تحریم و FATF چالش وزارت بهداشت و درمان
تحریم هوایی و دریایی دسترسی به دارو و تجهیزات را کم کرده است
مشاور عالی و جانشین وزیر بهداشت گفت: یکی از مشکلات وزارت بهداشت در حوزه دارو، مربوط به نحوه خرید دارو است. ما به دلیل محدودیتهای پولی و اعتباری حتی در آن جایی که مشکل تحریم نداریم هم دچار مشکل تبادلات مالی و FATF هستیم.
علی جعفریان درباره مشکل کمبود پزشک در مناطق محروم، گفت: اگر منابع کافی برای این امر دیده شود، پزشک در چنین مناطقی حضور پیدا میکند، اما به اجبار یک پزشک را با حقوق ۱۷ میلیون تومان در مناطق محروم میفرستند، در حالی که به زور نمیتوان همه چیز را حل کرد. پزشکان را بر خلاف تمام فارغ التحصیلان رشتههای دیگر مجبور میکنند جایی کار کنند که تعیین میشود، امکانات لازم را به آنها داده نمیشود و حتی پول این پزشکان نیز به موقع پرداخت نمیشود. تا زمانی که سهم وزارت بهداشت از تولید ناخالص ملی به آنچه که در قانون مشخص شده، یعنی ۷ درصد نرسد نمیتوان خدمت مطلوب به مردم ارائه کرد. در حال حاضر این سهم حدود ۳.۸ تا ۳.۹ درصد است.
کمبود 2000 آمبولانس
جعفریان افزود: انتقال بیمار و سرویس اورژانس و آمبولانس یکی از مشکلات ماست. حدود 2000 آمبولانس کم داریم. اگر منطقه محروم است و جذابیت ندارد، باید ایجاد جذابیت کرد، مثلا تسهیلاتی قائل شویم، مسکن بدهیم و یا میزان درآمد را افزایش دهیم.
مشکلات تامین دارو
مشاور عالی و جانشین وزیر بهداشت تصریح کرد: مشکل کمبود ارز و گرانی دارو داریم. ما به دلیل محدودیتهای پولی و اعتباری حتی در آن جایی که مشکل تحریم نداریم هم دچار مشکل هستیم که به تبادلات مالی و FATF بر میگردد. نقل و انتقال پول برای خرید دارو و تجهیزات کار مشکلی است و شرکتهایی که مسئول این کار هستند با دردسر زیاد روبرو هستند. موضوع تحریمهای هوایی و دریایی است که دسترسی ما را به دارو کم میکند. تقریبا در تمام مراحل تامین دارو دچار چالش هستیم حتی بسیاری از داروهایی که در کشور تولید میشود، مواد اولیه وارداتی دارند که آنها نیز تابع همین مشکلات هستند. سازمان غذا و دارو پیش بینیهای لازم را میکند و سعی میکند جلوی کمبود را بگیرد، منتها بعضی وقتها نمیتوانیم به موقع از این موانع عبور کنیم. امیدواریم با استقرار رئیس سازمان غذا و دارو پیش بینیها به موقع انجام شود.
بحران نبود نقدینگی
او با اشاره به بدهیهای بخش دولتی به صنایع دارویی توضیح داد: از طرفی دیگر ارزی که لازم است صنایع دارویی بابت مابه التفاوت قیمت ارز دریافت کنند، به طور قابل توجهی در طول ۸ ماه گذشته از ابتدای سال با بحران نقدینگی روبرو است. بنابراین حتی اگر بتوانند الان یک ماده اولیه بیاورند تا داروی خود را بسازند، ریالش را ممکن است نداشته باشند، چرا که بخش دولتی به صنایع دارویی داخل بدهکارند.
راهکار خروج از بحران دارو
جعفریان گفت: صنعت دارو دچار بحران بقا است و نه رشد. قدم اول این است که صنعت دارو را از بحران خارج کنیم. یکی از مهمترین آن بحث نقدینگی است. اگر گردش مالی مستمر شود، میتوانیم از مراکز رشد، حمایت کنیم تا داروهای جدید و با تکنولوژی بالا تولید کنند. اما گردش مالی منظم نیست. پرستار ما هنوزکارانه شش یا هشت ماه قبلش را دریافت نکرده باشد. بخشی از این مشکلات حل شده، اما هنوز در پرداخت مطالبات پرسنل به روز نیستیم.