ستاره صبح-
مقامهای آمریکایی اخطار دادهاند که یک عملیات بزرگ هک سیستمهای کامپیوتری که این هفته کشف شد «خطری جدی» را متوجه دولت، زیرساختهای حیاتی و بخش خصوصی آمریکا میکند. وزارت خزانهداری و بازرگانی ازجمله سازمانهایی بودند که هدف حمله سایبری قرارگرفتهاند. سازمان امنیت سایبری و تأسیسات زیربنایی آمریکا (سیسا) گفت که خنثی کردن این حمله «بسیار پیچیده» خواهد بود. بسیاری در آمریکا دولت روسیه را مظنون اصلی این حمله میدانند، اما مسکو این ادعاها را «بیپایه» خوانده است. سیسا روز پنجشنبه در بیانیهای گفت که سازمانهای دولتی، زیرساختهای حیاتی و بخش خصوصی هدف حمله «یک بازیگر پیشرفته با تهدیدی دائمی» قرارگرفته، حملاتی که گفت حداقل از ماه مارس ۲۰۲۰ شروعشده است. این سازمان گفت که مسئول این هک در طول حمله «صبر، امنیت عملیاتی و مهارت پیچیده را به نمایش گذاشت.» سیسا از عامل این حمله، اینکه کدام سازمانها و مؤسسات هدف قرارگرفتهاند، یا اینکه چه اطلاعاتی به سرقت رفته یا در معرض دید قرارگرفته است نام نبرد.
اولویت اصلی بایدن
در همین حال جو بایدن، رئیسجمهور منتخب آمریکا، گفت که امنیت سایبری را از «اولویتهای اصلی» دولت خود قرار خواهد داد. او گفت: «ما باید در درجه اول رقیبان خود را از دست زدن به حملات قابلتوجه سایبری منصرف و عملیات آنها را مختل کنیم. ازجمله میتوانیم با اعمال هزینهای سنگین بر مسببان این حملات شرورانه چنین کنیم، کاری که باید با کمک متحدان و شرکایمان انجام دهیم.» گزارش میشود که چندین سازمان دولتی آمریکا در این عملیات که «قابلتوجه و مستمر» توصیف میشود هک شدهاند. به گزارش خبرگزاری رویترز معلوم شده است که عاملان این هک، اطلاعات وزارتخانهها ازجمله وزارت خارجه، دفاع، امنیت داخلی، خزانهداری و بازرگانی را زیر نظر گرفتهاند. وبسایت خبری پولیتیکو به نقل از مقامهای آشنا با این موضوع گزارش داد که وزارت انرژی و سازمان امنیت تأسیسات هستهای هم شواهدی از دسترسی هکرها به شبکههای خود یافتهاند.
نقش روسیه در حملات
سیسا گفت که عاملان این حمله با استفاده از نرمافزار مدیریت شبکه که شرکت فناوری انفورماتیک «سولار ویندز» در تگزاس تولید کرده، موفق به نفوذ به شبکههای کامپیوتری این سازمانها شدند. هزاران مشتری این شرکت نسخه روزآمد نرمافزار این شرکت را که حاوی منفذی بود که به هکرها اجازه رسوخ میداد پیاده کرده بودند. در پی این هک از همه سازمانهای دولتی فدرال درخواست شده «سولار ویندز» را از سِروِرهای خود پاک کنند. سیسا در بیانیه روز پنجشنبه خود گفت که درحال تحقیق درباره شواهدی از دسترسی به شبکههای کشور به شیوههایی غیر از سولار ویندز است. سیسا و اف بی آی هیچیک علناً نگفتهاند چه گروه یا کشوری را مسئول این حملات میدانند، اما شرکتهای امنیتی و مقامهای آمریکایی که با رسانهها در این کشور صحبت کردهاند به نقش روسیه اشاره میکنند. سفارت روسیه در آمریکا در بیانیهای که روز دوشنبه منتشر کرد گفت که روسیه «در قلمرو سایبری دست به عملیات تهاجمی نمیزند.»
تشدید رقابتهای سایبری
برخی کارشناسان امنیت سایبری معتقدند این حمله میتواند باعث افزایش تنشها شود. مارینا کروتوفیل، از پژوهشگران ارشد شرکت «آبب» میگوید: «آمریکا طی سالهای گذشته مجموعهای از تحریمها علیه روسیه وضع و بهتازگی هم اتهاماتی علیه هکرهای نظامی این کشور مطرح کرده است. بااینحال، روسیه بهوضوح نشان داده که هراسی ندارد و نمیخواهد از سرعت فعالیتهای سایبری خود بکاهد. این مسئله تنش در روابط آمریکا و روسیه را تشدید میکند و در طولانیمدت به درگیریهای جدی سیاسی منجر خواهد شد.» البته علاوه بر آن احتمال بروز واکنشهای پیشبینینشده از سوی دولت آمریکا و همپیمانانش در فضای مجازی هم وجود دارد. حمله سایبری «سانبرست» نمونه بسیار خوبی از یک درگیری عمده مجازی میان کشورهای رقیب محسوب میشود، زدوخوردی که تشدید آن میتواند پیامدهایی جدی به همراه داشته باشد.