ستاره صبح-
فروردین ماه سال 98 بود که شورای شهر تهران تغییر نام یکی از خیابانهای منطقه 2 تهران را به نام خسروی آواز ایران، محمدرضا شجریان به تصویب رساند. با این حال انجام این مصوبه به تأخیر افتاد تا درنهایت در 19 مهر ماه و پس از درگذشت این هنرمند عالیقدر، این مصوبه بار دیگر ابلاغ شد و اجرای آن در شب یلدا عملی شد. سهشنبه هفته گذشته عدهای با حضور در خیابان تازه نامگذاری شده «محمدرضا شجریان» نام خسروی آواز ایران را از تابلوی این خیابان پایین کشیدند و نام «محسن فخریزاده» را به جای آن قرار دادند. اقدامی خودجوش و البته متخلفانه که انتقاد بسیاری را در جامعه به دنبال داشت. در میان ایران افراد پدر شهید هستهای، احمدی روشن نیز قرار داشت، اما با این حال فرزندان شهید محسن فخریزاده این اقدام را اشتباه و نادرست خواندند.
مخالفت یکپارچه جامعه
رایان شجریان، یکی از پسران محمدرضا شجریان در واکنش به حواشی مخدوش کردن تابلوی خیابان استاد شجریان در اینستاگرام خود نوشت: «چون دوست دشمن است شکایت کجا برم!». به گزارش ایرنا، مجید فراهانی هم شامگاه چهارشنبه در حساب رسمی توییتر خود نوشت: «نامگذاری خیابان شجریان اردیبهشت جاری مسیر قانونی خود را طی کرده است». وی ادامه داد: «نیمی از نامگذاریهای شورای پنجم به نام شهدا بوده و دوقطبی سازی کاذب شهدا-شجریان را جفا به شهیدان مظلوم میدانم». فراهانی نوشت: «خیابان شجریان در منطقه ۲ و شهید فخریزاده جنب وزارت دفاع هر دو تثبیت شده خواهند ماند». همچنین علی اعطا، سخنگوی شورای شهر تهران در رشته توییتی با اشاره به حواشی پیش آمده در خصوص تابلو خیابان استاد شجریان نوشت: «خود من فرزند شهید هستم و میتوانم احساسات و عواطف پدر شهید احمدی روشن را درک کنم؛ گلایه از آنان است که با تحریک احساسات پدر داغدیده این شهید عزیز، دوقطبی شهدا-شجریان ایجاد کردهاند». وی ادامه داد: «اسفبارتر از عمل فیزیکی مخدوش کردن تابلوی شجریان کار کسانی است که به چنین تقابلهای دوتایی و دوقطبی سازیها دامن میزنند و عواطف و احساسات برخی را تحریک میکنند و شکافهای اجتماعی جعل میکنند». اعطا نوشت: «کدام ارزش به اندازه نام و یاد شهدا، مورد وفاق همه ایرانیان است؟ و نیز کدام هنرمند محبوبیتی همچون شجریان در میان درصد بالایی از ایرانیان دارد؟ دوگانه شهدا یا شجریان، دوگانهای غیرواقعی و جعلی است. به عنوان نماینده همه مردم تهران در شورا، درخواست دارم ضمن پایبندی به مصوبه شورا و احترام به اقدام شهرداری بر مبنای تصمیم شورا، به تقابلها و دوقطبیها دامن زده نشود». به گزارش خبرآنلاین، علی مطهری، نماینده مردم تهران در مجلس دهم نیز در توئیتی نوشت: «قوه قضاییه باید افرادی را که قانونشکنی کردند و تحت عنوان شهید در خیابانی نام دیگری را جایگزین نام استاد شجریان کردند مؤاخذه و مجازات کند. شهیدان فخریزاده و احمدی روشن هر دو افرادی خوشفکر و معتدل بودند و قطعاً از این کار راضی نیستند. شورای شهر باید تابلو را مجدداً نصب کند».
خانواده شهید فخریزاده:
اندیشه شهید فخریزاده در جهت زدودن جهل و تعصب بود
خانواده شهید محسن فخریزاده در واکنش به مخدوش کردن تابلوی خیابان استاد شجریان طی بیانیهای واکنش نشان دادند و این اقدام را کاری دور از فکر و اندیشه خواندند. در بخشی از این بیانیه آمده است: «با عنایت به علاقهمندی و احترام شهید عزیزمان به هنر و موسیقی اصیل ایرانی و زبان و ادبیات فاخر پارسی به عنوان ارکان جدائیناپذیر فرهنگ غنی ایران اسلامی، هرگونه تغییر در نامها و نمادهای این عرصه دور از اندیشه و سیره آن شهید راه علم و دانش و اقتدار میهن عزیزمان است. با تقدیر و تشکر از ابراز احساسات ارادتمندان به ساحت شهدای انقلاب اسلامی به ویژه شهید دکتر محسن فخری زاده به استحضار میرساند هرگونه تغییر در نامها و عناوین معابر و خیابانها باید از طریق مراجع رسمی صورت گیرد و اقداماتی خارج از رویههای جاری، شایسته و به مصلحت نیست. همچنین با اقدام شورای اسلامی شهر تهران در همان ساعات ابتدایی این ترور ناجوانمردانه، نام خیابان صنایع به شهید محسن فخریزاده نامگذاری گردید و مقدمات لازم جهت نامگذاری یکی از خیابانهای اصلی شهر تهران نیز در دستور قرار گرفته است. بیتردید جهاد علمی شهید دکتر فخری زاده که سالیان سال با نیتی خالصانه در گمنامی و بینامی برای تقویت پایههای اقتدار دفاعی و ایجاد وحدت، عزت و همدلی میان آحاد مردم شریف و فرهنگپرور ایران اسلامی صورت گرفت، نباید با اقدامات وحدتشکن و تفرقهانگیز خدشهدار گردد. بیشک سیره و اندیشه آن شهید بزرگوار مبتنی بر زدودن زنگارهای جهل و تعصب و اقدامات علمی ایشان بر پایه قطع وابستگی فنی و دانشی کشور از بیگانگان بنا شده و همه علاقهمندان به فراگیر شدن این گفتمان ارزشمند که مورد تأکید مقام معظم رهبری و دلسوزان نظام اسلامی است باید تلاشی جهادگونه و عزتآفرین داشته باشند و اینگونه است که نام جهادگران و فخر آفرینان عرصه علمی کشور نامدار و بلندآوازه میشود».
یادداشت
فرمانداری تهران حق دخالت
در نامگذاری خیابانها را ندارد
محمدجواد حقشناس-عضو شورای شهر تهران
نامگذاری معابر و گذرگاهها از اختیارات قانونی شورای شهر است. پیش از شوراهای شهر نیز این وظیفه در اختیار انجمنهای شهر بود. از اینرو فرمانداریها هیچگونه حق قانونی در زمینه اظهارنظر درمورد نامگذاری معابر و خیابانها را ندارند و نماینده دولت نباید در این ارتباط دخالتی از خود نشان دهد. در قانون پیشبینی شده که مصوبات شورای شهر لازمالاجرا و در حکم قانون است. البته یک هیئت تصویب وجود دارد که محل استقرار آن در فرمانداریها و متشکل از نماینده دادستان، یک عضو شورای شهر و افراد دیگر است. این هیئت در دو حوزه میتواند اظهارنظر کند. نخست اینکه آیا مصوبات شورای شهر از اختیارات شورای شهر هست یا خیر و دوم اینکه مصوبات شورای شهر با قواعد و قوانین بالادستی مغایرت دارد یا خیر. برای این موضوع هم نیاز است تا مستنداتی را ارائه کنند که آیا مصوبه با فلان بند یا قانون همخوانی دارد یا خیر. در ارتباط با نامگذاری خیابان استاد شجریان، در 29 فروردین سال 98 شورای شهر طی مصوبهای تصویب کرد که نام خیابان فلامک در منطقه 2 تهران به نام استاد آواز ایران، محمدرضا شجریان مزین شود. آن مصوبه بدون رأی مخالف به تصویب رسید. بنا به دلایلی اجرای آن به تأخیر افتاد تا آنکه در 19 مهر ماه سال جاری اجرای آن توسط رئیس شورا ابلاغ شد. پس از گذشت حدود دو ماه در آستانه شب یلدا نامگذاری خیابان استاد شجریان اجرایی شد. در ارتباط با قرار دادن نام مرحوم بازرگان و خانم طالقانی بر روی معابر نیز مخالفت فرمانداری تهران بر مبنای همان دو وظیفهای که پیش از این ذکر شد صورت گرفت؛ اما نکته قابل تأمل این است که دلیل مخالفت با این نامگذاری از نظر شورای شهر تهران فاقد وجاهت قانونی است. فرمانداری معتقد است که این دو مرحوم جزو چهرههای برجسته انقلاب اسلامی نیستند، درحالی که سوابق آنها بر همگان واضح و روشن است. در این مورد اعتراض شورای شهر تهران در حال پیگیری است که امیدواریم هرچه زودتر به نتایج مطلوب برسد.