قطعنامه آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران تصویب شد. این قطعنامه که پیشنویس آن توسط سه کشور اروپایی و آمریکا تهیهشده بود با ۱۹ رأی موافق، ۳ رأی مخالف و ۱۲ رأی ممتنع بامداد جمعه به تصویب رسید. در این رأیگیری آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، اسپانیا، آرژانتین، استرالیا، بلژیک، اکوادور، اوکراین، کانادا، گرجستان، ژاپن، کره جنوبی، مراکش، ایتالیا، لوگزامبورگ، هلند و پاراگوئه رأی مثبت دادند. آفریقای جنوبی، هند، پاکستان، اندونزی، برزیل، غنا، تایلند، الجزایر، ارمنستان، بنگلادش، کلمبیا، مصر هم ۱۲ کشوری بودند که به این قطعنامه رأی ممتنع دادند.
این قطعنامه از ایران میخواهد همکاری با آژانس را بهبود ببخشد. شورای حکام از آژانس خواسته تا گزارش «جامع» درباره فعالیتهای هستهای ایران را تا بهار ۲۰۲۵ تهیه کند.
*در این قطعنامه از ایران خواستهشده برای حل ادعاهای پادمانی، تاوَن اقدامات لازم را انجام دهد. این قطعنامه، ادعاهایی مبنی بر وجود ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در دو مکان اعلامنشده در ایران را تکرار میکند و از ایران میخواهد که بدون فوت وقت، توضیحات معتبر ارائه داده و آژانس را از مکان فعلی مواد هستهای یا تجهیزات آلوده مطلع کند.
*ارائه اطلاعات، اسناد و پاسخهای موردنیاز آژانس و فراهم کردن دسترسی بازرسان به مکانها و مواد موردنظر، از دیگر خواستههای این قطعنامه است. درنهایت، قطعنامه تأکید میکند که ارائه این اطلاعات و دسترسیها و راستیآزماییهای بعدی بر اساس توافقنامه انپیتی، برای دبیرخانه ضروری است تا بتواند گزارش دهد که دیگر نیازی به بررسی شورای حکام و اقدام بیشتر در این زمینه نیست.
تضمین عدم دستیابی ایران به سلاح اتمی
اتحادیه اروپا مدعی تعهد به راهحل دیپلماتیک برای رسیدگی به موضوعات مرتبط با برنامه هستهای ایران شد. اتحادیه اروپا در بیانیهای از سخنان نماینده این اتحادیه در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه صلحآمیز هستهای ایران، مدعی شد اولویت امنیتی اصلی برای این اتحادیه «تضمین عدم دستیابی ایران به سلاح اتمی است».
حمایت از برجام
اتحادیه اروپا خواستار حمایت از اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل بهعنوان زیربنای برجام شد. در ادامه این بیانیه آمده، بدون اشاره به عدم پایبندی اعضایش به تعهدات خود در توافق برجام، ابراز تأسف کرده که ایران تصمیمات لازم را برای بازگشت به تعهدات هستهای خود در این توافق اتخاذ نکرده و نسبت به پیشرفتهای هستهای تهران در پنج سال گذشته ابراز نگرانی کرده است. این بیانیه میافزاید: «به ادامه تبادلات بین آژانس و ایران درباره امکان توقف افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد، ازجمله اقدامات لازم برای راستی آزمایی فنی در این زمینه توجه داریم».
خروج از تعهدات هسته ای
اتحادیه اروپا مدعی ادامه تعهد به راهحل دیپلماتیک برای رسیدگی به این موضوع شده است. در ادامه بیانیه، نسبت به گسترش برنامه هستهای ایران ابراز نگرانی شدید کرده و مدعی شده که ایران بهشدت از تعهدات خود در برجام خارجشده و به دانش برگشتناپذیر دستیافته است.
اتحادیه اروپا با این ادعا که اقدامات هستهای ایران «توجیه غیرنظامی معتبر» ندارد، از تهران خواسته تغییر مسیر دهد و بدون تأخیر به تعهدات در زمینه عدم اشاعه بازگردد.
تجهیزات نظارتی
اتحادیه اروپا «درخواست تکمیل نصب تجهیزات نظارتی و اجازه دسترسی بدون مانع آژانس به دادههای آنها» را مطرح کرده است. اتحادیه اروپا افزوده «ما از ایران میخواهیم به اجرای موقت پروتکل الحاقی بازگردد، آن را تصویب کند و اجرای همه اقدامات نظارتی و راستی آزمایی مرتبط با برجام را از سر بگیرد». این اتحادیه در پایان بیانیه خود درحالیکه ایران همواره با آژانس همکاری و تعامل داشته، از اقدامات آژانس و مدیرکل آن در ارتباط با ایران اعلام حمایت کرده و خواستار تعامل مؤثر ایران با آژانس در اسرع وقت شده است.
سازمان ملل: همکاری ایران و آژانس مهم است
سخنگوی دبیر کل سازمان ملل، آنتونیو گوترش روز چهارشنبه در جریان یک کنفرانس خبری بر اهمیت همکاری کامل ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأکید کرد. و گفت: «آنچه برای ما روشن است این است که همکاری کامل ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و پایبندی به تعهدات و وظایف در قبال آژانس بینالمللی انرژی اتمی حائز اهمیت است».
این در حالی است که تروئیکای اروپا (فرانسه، انگلیس و آلمان) به دنبال تصویب قطعنامهای دیگر علیه ایران در نشست شورای حکام آژانس بر پایه استناد به ادعاهای بیاساس در ارتباط با برنامه هستهای ایران هستند.