«عبدالباری عطوان» تحلیلگر معروف جهان عرب در مطلبی در رای الیوم با اشاره به تحولات سوریه آورده است: حملاتی که مخالفان سوری به سرکردگی هیئت تحریر الشام(جبهه النصره) با مشارکت نیروهای خارجی انجام دادند که در بیانیه ارتش سوریه مشخص نشده اما احتمالا اوکراینی و ترکیه ای و مزدوران باشند، تصادفی و ناگهانی رخ نداده است بلکه طرحی آمریکایی-اسرائیلی-ترکی است که از چندین ماه قبل حتی بیشتر در اتاق های مخفی بسته تدارک دیده شده است.
وی نوشت: ما با احیای سناریو ۲۰۱۱ که همین طرف های کنونی تدارک دیدند در حمله به حلب که مقامات سوریه و متحدان روس آن را غافلگیر کرد، رو به رو هستیم و این غافلگیری در تسلط مهاجمان به تسلط بر بیش از نیمی از حلب ظرف کمتر از یکروز منجر شد. ارتش سوریه به منظور پرهیز از خسارات بیشتر به شکل تاکتیکی عقب نشسته است تا با سرو سامان دادن به اوضاع خود، آماده بازپس گیری شهر و بیرون راندن نیروهای مهاجم مشابه آنچه چند سال قبل انجام شد، شود و به نظر میرسد که دوباره شاهد اتوبوس های سبز طی هفته ها و ماههای آتی خواهیم بود.
عطوان بیان کرد: آنچه هم اکنون در سوریه جریان دارد، تکرار سناریویی است که آمریکا در عراق از آغاز سال ۱۹۹۱ یعنی اعمال محاصره و گرسنگی شدید تا زمان حمله و اشغال نظامی آن پس از ۱۲ سال انجام داد و رژیم سابق را برانداخت؛ اما این سناریو با سوریه که دارای ارتشی قوی، پایگاه مردمی، متحد راهبردی مانند روسیه و رئیس جمهور پوتین و محور مقاومت به ریاست ایرانی که از حیث نظامی قوی است، سازگاری ندارد و محکوم به شکست است.
این تحلیلگر نوشت: نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل به طور مستقیم در این حمله شریک است. ارتش سوریه هنگامی که با این طرح مقابله می کند و از شهر حلب دفاع می کند فقط اینکار را به خاطر حاکمیت سوریه و حفظ تمامیت ارضی خود انجام نمیدهد بلکه از ایران رهبر محور مقاومت و روسیه ومنافع راهبردی آن دفاع می کند. نتانیاهو بارها گفته که آتش بس در لبنان را به خاطر این پذیرفته تا بتواند با فراغ بال به مقابله با ایران بپردازد و بر مقاومت و گردانهای آن در غزه غلبه کند.
وی افزود: «هاکان فیدان» وزیر خارجه ترکیه و رئیس اطلاعات سابق ترکیه در نشست خبری روز شنبه خود اعلام کرد که ترکیه ارتباطی با تحولات حلب و ادلب در شمال سوریه ندارد اما این موضع گیری احدی را قانع نمیکند زیرا گروههای شرکت کننده در این حمله بدون اطلاع و موافقت سازمان اطلاعات ترکیه که حامی و تجهیزکننده این گروههای حتی یک تیر با تفنگ بادی در شمال سوریه شلیک کنند. این دخالت به هراندازه که حجمش باشد، بر رجب طیب اردوغان و دولت او نیز امنیت ملی ترکیه و روابش با روسیه تاثیر منفی دارد ... این حمله فقط نقض توافقات آستانه و تفاهم های «سوچی» نیست و شاید حملات سوری و روسی مشترک که به کشته شدن بیش از ۵۰۰ فرد مسلح منجر شده است مقدمه برخورد نظامی ترکیه و روسیه باشد.
عطوان در ادامه آورده است: اگر اردوغان به دنبال این است که آوارگان سوری در ترکیه را به سوریه برگرداند سخت در اشتباه است زیرا عکس این رخ خواهد داد و صدها هزار آواره سوری جدید به مرزهای ترکیه در طلب امنیت از عمو اردوغان سرازیر خواهند شد. استفاده جبهه النصره و افراد آن از پهپاد و موشک های جدید که گفته می شود از اورکراین گرفته شده و مستشاران اوکراینی بر استفاده از آنها نظارت می کنند، به طور حتم خط قرمز روسیه و نشان از نقش مخفی و مسکوت ترکیه در جنگ اوکراین حکایت دارد. وی بیان کرد: هنگامی که با بشار اسد رئیس جمهور سوریه در منزلش در ماه مه ۲۰۲۳ دیدار کردم به من گفت که اعتمادی به اردوغان ندارد و با او دیدار نخواهد کرد مگر پس از خروج همه نیروهای ترکیه از اراضی سوریه و از این شرط تحت هیچ شرایطی عقب نخواهد نشست. این مخالفت رئیس جمهور اسد با همه درخواست های آشتی اردوغان مرا شگفت زده نکرد. عطوان در پایان نوشت: شانس موفقیت طرح سه گانه آمریکایی-اسرائیلی-ترکی جدید برای تجزیه دوباره سوریه و تغییر نظام آن در راستای سناریوی نتانیاهو برای ترسیم نقشه منطقه تحت لوای اسرائیل بسیار محدود به نظر می رسد البته اگر نگوییم شدنی نیست. گمان نمی کنیم که ایران و روسیه دست بسته بمانند و علت آن هم ساده است زیرا شکست سوریه به مثابه شکست ایران و روسیه و شاید عراق باشد.