام گفت: «خُلق رئیسجمهور به اخلاق سلاطین مستبد شبیه است!» علاوه بر آن، علیاکبر کریمی که دو دوره است بهعنوان نماینده اراک در مجلس شورای اسلامی حضور دارد، در جلسه علنی روز ۱۰ دی با لحن غیرمؤدبانه خطاب به روحانی گفته بود: «همه برای رفتن تو و دولتِ تو لحظهشماری میکنیم. مجلس هم دولت تو را، همچون خار در چشم و استخوان در گلو تحمل میکنند... چگونه رویتان میشود مسئله رفراندوم را مطرح کنید؟» سید محمود نبویان، نماینده مجلس یازدهم هم گفته بود: «شاهد دیکتاتوریهای آقای روحانی در موارد مختلف هستیم.»