گروه سیاسی: دولت چهاردهم روز 31 مرداد از مجلس رأی اعتماد گرفت. از آن زمان تاکنون بیشتر از 100 روز گذشته است. پزشکیان شامگاه دوشنبه در دومین حضور تلویزیونیاش از اقدامات، مشکلات و موانع پیش روی دولت در این مدت را تشریح کرد و گفت: پول نداریم، دستمان خالی است. پیش از او عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد و دارایی نیز شامگاه یکشنبه 11 آذر در تلویزیون حاضر شد و صریح و بیپرده از مشکلات رو به تزاید کشور پرده برداشت.
رییس جمهور و وزیر اقتصاد می گویند: دستمان خالی است، توان پرداخت حقوق کارمندان و بازنشستگان را نداریم. در همه دولتها حرف اول و آخر را درباره اقتصاد وزیر اقتصاد میزند. درحالیکه وضع اقتصاد خراب است. عدهای همچنان بر طبل جنگ میکوبند و میگویند طوفان الاقصی 2 را انجام خواهیم داد، آمریکا، اسرائیل و ناتو را شکست خواهیم داد. مهمتر اینکه پساز شخم زدن غزه و لبنان توسط اسرائیل این جماعت می گویند برویم در سوریه بجنگیم، البته در کنار این حرفهای توخالی وزیر خارجه با سفر به دمشق و آنکارا به دیپلماسی ادامه میدهد. راه دیپلماسی است، نه جنگ. کسانی که بانی وضع موجود هستند اول نان، آب، هوا، گاز و برق مردم را تأمین کنند بعد بروند در غزه، لبنان، سوریه بجنگند. اسرائیل، آمریکا و دیگران را نابود کنند و قانون حجاب را اجرا و فیلترینگ را نیز ادامه دهند.
رئیسجمهور در این گفت و گوی تلویزیونی گفت: در راستای عدالت باید قیمت بنزین گران شود. من با تمام وجود آمدهام تا به مردم خدمت کنم، هیچ باوری جز خدمت به کشور ندارم و از همه ایرانیان، قلبا میخواهم که بیایند تا ایران را درست کنیم.
*مطالبات گندمکاران که در قانون دیده نشده بود، اعتراضهای پرستاران به حقوق و دستمزد و پاداش بازنشستگان ازجمله مسائلی بود که در این مدت با آن درگیر بودیم و تلاش کردیم آنها را حل کنیم.
*ما با نا ترازیهای بسیار بدی در حوزه انرژی اعم از آب، برق و گاز مواجه هستیم، سرانه مصرف برق در کشور ما چند برابر کشورهای جهان است و نیاز با تولید همخوانی ندارد. این در حالی است که ایران ازنظر منابع گازی جایگاه بالایی در جهان دارد و نباید امروز با نا ترازی انرژی مواجه باشیم.
*در مدت صد روز با حوادث زیادی روبه رو بودیم. شب تحلیف اسماعیل هنیه را شهید کردند و از آن به بعد درگیر شدیم. روند و آرامشی که باید در روند کار داشتیم را به هم زد.
*پیشازاین استاندار کرد داشتیم، اما شیعه بود. برای نخستین بار یک مدیر عرب را در خوزستان، قشقایی را در استان خودش، بلوچ را در سیستان و بلوچستان بهعنوان استاندار معرفی کردیم. شعار و باوری که داشتیم و اینکه همه اقوام و سلایق و قومیتها را بر اساس شایستگی به کار بگیریم، شکل گرفت.
*برای دردها مُسکن تزریق کردیم، اما درمان نکردیم، روند ناترازیهای انرژی در دولتهای گذشته ادامه پیداکرده تا امروز به بحران رسیده است. باید به چاههای نفت گاز تزریق کنیم، اما در حال بیرون کشیدن گاز از آنها هستیم معنی آن این است که حتی نمیتوانیم نفت از چاه استخراجکنیم.
*اگر نتوانیم منابع را برای نسل آینده مدیریت کنیم، زمین سوخته تحویل خواهیم داد. ما دومین ذخایر گاز جهان راداریم. چرا باید در این وضعیت باشیم؟ چون درمان نکردیم. تا آمدیم دست بزنیم گفتند دست نزنید.
*نمیتوانیم پول بازنشسته، گندمکار و کارکنان دولت را بدهیم؛ اما ۴ میلیارد دلار بنزین و باقیمت ۱۵۰۰ تومان وارد و میفروشیم. آیا باید این کار را ادامه دهیم؟
*واقعیت این است که ما با ناترازیهای بسیار بدی مواجه هستیم. ناترازی گاز، برق، انرژی، آب، پول و محیطزیست داریم و همه این ناترازیها در حدی هستند که ممکن است به بحران تبدیل شوند که مجبور شدیم برنامه قطعی برق به مدت ۲ ساعت در روز را اعلام کنیم.
*قرار بود امسال تولید افزایش پیدا کند نهتنها افزایش پیدا نکرد بلکه با مشکل مواجه شد. واقعیت این است که نیروگاههای ما کفاف نیازهای ما را نمیدهند
*وقتیکه ما دولت را تحویل گرفتیم ذخایر نفت، گاز و گازوییل و سوخت ما در نیروگاهها بیش از ۳ میلیارد مترمکعب بود امسال بیش از یک میلیارد است. اگر این رقم به ۷۰۰ میلیون مترمکعب برسد دیگر نمیتوانیم سوخت را به نیروگاهها بدهیم.
*وقتی به واردات بنزین پول اختصاص میدهیم، متعاقب این اقدام کسری میآوریم و کسری ایجاد تورم میکند و تورم به اقشار پایین فشار میآورد. تورم یعنی از جیب محرومین و کارمندان برداشتن.
*اگر کارخانه کار نکند ما نمیتوانیم مالیاتبگیریم، اگر نتوانیم مالیاتبگیریم باید پول چاپ کنیم. این تورمزاست. الآن ۵ سال است تورم ۴۰ درصد داریم، این فاجعه است.
*سال ۹۰ سرانه ما حدود ۷۰ میلیون تومان بود و الآن حدود ۵۰ میلیون تومان است یعنی قدرت خرید ۲۰ میلیون کاهش پیداکرده است. اگر همین راه را برویم روزبهروز بدتر خواهد شد و این باید درمان شود.
*حل ناترازیها ساده نیست. باید بین متخصصان و کارشناسان اجماع ایجاد شود، بعد با مردم گفتگو کنیم و مردم به این اطمینان برسند که ازنظر معیشتی وزندگی روزمره به مشکل نخواهند خورد تا بتوانیم آن را اجرا کنیم. هر مداخلهای که برای مردم مشکل ایجاد کند غیرقابلقبول است و این کار را نخواهیم کرد.
*ما همه مشکلات را میتوانیم حل کنیم، اما بهشرط اینکه اولاً عدد و رقمها را صادقانه بدهیم، نگوییم یکمیلیون مسکن میسازیم، اما نسازیم، قبلاً گفتیم سالانه یکمیلیون مسکن میسازیم چرا نساختیم، اینکه من یک وعدهای بدهم فردا نتوانم یا نشود آن وعده را اجرا کرد، درست نیست.
*ما الآن پاداش بازنشستگان و پرستاران را نتوانستهایم پرداخت کنیم در تلاش هستیم پول فراهم کنیم، چیزی که در قانون برای پرداخت مصوب کردهاند بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان بوده، اما نیازی که اینها دارند بیش از ۷۰ هزار میلیارد است.
*اگر ۱۳۰ - ۱۵۰ میلیارد دلار که برای یارانه انرژی در سال میدهیم، تبدیل به ریال کنیم سرانه هر نفر ۹۰ میلیون تومان میشود.
*بر اساس اطلاعات و دادهها مناطق یک و ۲ تهران، بهاندازه تمام دیگر مناطق شهر سوخت و گاز استفاده میکنند. این عدالت است؟ آیا درست است که این روند را ادامه دهیم؟ یارانه برق، گاز و بنزین باید با عدالت توزیع شود. اگر مشکل را حل نکنیم آنکه داراتر است بیشتر مصرف میکند و آنکه ندارد روزبهروز گرفتارتر میشود.
اگر بخواهیم بر مبنای وفاق ملی پیش برویم باید سران قوا به یکزبان مشترک درباره فیلترینگ برسند. رهبر انقلاب نگفتند اینترنت را فیلتر کنید، بلکه گفتند حاکمیت کنید، اما اینها همهچیز را فیلتر کردند.
*درباره قانون حجاب خیلی بحث داریم، بهعنوان اجراکننده این قانون خیلی سؤالات و ابهامات داریم و قرار است در این رابطه گفتگو کنیم باید کاری کنیم که هم اصول و ارزشهای اعتقادی حفظ شود و هم کاری کنیم که وفاق را به هم نزنیم، اگر کاری را خوب اجرا نکنیم بدتر خواهد شد. کسانی که میخواهند کاری را انجام دهند باید حداقل مهارت، توانمندی، باور و اعتقاد را داشته باشند تا بتوانند آن کار را درست انجام دهند. در سیستم اداری خودمان بستر را برای اجرای قانون حجاب آماده نمیبینم.
وی ادامه داد: ما داریم روی این موضوع کار میکنیم مسائل بسیاری وجود دارد که ازنظر من که باید اجرا کنم جای سؤال است. اصولاً به لحاظ علمی میگویند اگر میخواهید کاری را خراب کنید خوب به آن حمله نکن و از آن بد دفاع کن، اگر قرار باشد کاری را که میخواهم انجام بدهیم نتوانیم خوب اجرا کنیم و بد از آن دفاع کنم ممکن است خیلی بدتر شود.
*کسانی که میخواهند این کار انجام دهند باید حداقل مهارت، توانمندی، باور و اعتقاد را داشته باشند تا بتوانند آن کار را انجام دهند. من یک چنین بستری را در سیستم اداری خودمان آماده نمیبینم و یک چنین رفتاری را مسئلهدار میبینم، باید بنشینیم گفتگو کنیم و ببینیم به چه شکلی قرار است این اتفاق بیفتد.
*کاری نکنیم که همه را ناراضی کنیم. روش حل مسئله از مدرسه شروع میشود، اینها در دستمان بوده، اما نتوانستیم آموزش دهیم، حال به اینجا که رسیده است میخواهیم با این کارها اصلاح کنیم. آیا میشود؟
*با چالشهای بزرگی مواجه هستیم، دشمنان دلشان میخواهند شکست بخوریم؛ اما اگر باهم باشیم کسی نمیتواند ما را شکست دهد.