ستاره صبح-
سیزدهمین دوره حراج تهران که آثار کلاسیک و مدرن هنر ایران را ارائه کرده بود با حواشی زیادی همراه بود. گرانترین اثر این حراج به قیمت ۱۲ میلیارد تومان متعلق به آیدین آغداشلو بود. از او ۲ اثر در حراج ارائهشده بود که گرانترین اثر با کمینه و بیشینه یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان تا یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان ارزیابیشده بود و درنهایت به قیمت بیش از ۱۰ برابر کمینه و به مبلغ ۱۲ میلیارد تومان به فروش رسید تا رکورد فروش اثر در حراج تهران را بزند. همچنین اثر دیگر آغداشلو به قیمت ۶۰۰ میلیون تومان فروخته شد. این اثر یک نقاشی دو لتهای با عنوان «خاطرات امید» از مجموعه «خاطرات انهدام» بود. به گزارش فارس، مدیر حراج تهران درباره رقم عجیب ۱۲ میلیارد تومانی تابلوی آیدین آغداشلو میگوید: ۷ مجموعهدار حاضر در سالن، شامل یک شخص حقوقی و ۶ شخص حقیقی در مزایده خرید اثر آغداشلو رقابت داشتند و شخصیت حقوقی در این رقابت برنده شد.
* با توجه به حاشیههای اخیر آقای آغداشلو و شایعاتی که درباره این نقاش وجود دارد، آیا بهتر نبود از پذیرش اثر او در این دوره از حراج امتناع کنید؟
ارائه اثر یک هنرمند در هر نمایشگاهی در گالری موزه و یا حراج، به معنای اظهارنظر درباره شرایط اخلاقی وی نیست؛ این موضوع در همه جای دنیا یک قاعده است. اثر هنری شخصیت مستقلی دارد. ممکن است هنرمندی ازنظر اخلاقی بسیار قابلاحترام باشد، اما اثرش شایستگی ارائه را نداشته نباشد و یا برعکس. آثار دوره سیزدهم حراج تهران را مطابق معمول به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فرستادیم، همه آثار تائید و مهر شدند. دو اثر از آیدین آغداشلو هم جزء همین آثار بودند و مجوز گرفتند. فراتر از شبهات و شایعهها، آنچه ما درباره آقای آغداشلو میدانیم این است که او شاکی ندارد، اما خود او چندین فقره شکایت با عنوان افترا و تشویش اذهان عمومی تقدیم دستگاه قضایی کرده است. وی در حال حاضر شاکی است و کسانی که به او تهمتزدهاند متشاکی. اگر هم شکایتی باشد باید بررسی شود و مقام محترم قضایی در این خصوص حکم دهد. در چنین وضعیتی ما نمیتوانیم پیشاپیش قضاوتی انجام دهیم و بگوییم لابد شایعات درست است و بر این اساس اثر هنرمندی را که همیشه در حراج تهران و اغلب حراجها بوده، صرفاً به خاطر شائبهها خارج کنیم.
* با توجه به حساس شدن افکار عمومی و پرسشهای بیشمار درباره خریدار اثر ۱۲ میلیاردی آقای آغداشلو، خریدار چه شخص حقیقی یا حقوقی است؟
خریدار اثر آغداشلو نماینده یک شرکت بود که طبعاً شخصیت حقوقی دارد. سایر افراد رقابت کننده هم اشخاص حقیقی بودند. حراجهای معتبر دنیا مجاز به اعلام نام خریداران آثار نیستند و خود آنها اگر مایل باشند میتوانند خود را معرفی کنند. ما تنها با دستور قضایی میتوانیم اسامی خریداران یا فروشندگان را در اختیار مسئولین قرار دهیم. در حراجهای گذشته خریدارانی با تمایل شخصی اقدام به معرفی خود و آثار خریداریشده کردند. درباره حساسیت افکار عمومی باید گفت افکار عمومی داخل جامعه هنری اتفاقاً در این قضایا اغلب طرفدار آقای آغداشلو بوده و هست. استادی که صدها شاگرد تربیتکرده و تعدادی از هنرمندان در حراجها در دورهای شاگرد او بودهاند. ایشان با نهادهای فرهنگی کشور و انجمنهای هنری همکاری مؤثر و صمیمانه داشتهاند. به نظرم این بخش از افکار عمومی که شما میفرمایید به شبکههای اجتماعی و رسانههای زرد خارج از کشور مربوط میشود که چندان ملاک ما نمیتواند باشد.