ستاره صبح-
افزایش شدید نااطمینانی
شاخص میزان نااطمینانی در دوران شیوع ویروس کرونا، بیشترین مقدار خود را از آغاز قرن بیست و یکم داشته است. از نظر تجربه تاریخی، افزایش نااطمینانی همواره با دورههای رشد اقتصادی کمتر و شرایط مالی بغرنجتر همراه بوده است. هماکنون نیز، تأثیرات اقتصادی در کشورهایی که بیشتر از سایرین تحت تأثیر شیوع این ویروس قرارگرفتهاند قابلمشاهده است. با افزایش اقدامات هماهنگ میتوان بار دیگر شرایط اطمینان و ایجاد ثبات در اقتصاد جهانی را به دست آورد.
افزایش بیکاری
در ماههای اخیر، بهطور متوسط افزایش نرخ بیکاری در بحران کرونا، بیش از دو برابر بحران مالی سال ۲۰۰۸ بوده است. همچنین نرخ بیکاری در مشاغلی که قابلیت دور کاری دارند در هر دو برهه بحرانی، کمتر افزایشیافته است. این مسئله نشان میدهد افرادی که در مشاغلی با قابلیتِ دور کاری فعالیت دارند، نهتنها به دلیل اینکه ماهیت شغلشان به شکلی است که فاصله اجتماعی و سایر ملزومات همهگیری کنونی را رعایت میکنند، بلکه ازآنجاییکه چنین افرادی، عموماً مهارت و تحصیلات بالاتری دارند، کمتر از سایرین از بحرانهای اقتصادی آسیب میبینند.
ثروتمندان، ثروتمندتر شدند
، ارتباط مستقیم بین قرار داشتن در صدکهای درآمدی بالاتر و به دست آوردن بازدهیهای بالاتر در سرمایهگذاری در داراییهای مختلف را نشان میدهد. یعنی هرچقدر که یک فرد ثروتمندتر باشد، بازدهی بیشتری در بازار داراییهای مختلف به دست میآورد. اما چرا ثروتمندان سودهای بالاتری کسب میکنند؟ در نگاه اول شاید بتوان گفت افراد ثروتمند، داراییهای خود را بیشتر در سرمایهگذاریهایی با ریسک بالاتر قرار میدهند و این داراییها بهطور متوسط بازدهی بالاتری دارند. اما تحقیقات نشان میدهد که افراد ثروتمند حتی با سرمایهگذاریهایی با ریسک کمتر نیز بازدهیهای بالاتری کسب میکنند. این موضوع احتمالاً دلایلی مانند اینکه آنها به فرصتهای انحصاری سرمایهگذاری یا مدیران سرمایهگذاری بهتری دسترسی دارند، برمیگردد. پول، پول میآورد! این ضربالمثل عامیانه را در این نمودار که به صورت کمی برای دادههای سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۵ کشور آمریکا رسم شده است، میتوان مشاهده کرد. هرچقدر که فردی در صدکهای بالاتر درآمدی قرار داشته باشد، بازدهی بیشتری از سرمایهگذاری در بازارهای مختلف به دست میرود.
افت گردشگری و تأثیر آن بر تراز تجاری کشورها
قرنطینههای عمومی، لغو پروازها و بسته شدن مرزها باعث افت شدید در میزان سفرهای تعطیلات تابستانی شد. مشاهدات نشان میدهد در سال ۲۰۲۰، گردشگری بینالمللی حدود ۷۰ درصد کاهشیافته است.
دسترسی ضعیفتر به اینترنت، نابرابریها را افزایش میدهد
اعمال قرنطینههای عمومی، دسترسی به اینترنت را برای انجام امور مختلف بسیار بااهمیت کرده است. در داخل یک کشور، دسترسی متفاوت گروههای مختلف به اینترنت، میتواند به طرق مختلفی باعث افزایش نابرابری شود. بهعنوانمثال گروههای درآمدی پایینتر و روستاییان دسترسی کمتری به اینترنت دارند و همین مسئله در کوتاه مدت و بلندمدت میتواند روی آموزش، فرصتهای شغلی و موارد دیگر برای آنها تأثیر بگذارد و نابرابری را افزایش دهد. بین کشورها ضعیف دسترسی به اینترنت ممکن است باعث کاهش بهرهوری در ایام شیوع کرونا شود. برآورد شده است که با افزایش یکدرصدی سهم کاربران اینترنت در کشورهای مختلف، رشد سرانه اقتصادی به میزان ۰.۱ تا ۰.۴ درصد افزایشیافته است.
بحران ادامهدار
باوجوداینکه با اتفاقاتی مانند دستیابی به واکسن، ممکن است بیماری کرونا در آیندهای نزدیک نابود شود، اما تأثیراتی که روی بخشهای مختلف اقتصاد ازجمله نظام بودجهای و بازار کار کشورهای مختلف گذاشته است، همچنان با ما خواهد بود و زمان زیادی لازم است تا این بحران و اثرات آن بهطور کامل از بین برود.
تأثیر کووید ۱۹
در اندازهگیری نرخ تورم
قرنطینه عمومی باعث شده که مردم سهم بیشتری از بودجه خود را صرف خرید غذا و هزینههای مسکن کنند؛ درحالیکه افراد کمتری اقلامی مانند بلیت هواپیما و لباس میخرند. همچنین با پایین آمدن درآمدِ میلیونها نفری که شغل خود را از دست دادهاند، هزینهها روی اقلام غیرضروری بسیار کاهشیافته است. شاخص قیمت مصرفکننده این تغییرات ناگهانی در الگوی هزینهها را منعکس نمیکند. زیرا وزنهای به کار گرفتهشده در این شاخص برای اقلام مختلف، بهروز نمیشوند. در یک پژوهش با تخمین مخارج بهدستآمده از دادههای کارتهای اعتباری برای تعدیل کردن وزن اقلام مختلف در شاخص قیمت مصرفکننده، نتیجهای که به دست آمد این بوده است که تورم طی سهماهه اول همهگیری بیش از آن چیزی است که برآورد و اعلامشده است.